Gündem Rize'de büyük sel felaketi

Rize'de büyük sel felaketi

Paylaş
Rize'de büyük sel felaketi

Merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde sağanak yağış sonucu oluşan heyelanda hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor; her yer çamur içinde

Rize'nin Gündoğdu Beldesi'nde dün gece etkili olan yağış sonrasında sulara kapılan ve toprak kaymalarında yıkılan evlerin enkazı altında kalarak hayatını kaybeden 12 kişinin cesedine ulaşıldı. Kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı

Felaketten 7 kişi yaralı olarak kurtuldu.

Gündoğdu Beldesi'nde yağışın kesilmesinin ardından evlerin yıkıldığı, insanların mahsur kaldığı yolunda ihbar alınan bölgelere ulaşmak için çalışma başlatıldı. Çevre il ve ilçelerden kurtarma ekipleri ve iş makineleri bölgeye gönderildi.

Sel felaketinde hayatını kaybeden ve şu ana kadar cesetlerine ulaşılan kişilerden 8'inin isimleri şöyle: Akif Kopuz (53), eşi Meliha Kopuz (47), oğlu Muhammet Kopuz (20), kızı Vildan Kopuz (18) ile Fazile Efil, Servan Taşkıran (7), Osman Kutay ve Ali Efil. Cesedi bulunan yaşlı bir kadının ise kimliği tespit edilemedi.

Bölgede arama - kurtarma çalışmaları sürüyor.

BİRBİRLERİNE SARILMIŞLAR

Beldeye bağlı Hamidiye Mahallesi’nde yıkılan bir evin enkazında daha önce kayıplar içinde isimleri geçen Sonay Pehlivan ile eşi Serdar Pehlivan’ın birbirlerine sarılı haldeki cesetlerine ulaşıldı.

Haberin Devamı

15 dakikayla kurtuldular

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer2598","2598","201008","2598-3.jpg");

ASKERİ HELİKOPTER 12 KİŞİYİ KURTARDI

Öte yandan sel ve toprak kaymalarının yaşandığı bölgede askeri helikopter, Araklı Mahallesi’nde 2 katlı bir evde mahsur kalan 12 kişiyi çatıya yaklaşarak aldı ve bölgeden uzaklaştırdı. Rize Jandarma Komutanlığı karşısındaki helikopter pistine iniş yapan helikopterde bulunan 12 kişiden hasta olan 3'ü hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

'EN BÜYÜK FELAKETLERDEN BİRİ'

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Gündoğdu beldesinde yaşanan sel ve heyelanın da Rize'de Cumhuriyet tarihinde yaşanan en büyük felaketlerden biri olduğunu söyledi. Bakırcı, “Yolda yürümek bile mümkün olmadı. Karayolunda 70-80 santimetre yüksekliğinde su vardı. Bu su gücüne bir şey dayanmaz. Denize sıfır noktada bir metreye yakın su oluyorsa arka tarafları düşünmek bile istemiyorum” dedi.

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gündoğdu beldesinde incelemelerde bulundu.

Özak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam iftar saatinde aşırı bir yağış olduğunu hatırlatarak, “Bugüne kadar alışılmışın dışında bir heyelan olmuş. Gündoğdu'nun doğusundan batısına kadar aralıklarla heyelan oluşmuş. Geçmişte dere vadisinde üstten aşağıya inerek heyelan olurdu ama böylesini ilk defa görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Özak, zararın tespit edilmeye başlandığını kaydederek, “Ankara'dan acil bir para gönderilecek ve gerekli yerlere harcanacak. İlk planda evlerinden çıkan vatandaşımızın kiraları 6 ay, 1 yıl, ne kadar süre evlerine giremeyeceklerse tespit edilir, ödenir” dedi.

RİZE'DE BUGÜN DE YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji, Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinde aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış görüleceğini bildirdi.

Muhammed KAÇAR / DHA