Gündem Rize Üniversitesi'nde fıkra gibi olay

Rize Üniversitesi'nde fıkra gibi olay

Paylaş
Rize Üniversitesi'nde fıkra gibi olay

Rize Üniversitesi kampusünde radyasyonlu çay gömülü olduğu için üzeri radyasyonlu granitle kapatılınca radyasyon miktarı iki kat arttı

Rize Üniversitesi'nin Fener Mahallesi'ndeki kampüsünde 24 Aralık 2009 tarihinde yapımına başlanan halı saha inşaatı için iş makineleriyle kazı yapılınca toprağa gömülü çay çuvalları bulundu.

Bunun üzerine kazı çalışması durduruldu ve bölgede inceleme başlatıldı. Daha önce çay fabrikası olarak kullanılan alana, 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna'nın Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlama sonrası yayılan radyasyondan etkilenen çayların çuvallarla gömüldüğü tespit edildi.

Bunun üzerine de halı saha yapımı çalışmasına ara verildi.

80 KAMYON MALZEME DÖKÜLDÜ

Rize Üniversitesi tarafından radyasyon düzeyi ölçümü yapılan alan, daha sonra çoğunluğu granit taşlardan oluşan 80 kamyon malzeme doldurularak kapatıldı.

Ancak alanda ikinci kez yapılan ölçümde radyasyon düzeyinin iki katına çıktığı tespit edildi. Bunun üzerine radyasyon taşıdığı belirlenen granit taşları çıkartıldı ve alan radyasyonsuz malzeme döküldükten sonra betonlanarak kapatıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Üniversitesi Rektörü ve Nükleer Fizik Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, halı saha yapılacak alandaki kazı sırasında gömülü çayların ortaya çıkarıldığını hatırlattı ve "Bunlar spor için kullanılacak alanda bir zarar verir mi diye endişe vardı.

"GRANİT TAŞINDA RADYOAKTİVİTE FAZLADIR"

Alana inşaat yapılabilmesi için malzeme ile kapatıldı. Malzeme serilmeden önceki radyasyon düzeyini ölçtük ve bir değer çıktı. Ardından malzeme serildikten sonra tekrar ölçtük, ancak radyasyon düzeyi iki katına çıktı.

Radyasyonu önlemeyi isterken buraya radyoaktif granit taşlarını dökmüşler. Granit taşında radyoaktivite fazladır. Her halde bir yerdeki tünel inşaatı veya başka bir yerden çıkan malzemeyi doldurdular. Yaklaşık 80 kamyon malzemeyi kaldırttım.

Yerine, alttaki radyasyonu yukarı geçirmeyecek yeterli kalınlıkta malzeme ve beton döktük. Şu andaki ölçümde radyasyonlu çaylar dışarıdakinden daha emin durumdadır. Her hangi bir zarar olmayacak" dedi.

Muhammet KAÇAR/RİZE (DHA)

2