Ekonomi Riskli sürücüler 'havuz'a girecek

Riskli sürücüler 'havuz'a girecek

Paylaş
Riskli sürücüler 'havuz'a girecek

‘Trafik sigortası’nda tavan fiyat uygulamasına geçilince, sigorta şirketleri çok riskli sürücülere poliçe kesmemeye başlamıştı. Hazine yeni formülü buldu. Artık hasar riski yüksek sürücüler tek bir havuzda toplanacak. Hasarı tüm şirketler karşılayacak

POSTA

Hazine Müsteşarlığı’nın 12 Nisan’da yayımladığı yönetmelikle trafik sigortasına tavan fiyat sınırı getirilmişti. Yılsonuna kadar geçerli olacak düzenlemeyle tavan fiyat illere ve araç sahibinin kaza yapıp yapmama durumuna göre değişecekti. Uygulamayla birlikte sigorta fiyatları yüzde 40-50 oranında düştü. Ama sigortacılar bundan hiç memnun değil.

MALİYETİ PAYLAŞACAK


Bazı sigortacıların, trafik sigortası yapmaktan kaçındığı dahi ifade ediliyor. Bu nedenle Hazine yeni bir düzenlemeyi devreye almaya hazırlanıyor. Yeni model hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Hasar riski yüksek araçlar için ‘Riskli Sigortalılar Havuzu’ oluşturulacak. Prim ve hasar tutarı tüm şirketler arasında bölüştürülecek” dedi.

PRİM MERKEZDE TOPLANACAK


Şimşek, havuz sistemini şöyle anlattı: “Bu modelde şirketler, 1’inci ve 2’nci basamak dediğimiz kötü sürücüler veya taksi, minibüs, otobüs gibi sürekli trafikte olan araçlara yönelik kesilen poliçelerden aldıkları primleri merkezi bir havuzda toplayacak. Hasar ödemeleri de belli kurallar dahilinde bu havuzdan karşılanacak. Ancak hasar sürecini her şirket kendisi yürütecek.”

HAZİNE DENETİMDE OLACAK


Şirketlerin, havuz modeline prime ve hasar tutarına belli kurallar dahilinde iştirak edeceğini belirten Şimşek, “Bu iştirakte şirketlerin son 3 yıldaki pazar payları yüzde 50 oranında dikkate alınacak, kalan yüzde 50 ise şirketler arasında eşit dağıtılacak” dedi. Şimşek, havuzu ‘Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’nun yöneteceğini, büronun da Hazine tarafından denetleneceğini söyledi.

UYMAYAN ŞİRKETE CEZA KESİLECEK


Yeni düzenlemeyle riskli grup için poliçe kesmekten şikayet eden acentelerin normale dönmesini beklediklerini ifade eden Mehmet Şimşek, “Azami fiyat ve havuz modeli kapsamındaki düzenlemeleri ihlal eden sigorta şirketlerine gerekli yaptırımları uygulayacağız” diye konuştu. Şimşek, sektörün de görüşünü aldıktan sonra yeni sistemin devreye gireceğini söyledi.

Haberin Devamı