Hakan Çelik Ruhban Okulu artık açılsın
HABERİ PAYLAŞ

Ruhban Okulu artık açılsın

Türkiye ile İsrail ilişkileri tamamen kopmaya doğru giderken Kanada’daki kritik zirve bütün bu gelişmelerin masaya yatırılacağı çok önemli bir buluşmaya dönüşecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ile 26 Haziran tarihinde Kanada’nın Toronto şehrindeki G-20 zirvesinde bir araya gelecek. Erdoğan’ın beraberinde götüreceği gazeteciler aracılığıyla Türkiye ve dünya kamuoyuna ses getirecek mesajlar vermesi bekleniyor.

Obama ile Erdoğan’ın buluşması birçok açıdan çok önemli. İki lider Washington ile Ankara’nın son birkaç hafta içinde Türk- Amerikan ilişkilerinin aldığı ağır yarayı sarmaya çalışacak.

Haberin Devamı

Erdoğan, Türkiye’nin Amerika ile iyi ilişkiler sürdürmesinin önemine işaret edecek. Obama da, Türk- İsrail ilişkilerinin kötüye gitmesinden duyduğu rahatsızlığı aktaracak ve Türkiye’den Batı’nın yanında olduğunu göstermesini isteyecek.

Türkiye’nin İran konusunda Birleşmiş Milletler’de “hayır” oyu kullanması bununla eş zamanlı olarak da Tel Aviv-Ankara arasında çatışma havasına varan gerilme Washington’da büyük sıkıntı yaratmıştı. Gerek Amerika’daki güçlü Yahudi lobisi gerekse Amerikan basın yayın organları Türkiye’nin artık “dost olmayan bir ülke” haline büründüğünü dile getirmeye başlamıştı.

Diğer taraftan Türkiye’nin Batı’dan kopmakta olduğunu düşünenler ise sağduyulu açıklamalar yapıyor. Örneğin Amerikan medyasının en etkili isimlerinden The New York Times Gazetesi yazarı Thomas Friedman ilişkilerin kazaya uğramaması için Başkan Obama’yı harekete geçmeye davet etti.

Almanya’da hükümete yakın Die Welt gazetesi de Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşmasının önüne geçmek için bir dizi adım atılacağını yazdı.

Ben Türkiye’nin Batı ile bir kavgası olmadığını göstermek için bazı pratik kararlar alabileceğini aylardır yazıyorum. Bunu gerçekleştirmek için elimizde çok önemli bir fırsat olduğunu son dönemde defalarca dile getirdim. Dün Mehmet Ali Birand da bu konuyu Posta’daki köşesine taşıdı.

Heybeliada’da yıllardır kapalı durumda bulunan Ruhban Okulu’nu Türkiye artık daha fazla vakit geçirmeden açmalıdır. Bu hem hükümetin uzun süredir dile getirdiği Demokratik Açılım çabalarına destek verecek hem de başta Hıristiyan alemi olmak üzere bütün dünyaya çok önemli bir mesaj olacaktır. Dünyadaki Ortodoksların dini lideri olan Rum Patriği Bartholomeos iki hafta önce ayin yönetmek üzere Rusya’ya gitmiş ve “Ekümenik Patrik” unvanıyla karşılanmıştı. Heybeliada Ruhban Okulu açılırsa Patrik Bartholomeos Türkiye’nin uluslararası ilişkilerine daha büyük bir enerjiyle katkı sağlayabilecektir.

Haberin Devamı

Bu fotoğrafı Behzat çekmişti

Radikal Gazetesi’nin gece editörü, muhabir ve yazar arkadaşımız Behzat Miser’i kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Ankara’da Milliyet, Posta ve Radikal’in beraber bulunduğu binada Behzat benim odamın tam karşısında oturuyordu. Çok iyi kalpli, duyarlı bir insan ve çalışkan bir gazeteciydi. Her işe yetişmeye gayret ederdi. Gece çalışmasına rağmen daha erken saatlerde gelip hem gündemi izlemek hem de yapılacakları toparlamak isterdi. Bugüne kadar pek çok röportaja Behzat Miser ile birlikte gittik. Çok kısa bir süre önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Posta’yı ziyaretini de Behzat işte bu fotoğrafla görüntülemişti. Çalışkanlığını, yardımseverliğini ve dostluğunu çok özleyeceğiz. Allah rahmet eylesin. Ailesine, yakınlarına ve Radikal Gazetesi’ne baş sağlığı diliyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder