Beden Sağlığı Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaç Türkiye'de üretilecek

Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaç Türkiye'de üretilecek

Paylaş
Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaç Türkiye'de üretilecek

Eklemlerde hasara yol açan ve birçok organ ile sistemi tutabilen iltihabi eklem hastalığı olan 'romatoid artrit'in (RA) tedavisinde yeni geliştirilen ilaç, Japonya'nın dışında artık Türkiye'de de üretilecek

Romatoid artrit hastaları için yeni bir seçenek olarak geliştirilen 'iguratimod' etken maddeli ilaç, yerli ilaç firması TRPharm tarafından Orta Doğu ve Afrika'da yaklaşık 21 ülkede hekimler ile hastaların kullanımına sunulacak.

Yerli ilaç firması, ilacın Türkiye ve Ortadoğu-Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde ruhsatlandırılması, üretimi ve pazarlanması için harekete geçti. Yapılan iş birliği sonucunda, ürünün global pazarlarda Japonya dışında üretim merkezi olarak Türkiye belirlendi ve gereken teknoloji transferi gerçekleştirildi. İlaç, lisanslama süreçlerinin tamamlanmasının ardından 21 ülkeye Türkiye'den tedarik edilecek.

ROMATOİD ARTRİT NEDİR?

Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin vücudundaki çeşitli eklemlere saldırmasına yol açan kronik, yangılı bir bozukluk olarak tanımlanıyor.

Hastalık, eklemlerdeki ağrı ve aşınmaya bağlı olarak kişide önemli oranda hareket kaybına yol açabiliyor. Sıklıkla vücuttaki deri, kan damarları, kalp, akciğer ve kaslar gibi pekçok eklem dışı dokuyu da etkilediğinden sistemik bir hastalık olarak kabul ediliyor.

KİMLERDE GÖRÜLÜYOR?

Romatoid artrit, herhangi bir yaşta başlayabildiği gibi en sık 20-40 yaş aralığında görülüyor. Hastalık gelişiminde genetik faktörler önem taşıyor. Birinci dereceden akrabalarda risk artarken, tek yumurta ikizlerde olasılık 10 kat daha yükseliyor.
Hastalık kadınlarda erkeklere oranla 3 kat, sigara kullanıcılarında ise sigara kullanmayanlara oranla 4 kat daha yaygın görülüyor.


Haberin Devamı