Bilim - Teknoloji Robotlar işimizi elimizden alacak mı?
Paylaş
Robotlar işimizi elimizden alacak mı?

Endüstri 5.0'ın ayak sesleri. Endüstri 4.0 ile yapılacağı öngörülen insansız fabrikalar, kesintisiz başarı elde edemeyince Endüstri 5.0'ın devreye girmesi hızlandırıldı

Murat GÜLDEREN - Posta Gazetesi Ekonomi Servisi

Makineler arası iletişim çağı denilen 'Endüstri 4.0' sorgulanmaya başladı. Fabrikalarda insan olmadan robotlar tek başlarına kesintisiz başarı elde edemiyor. Sadece verilen şifreler doğrultusunda ürüne şekil verebiliyor. Söz konusu kişiye özel ürün olduğunda sistem tıkanıyor. Bu durumda robotun her defasında yeniden programlanması gerekiyor. Bu da ayrı maliyetlere ve işin yavaşlamasına yol açıyor.

EVRİM YARIDA KALDI


Araştırmalar gösteriyor ki endüstri 4.0 evrimine yeni başlamışken devreye endüstri 5.0 girecek. Bu terim, insanla robotun birbirinden güç alarak çalışması anlamına geliyor. Yani fabrikalar insan dokunuşu olmadan tam anlamıyla akıllanamıyor. Buna uzmanlar aynı zamanda işbirlikçi endüstri adını veriyor. Yeni dünyada sistem dijitale odaklandıkça kişiye özel ürün talepleri de o derece artıyor.

ÖZEL İÇERİKTEN YOKSUN


Yani pazar gelişimi ve müşterilerin kendilerine özel ürün isteklerinin sürekli artması insan yaratıcılığını yeniden gündeme getiriyor. Accenture Danışmanlık'ın yaptığı araştırmaya göre robotlar, yüksek hacimli standart süreçlerde üretilen standart ürünler için çok iyi iken, her bir ürün için 'özel bir şeyler' eklenmek istendiğinde yönlendirmeye ihtiyaç duyuyorlar.

ASYA PAZAR LİDERİ


Üretim sürecinde insan yaratıcılığının izi varsa, otomasyon tam kapasiteyle kullanılabiliyor. Mevcut endüstri robotlarında, otomatik üretimde önceden ne denilmişse o yapılabiliyor. Uluslarası Robot Fedarasyonu'na göre, Asya 139 bin 300 endüstri robotu satışı ile en büyük robot pazarı durumunda. Özellikle Çin, Taiwan, Kore ve Hindistan' da bu Pazar her ay düzenli olarak büyüyor.

KARMAŞIK GÖREVLER


Endüstri 5.0'da robot insanın yerine almıyor ancak yorucu ve tehlikeli görevleri üstleniyor. Böylece insan daha karmaşık projelerde yaratıcılığını kullanabiliyor.

Haberin Devamı