Gündem Risk devam ediyor el yıkamaya devam

Risk devam ediyor el yıkamaya devam

Paylaş
Risk devam ediyor el yıkamaya devam

Risk devam ediyor el yıkamaya devam

Türkiye’de domuz gribi salgının "yatıştığı" belirtilirken, uzmanlar riskin devam ettiğini, vatandaşların kişisel hijyen tedbirlerini bırakmamaları uyarısında bulundular.

Haberin Devamı

Samsun İl Sağlık Müdür Yardımcısı Erdinç Özoğlu, 2009 yılının kasım ayından günümüze Samsun’da 30 kişinin domuz gribinden hayatını kaybettiğini, Türkiye genelinde domuz gribi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının ise 600’ü bulduğunu belirtti.

Samsun’da domuz gribi nedeniyle kasım ayından beri bin 100 kişinin hastaneye yattığını, bu kişilerden 365’inde domuz gribine rastlanıldığını anlatan Özoğlu, şunları kaydetti:

"Samsun’da takip ettiğimiz hastalardan 30’unu kaybettik. Bunlardan 20’si Samsun ikametli, yarıya yakının altında ise herhangi bir kronik hastalık yoktu. En son 18 ocakta bir kişi domuz gribinden hayatını kaybetti. Ülkemizin bulunduğu yarım kürede İnflüenza A’ya bağlı grip mevsimi henüz geçmiş değil."
Domuz gribi salgını ile birlikte insanların sağlıklı beslenmeye ve kişisel hijyen tedbirlerine ağırlık verdiklerine işaret eden Özoğlu, "Domuz gribi sayesinde insanlar el yıkamaya önem vermeye başladı. İnsanlarımız artık kişisel hijyen konusunda daha dikkatli bu önemli bir kazanım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Riskin devam ettiğini, el yıkama, kol içine hapşırma, tokalaşmama, kucaklaşmama gibi kişisel tedbirlerin alınmaya devam edilmesi gerektiğinin altını çizen Özoğlu, şöyle devam etti:

"Sadece gribe yönelik değil, bütün enfeksiyon hastalıkları yönünden kişisel hijyenik tedbirlerin alınması gerekiyor. Geçen sene Samsun’da 43 Hepatit A vakası tespit ettik. Bu hijyen konusunda gereken özeninin gösterilmediği demektir. Hepatit A varsa demek ki, hijyenik koşullara yeterince dikkat edilmemiş. Gribal hastalıklara, enfeksiyon hastalıklarına, Hepatit A gibi bulaşıcı hastalıklara karşı kendimizi korumak için hijyenik koşullara çok dikkat etmemiz gerekiyor. El yıkama, kol içine hapşırma, kullanılan mendilin atılması, çiğ yediğimiz yiyeceklerin iyi bir şekilde yıkanmasına dikkat etmemiz gerekiyor."

Samsun’da domuz gribine karşı 46 bin kişinin aşılandığını da bildiren Özoğlu, aşılamanın toplum sağlığı merkezlerinde devam ettiğini ancak aşıya karşı talebin ciddi oranda azaldığını vuruladı.

Haberin Devamı

Domuz gribi geçirmeyen ve aşı olmayan kişilerin domuz gribi olma risklerinin halen devam ettiğini söyleyen Özoğlu, Sağlık İl Müdürlüğü olarak, domuz gribi salgını ile ilgili çalışmalarının, hastalığın yoğun olduğu dönemlerdeki gibi devam ettiğini sözlerine ekledi.

Dilek Sezen - AA