Gündem Rıza Sarraf'ın reddi hakim talebi reddedildi

Rıza Sarraf'ın reddi hakim talebi reddedildi

Paylaş
Rıza Sarraf'ın reddi hakim talebi reddedildi

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delmek için komplo düzenlemek suçlamasıyla New York’ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın reddi hakim talebi reddedildi

Sarraf’ın avukatları, mahkemeye sundukları dilekçede, davaya bakan Hakim Richard Berman’ın 2014 yılında İstanbul’da katıldığı bir konferansta Türk yargısı hakkında olumsuz eleştiriler yaptığı ve Sarraf’ın Türkiye’de yargılandığı davanın düşmesini buna örnek gösterdiğini belirtmişti. Avukatlar, bu gerekçeyle Berman’ın davadan çekilmesini talep etmişti.

TALEBİN REDDİNİN GEREKÇESİ

Yargıç Berman, katıldığı konferansın konuşma dökümünün, yanlı olduğu iddialarını çürüttüğünü savunarak Sarraf’ın bu talebini reddetti.

Sarraf’ın avukatları atılı olan suç mahallinin ABD olmadığını ifade ederek, davanın düşürülmesi talebinde de bulunmuştu.

İLK DURUŞMA 23 OCAK'TA

Davanın düşürülmemesi ve ilerleyen süreçte savcılık ile avukatların uzlaşamaması durumunda ilk duruşma, 23 Ocak 2017’de yapılacak.

Rıza Sarraf, geçen mart ayında Miami’de gözaltına alınmış ve kendisi ile iki İranlıya, "milyonlarca dolarlık sahtekarlıkta bulunarak ABD’nin İran’a uyguladığı ekonomik yaptırımları ihlal etme" suçlaması yöneltilmişti. Sarraf’ın vekaletini üstlenen Brafmann&Associates avukatlık şirketince 18 Mayıs’ta mahkemeye sunulan dilekçede, Sarraf’ın 10 milyonu nakit toplam 50 milyon dolar kefalet karşılığında, Manhattan’da bir evde 24 saat güvenlik kontrolü altında yaşama koşuluyla serbest bırakılmasını talep etmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmişti.

BHARARA: FETHULLAH GÜLEN'İ GOOGLE'DAN ÖĞRENDİM

New York’ta yayınlanan City&State adlı politika dergisinin 10. kuruluş yıldönümünde konuşan Bharara, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı gibi konulara değindikten sonra sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta New York’tan İstanbul’a dönerken uçakta gazetecilere kendisi hakkında söylediği, ’Savcı Bharara da, Hakim Richard Berman da Türkiye’de daha önce FETÖ tarafından ağırlanmış isimler’ iddiasına getirdi.

Sarraf’ın zengin ve Türkiye’de geniş bir çevresi olduğunu anlatan Bharara, hazırladığı iddianamenin ardından Zarrab’ın Miami’de gözaltına alınıp yargılanmak üzere New York’a getirilmesi ile birlikte, Twitter’da kendisini izleyenlerin sayısının beş gün içerisinde 8 binden 300 bine çıktığına değindi.

'TÜRKİYE'YE AYAK BASMIŞLIĞIM YOK'

Bharara, ’Benim Gülen takipçisi olduğum iddialarına kadar, Gülen adını hiç duymamıştım, Google’dan baktım. Hatırlarsınız birkaç ay önce Türkiye’de darbe girişimi oldu. Geçen hafta, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, benim adımı vererek, beni Türkiye’de darbe girişiminde bulunanlarla yiyip içmekle suçladı. Bu girişim yüzlerce kişinin de ölümüne yol açtı. Türkiye’nin güzel bir ülke olduğunu duyarım ama hayatımda Türkiye’ye ayak basmışlığım bile yok’ dedi.

"TÜRKİYE (TURKEY) İLE EN YAKIN İLİŞKİM ŞÜKRAN GÜNÜ'

Bharara, salonda kendisini dinleyen Türk dostlarının da bulunduğunu belirtip, ’Türkiye (Turkey - İngilizce 'hindi') ile en yakın olduğum zamanlar, Şükran Günü’dür diyerek, hindi anlamına gelen ’turkey’ kelimesiyle ilgili espri yaptı.

REDDİ HAKİM TALEBİNİN GERİ ÇEVRİLMESİNİ İSTEDİ

Zarrab’ın, Türkiye’de bir hukuk konferansına katıldığı için tarafsız olamayacağı gerekçesiyle ’reddi hakim’ talebinde bulunduğu Yargıç Richard Berman ile ilgili savlarının hiçbir temele dayanmadığın savunan Bharara, mahkemeye sunduğu dilekçede, ’Yargıç Berman, New York’ta görülen ilk duruşmada, İstanbul’da bir hukuk konferansına katıldığını kendisi dile getirdi. Sarraf ve savunma ekibi de bunu bildiklerini, bu durumun yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını etkilemeyeceğine inandıklarını kendileri dile getirdiler. Aradan 4 ay geçtikten sonra, ’reddi hakim’ talebinde bulunmanın hiçbir dayanağı yok’ dedi.

Bharara dilekçesinde, Sarraf’ın yargılanmaya başladığı günden bu yana, kefaletle serbest kalmak istediğini, bu isteğin geri çevrildiğini, davanın düşmesi için dilekçe verdiğini ancak bunun da olumsuzlukla sonuçlandığını anımsattı.

AA / DHA