Siyaset Reuters: Ara seçim olabilir
Paylaş
Reuters: Ara seçim olabilir

Reuters haber ajansı, Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesinin ardından, 'BDP Meclis'i boykot ederse ara seçim olabilir' iddiasında bulundu


POSTA İNTERNET

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), hakkında 1 yıl 8 ay hapis cezası verilen KCK tutuklusu Hatip Dicle'nin milletvekilliğini oybirliğiyle düşürmesi siyasette deprem etkisi yarattı.

Haberin Devamı

Türkiye'deki siyasi gündemi yakından takip eden yabancı haber ajanslarından Reuters'ta yayımlanan bir analizde, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından, BDP'lilerin Meclis'i boykot etmesi halinde ara seçimin gündeme gelebileceği öne sürüldü.

>> HATİP DİCLE'NİN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

"Türkiye 'Kürt milletvekillerinin' Meclis boykotuyla karşı karşıya" ifadesinin kullanıldığı Reuters analizinde, 28'den fazla milletvekilinin ya da 550 sandalyeli Meclis'in yüzde 5'inin toplu olarak istifa etmesi halinde ara seçimlerin gündeme gelebileceği belirtildi.

BDP'Lİ KOÇALİ: YA HEP YA HİÇ

TBMM'ye girmek için gereken yüzde 10 barajını aşabilmek amacıyla BDP'li adayların 'bağımsız' olarak seçime girdiği ve Hatip Dicle'nin de, seçimi kazanan 36 bağımsızdan biri olduğu hatırlatılan haberde, BDP Eşbaşkanı Filiz Koçali'nin, "Ya 36 milletvekiliyle birlikte Meclis'e gireriz ya da hiç girmeyiz. YSK'nın kararı, hem Diyarbakır halkı hem de bölgedeki diğer insanlar için kabul edilebilir değil" şeklindeki ifadelerine yer verildi.

DİCLE'NİN YERİNE AK PARTİLİ VEKİL

Reuters, Hatip Dicle'den boşalacak koltuğun yeni sahibinin ise AK Partili bir milletvekili olmasının beklendiğini yazdı. (Bu analizin yayımlanmasından birkaç saat sonra Hatip Dicle’nin yerine AK Parti adayı Oya Eronat Diyarbakır milletvekili olarak mazbatasını aldı.)

Haberin Devamı

İSTİFALAR İÇİN MECLİS ONAYI GEREKİYOR

Bununla birlikte Reuters'ın analizinde, istifaların kabul edilebilmesi için Meclis'ten onay alınması gerektiği yönünde bir ifadeye yer verilmedi.

POSTA İNTERNET