Dünya Romanya'nın en güçlü siyasi liderine 3.5 yıl hapis

Romanya'nın en güçlü siyasi liderine 3.5 yıl hapis

Paylaş
Romanya'nın en güçlü siyasi liderine 3.5 yıl hapis

Avrupa Birliği'nin (AB) en yoksul ve en yolsuz üyelerinden biri olan Romanya'da, Aralık 2016 seçiminin galibi Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD) lideri Liviu Dragnea, resmi görevini kötüye kullanmaktan 3.5 yıl hapse mahkum edildi

'Romanya'nın en güçlü lideri' diye nitelenen, ancak hakkında yolsuzluk ve seçim hilesinden pek çok soruşturma ve hatta mahkumiyet bulunan Liviu Dragnea'nın 3.5 yıl hapse çarptırılmasını, aylardır protestolar düzenleyen yolsuzluk karşıtları ve muhalifler temkinli bir memnuniyetle karşıladı.

Haberin Devamı

Yüksek Temyiz ve Adalet Mahkemesi, Dragnea'yı PSD'nin iki üyesinin aile sosyal yardım kurumundan para almaya devam etmeleri için müdahale etmekten suçlu buldu. Buna göre PSD lideri, iki kadının partisi için çalıştıkları halde sosyal yardım almaları için 2008-10 arası devreye girdi.

Suçlamayı reddeden ve temyiz hakkı bulunan Dragnea'nın normalde başbakan olması gerekirdi. Ama Nisan 2016'da seçim hilesinden mahkum edilmesinden ötürü başbakanlığı üstlenemeyen PSD lideri, yakın müttefiki Viorica Dancila'nın bu koltuğa oturmasını sağladı.

Kadın başbakan, yargının 3.5 yıl hapis kararını eleştirirken Dragnea'nın en üst düzey 3. makam olan meclis başkanlığını bırakması için çağrı yapanları da 'anayasaya aykırı' hareket etmekle suçladı. PSD'nin diğer önde gelenleri de Dragnea'ya yüzde 100 destek açıklarken yargı kararının adil olmadığını savundu.

Haberin Devamı

Romanya'nın başkenti Bükreş ve diğer kentlerde toplanan binlerce gösterici ise PSD ağırlıklı meclisten geçen ceza yasası değişikliklerini protesto etti. Değişiklikler, yetkililerin yolsuzluktan yargılaması ve cezalandırılmasını zorlaştırdığı için eleştiriliyor.