Hakan Çelenk RTE Havalimanı ve çözüm süreci
HABERİ PAYLAŞ

RTE Havalimanı ve çözüm süreci

Konumuz Atatürk Havalimanı yerine yapılacak havalimanına Recep Tayyip Erdoğan adının verilmesi. Kararın Kürt meselesine çözüm süreciyle derin mantıksal bağlantısı var. Tuhaf gelmiştir. Anlatalım... Abdullah Öcalan, 1992’de Mehmet Ali Birand’a Bekaa’da şöyle demişti: “Kürt halkı sözümü ölümüne dinler. Kimse bana ucuz karşı çıkamaz. Karşı çıkan hesabını verir. Önderlik, gerektiğinde taraftarlarını tek başına istemedikleri halde bir tarafa yöneltebilmektir.” Özetle Ortadoğulu bir liderin tipik özelliklerini sayan Öcalan, sorunun neden diyalogla çözülemediğine dair şu teşhisi koyuyordu: “Sizin tarafta böyle bir lider yok!” Evet, Batı’ya özenen Türkiye’de o dönem otoriter bir siyasetçi yoktu. Bugün Erdoğan var. Öcalan’ın tarifindeki gibi; ‘taraftarlarını tek başına istemedikleri tarafa’ yöneltebiliyor.

Haberin Devamı

Örnek mi istiyorsunuz? Yıllarca CHP ve MHP’lilere Apo’yu asmadınız diye veryansın eden AKP’liler mevzuyu çoktan kapattı. Bugün Öcalan’ın bırakın asılmasını, hapisten çıkma ihtimali tartışılıyor. Tam da Öcalan’ın dediği gibi; ‘taraftarlarını istemedikleri tarafa’ yönlendirebiliyor. Başka bir örnek... Erdoğan, 2011’de CHP ve MHP’yi PKK ile ruh ikizi ilan edip yüzde 50 oy almıştı. Bu seçime PKK ile müzakere halinde giren Erdoğan yüzde 52 oy aldı. Alın size tarifteki gibi bir taraftan ters tarafa jet gibi yönelme.

Açılımı CHP yapsaydı...

Şimdi bir an PKK bayraklarını özgür bırakan liderin Erdoğan değil Kılıçdaroğlu olduğunu düşünün. Ne yaşanırdı? Elbette Orta Anadolu’da camları sağlam CHP binası kalmazdı. Erdoğan’ın otoritesi, olası cam kırma sorununlarını çözmüş görünüyor. Bugün devam eden süreç için 1992’de Öcalan’ın verdiği perspektife benzer bir kurgunun yapıldığı aşikâr. T.C.’ye Ortadoğu tipi liderlik gelmesi için son taşlar 10 Ağustos seçimi ile döşendi. Havalimanına‘RTE’ adı vermek, otoriter liderliğin simgesel ifadesidir. Ülkenin batısı ve güneydoğusunu iki kişinin otoritesine teslim edildiği bir çözüm formülünün uygulamasını izleyeceğiz. Orantısız güçlü iki otoritenin, ülkenin iki yanına, muhaliflerinin ifade özgürlüklerini koruyacak şekilde çağdaş demokrasi getireceğine emin misiniz? Ancak artık emin olsanız da olmasanız da bu formül bu ikiliyle denenmek zorunda. Çünkü seçmen yüzde 62’yle (52+10) sürece net destek verdi.

Haberin Devamı

İslam soslu özerklik mi?

Erdoğan’ı 12 yıldır iyi tanırız. Siyaseti alışveriş gibi görür. ‘İslam Bayrağı’ndan söz eden Öcalan’ın “Ne pahasına olursa olsun özerklik” motivasyonuyla Erdoğan’ın İslami motivasyonunun çakıştığı bir paket program var gibi. Yüzde 62’nin onayladığı paket programda RTE Havalimanı’nın adı da varmış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder