Gündem Reyhanlı davasında ilk celse başladı

Reyhanlı davasında ilk celse başladı

Paylaş
Reyhanlı davasında ilk celse başladı

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, 11 Mayıs 2013'te, 52 kişinin hayatını kaybettiği iki ayrı bombalı saldırıyla ilgili 33 kişinin yargılandığı ve güvenlik nedeniyle Ankara'ya nakledilen davanın Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk celsesi başladı

Duruşmaya bazı sanıklar, müştekiler, sanık ve müşteki avukatları katılıyor. Bazı sanıklarla da sesli ve görüntülü sistem üzerinden bağlantı kuruluyor.

Haberin Devamı

Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile bazı CHP milletvekilleri de izliyor.

Duruşma öncesinde basın açıklaması

Yakınlarını kaybedenler, avukatları ve bir grup Halkevleri üyesi duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Saldırıda eşi Kadriye Alyar’ı kaybeden Yaşar Alyar, "Adalet varsa, bunların (failler) en yakın zamanda cezalandırılmasını istiyoruz. Saldırının arkasında kim varsa cezalandırılsın" dedi

Saldırıda ölen Oğulcan Tuna’nın babası Ahmet Tuna ise 11 Mayıs 2013’te "cehennemi yaşadıklarını" söyledi ve saldırıya yardım ve yataklık edenlerin yargılanmasını istedi.

Saraç Cünedioğlu ise "evladı Mehmet Koray Cünedioğlu’nu sınava gönderirken cenazesini aldığını" dile getirerek, "Asıl faillerin bulunup yargılanmasını, hatta, katliamın olduğu yerde asılmasını istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Gürler, "davada yaklaşık 2 yıldır, bir arpa boyu yol alınamadığını" savundu.

Davanın geçmişi

Saldırıya ilişkin dava, ilk olarak Adana’da açılmış, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesiyle görevli mahkeme ve savcılıkların kaldırılmasının ardından Hatay Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi de davanın kamu güvenliği gerekçesiyle başka yerdeki ağır ceza mahkemesine naklini istemiş, Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davanın Ankara’da görülmesine karar vermişti.

Sanıklara silahlı terör örgütüne üye olmak ve yardım etmek, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, tasarlayarak ve patlayıcı madde kullanarak öldürmek ve öldürmeye teşebbüs etmek, patlayıcı madde bulundurmak, mala zarar vermek, kasten yaralama ve suçluyu kayırma suçları yöneltiliyor.

AA