Siyaset RTÜK'ten iki üyesine ceza
Paylaş
RTÜK'ten iki üyesine ceza

RTÜK, CHP kontenjanından seçilen üyeler Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan'ın “RTÜK'teki gizli bilgileri dışarı sızdırdıkları ve bu nedenle üyeliklerinin düşürülmesi” başvurusunu görüştü

Üst Kurul’da “gizli bilgilerin dışarı sızdırılmadığı kanaati” oluştuğu için Demirkan ve Öztunç’un üyelikleri düşürülmedi. Ancak, Öztunç’a “Kurul üyelerine karşı haksız eleştirileri ve asılsız suçlamaları bulunduğu” gerekçesiyle kınama; yetkisi olmadığı halde sürekli kamuoyuna bilgi verdiği için Demirkan’a ise uyarı cezası verildi.

Konuyla ilgili RTÜK’ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

KINAMA VE UYARI

“Komisyon raporu üzerindeki inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, Üst Kurul Üyesi Ali Öztunç’un değişik medya ortamlarında yaptığı açıklamaların bir kısmında RTÜK ile Üst Kurul Üyeleri hakkında haksız eleştirilerde ve asılsız suçlamalarda bulunduğu, Kurul ve Üyeleri küçük düşüren ifadeler kullandığı, karara bağlanmamış raporlarla ilgili gerçeği yansıtmayan açıklamalar yaptığı sabit görülmüş; Üst Kurul Üyesi Süleyman Demirkan’ın ise RTÜK Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükümlerine aykırı olarak Üst Kurul çalışmaları hakkında yetkisi olmadığı halde sürekli kamuoyuna bilgi verdiği, Üst Kurulu ve üyelerini küçük düşürücü ifadeler kullandığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, komisyon raporu ve eklerinde Üst Kurul Üyelerinin üyeliklerinin düşürülmesini gerektirecek netlikte bilgiler bulunmadığına, ancak dosya içeriğinde sabit görülen açıklama ve eylemleri nedeniyle ilgililerin uyarılmasına ve kınanmasına oy birliğiyle karar verilmiştir. Üst Kurul üyelerine ilişkin söz konusu kararın bilgi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına gönderilmesi ve kamuoyu ile paylaşılması kararlaştırılmıştır.”

ATATÜRK’Ü SAVUNDUK

Öztunç, karar üzerine Hürriyet’e, “Atatürk’ü savunmak ne zamandan bu yana kınanacak bir ceza gerektiriyor. Atatürk’e rüşvetçi denilmesine karşı çıktığımız için bu ceza verildi. Kararı tanımıyorum ve reddediyorum. Asıl kınanması gereken Atatürk’e rüşvetçi denilesidir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı



AYNAYA NASIL BAKACAKLAR?

Demirkan ise “Üst Kurul’un bize uyarı ya da kınama cezası verme gibi bir yetkisi yok. Neye, hangi yasaya göre verdiler merak ediyorum. Dostlar alışverişte görsün. Bataklıkta çırpındıkça batıyorlar. Bu gayri ciddi bir açıklama, cezalandırma ve susturma çabası. Benim, devletin, milletin, ülkemin çıkarı doğrultusunda anayasa ve yasalar çerçevesinde ilkeli mücadeleme asla engel değildir. Korkutamazlar, korkanlar bu tür basitliklere tenezzül ederler. Bunların vicdanları yok mu? Aynaya nasıl bakacaklar” tepkisini gösterdi.

RTÜK’ün MHP kontenjanından seçilen üyesi Esat Çıplak da karara tepki gösterdi. Çıplak, “TBMM tarafından seçilmiş kurul üyesi arkadaşlara yine aynı şekilde seçilen kurul üyeleri tarafından ceza verilmesi, kurumsal kimliğe çok büyük zarar vermiştir. Çoğulculuğun temsil edildiği RTÜK, farklı sesleri boğmaya meyilli olduğunu bu kararla göstermiştir. Bu kurumsal kimlikler adına üzücü bir durumdur” dedi.

Haberin Devamı