Dünya Rumlar gemileri 'çıkar' için durdurdu

Rumlar gemileri 'çıkar' için durdurdu

Paylaş
Rumlar gemileri 'çıkar' için durdurdu

İsrail ablukası altındaki Gazze'ye 10 bin ton insani yardım taşıyan Özgürlük Filosu dün de Gazze'ye ulaşamadı

İSRAİL'İN SABOTAJI MI?

İsrail’in dört yıldır abluka uyguladığı Filistin’in Gazze Şeridi’ne 40 ülkeden 750 kişiyle yola çıkan Özgürlük Filosu 10 bin ton insanı yardım taşıyor. İsrail ise yardım filosunun geçişine gerekirse askeri müdahaleyle izin vermeyeceğini ilan etmişti.

İsrail’in tehditlerine meydan okuyan 9 gemiden oluşan Özgürlük Filosu, dün Gazze’ye ulaşmayı hedefliyordu. Ancak filodaki 9 gemiden 4’ünde arıza çıktı. Üst üste yaşanan arızalar ‘İsrail’in sabotajı mı?’ şüphesi doğurdu.

SÖZ VERMİŞTİK ÇARK ETTİ

Rum yönetimi daha önce, “Yardım gemileri limanlarımıza yanaşabilir” demişti. Dün ani bir kararla fikir değiştiren Rum yönetimi insani yardım gemilerinin limanlarını kullanmasına izin vermedi. Özgürlük Filosu’na, Güney Kıbrıs’tan 19 Avrupalı milletvekilinin de bulunduğu bir heyette katılacaktı.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi, eylemcileri gemilere götürecek teknelerin limandan ayrılmasına izin vermedi. İsrail ile ekonomik işbirliği içindeki Kıbrıs Rum yönetimi, Gazze’ye gidecek gemilere ulusal çıkarlarını korumak için limanlarını kullanma izni vermediğini açıkladı.

HELİKOPTERLER TETİKTE

Kıbrıs Rum yönetiminin çıkarları yüzünden yardım filosu dün de Gazze’ye ulaşamadı. Öte yandan filoyu durdurmaya kararlı olan İsrail ordusuna bağlı savaş helikopterleri de gün boyu tetikte bekledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liebermen gemilerin her ne pahasına olursa olsun durdurulacağını açıkladı. Gazzeliler ise gün boyunca kıyıda Türk bayraklarını da dalgalandırdıkları teknelerle kıyıda karşılama hazırlığı yaptı.

2

Haberin Devamı