Dünya Romanya'da Müslüman Türk Başbakan Önerisi: Sevil Shhaideh

Romanya'da Müslüman Türk Başbakan Önerisi: Sevil Shhaideh

Paylaş
Romanya'da Müslüman Türk Başbakan Önerisi: Sevil Shhaideh

Romanya'da yapılan genel seçimin galibi Liviu Dragnea, partisinin, başbakan olması için Tatar Türkü olan Sevil Shhaideh'i önerdiğini duyurdu

Romanya'da 11 Aralık'ta yapılan genel seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti lideri Liviu Dragnea, partisinin başbakan olması için Tatar Türkü olan Sevil Shhaideh'i önerdiğini duyurdu.


Başbakan olursa ülkede bir ilk gerçekleşecek


Dragnea, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile bir araya geldi. Dragnea, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Iohannis'e başbakanlık için Sevil Shhaideh'i önerdiklerini söyledi. Romanya basınında Dragnea'nın önerisi son dakika olarak duyurulurken, Sevil Shhaideh'in başbakan olması durumunda Romanya'da ilk kez hem bayan hem Müslüman hem de Tatar Türkü'nün başbakan olacağı yorumları yapıldı.




Sevil Shhaideh kimdir?


Sevil Shhaideh, 4 Aralık 1964'te Romanya'nın Köstence şehrinde doğdu. Romanya'nın Ekonomik Bilgiler Akademisi'nden 1987'de mezun oldu. Kamu yönetimi (USAID, Washington DC, SUA, 1995), STK yönetimi (USAID, Washington DC, SUA, 2001), proje yönetimi (Oracle University, 2002 ve PM Solutions Romania, 2004) ve denetçilik (TUV Institution, 2003) ile ilgili çeşitli programlarda eğitim aldı. 2015'te Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanı oldu.

Evlenmeden önceki soyadı Cambek (Geambec, annesi Kırım kökenli Muezel Cambek, babası Anadolu'dan Romanya'ya giden Türklerden Saedin Cambek) olan politikacı 2011'de Suriyeli Akram Shhaideh ile ikinci evliliğini gerçekleştirdi. Sevil
Shhaideh'in aynı zamanda ünlü tarihçi Kemal Karpat'ın annesinin yeğeni olduğu biliniyor.

Haberin Devamı