Beden Sağlığı Romatizmadan korunmak istiyorsanız...

Romatizmadan korunmak istiyorsanız...

Paylaş
Romatizmadan korunmak istiyorsanız...

Kış ayının en sık görülen hastalıklarından biri olan romatizmadan korunmanın aslında elinizde olduğunu ve bunu sadece yaşam alışkanlıklarınızı yeniden düzenleyerek yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Soy romatizmadan korunmanın püf noktalarını anlattı.

Haberin Devamı

Fazla kilolarınızla vedalaşın

Fazla kilo ile kemik erimesi (Osteoartrit) arasında ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Kilo vererek, diğer romatizma türlerinde de ekleme binen yükün azalmasını sağlayarak hastalığın kontrolünü kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca tedavide kullanılacak kortizon gibi ilaçların yan etkilerinin azaltılması için tedavide kilo verilmesi önemlidir.

Sigarayı bırakın

Sigara ve diğer tütün ürünleri eklem romatizması oluşumundan sorumludurlar. Özellikle ailenizde eklem romatizması hastası varsa sigara içmemeniz gerekir. Ankilozan Spondilit (Omurga ile leğen kemiği arasındaki eklemin iltihaplanması) olgularında da sigara içilmesi daha ağır hastalık tablosuna yol açabilir. Osteoartrit için sigara içmenin koruyucu olduğu iddia edilmişse de günümüzde bunun aksine kanıtlar daha fazladır. Sigara içilmesi sadece kanser ya da bronşit oluşumuna değil; romatizma oluşumuna da yol açabilir.

Haberin Devamı

Diş sağlığınızı ihmal etmeyin

Diş eti iltihapları da eklem romatizması oluşumundan sorumlu olabileceğinden diş sorunlarınızın da en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapılması genel sağlık için olduğu kadar eklem sağlığı için de zorunludur. Tempolu yürüyüş, yüzme gibi sporlar; kemik, eklem ve kas sağlığı için oldukça önemlidir.

Sağlıklı ve dengeli beslenin

Sık sık somon, uskumru, ton, sardalya, lüfer, morina, ringa gibi balıkları tüketin. Böylece A vitamini ve Omega 3 türü maddeleri doğal yollarla alabilirsiniz. Bunlar hem trigliseridlerinizi düşürür hem de eklem romatizmanızı baskılayabilir. Yeterince sebze, meyve ve tahıl tüketmek; güneş görmek ve kalsiyumdan zengin beslenmek, kemik sağlığı için gereklidir. Günde 5-6 fincandan fazla kahve tüketmek ve günde bir bardaktan fazla soda içmek kemik metabolizmasına zarar verebilir.

Alkolden uzak durun

Alkollü içecekler gut oluşumuna ve kemik metabolizmasında bozukluklara yol açabilir.

Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin

Yüksek topuklu ayakkabılar dizlerde osteoartrit gelişimine neden olabilirler. Bu nedenle daha uygun ayakkabılar giyilmelidir.

Haberin Devamı

Stresinizi yönetin

Birçok hastalığın gerek başlamasına gerekse daha problemli seyretmesine neden olduğundan stresten kaçınmaya çalışın. Hayata daha olumlu bakmanız hastalıklardan korunma ve tedavisinde daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.