Gündem Rus anneden olan çocuklar kimliklerine kavuştu

Rus anneden olan çocuklar kimliklerine kavuştu

Paylaş
Rus anneden olan çocuklar kimliklerine kavuştu

11 yıldır resmi nikah yaptıramadığı Rus eşinden olan 3 çocuğuna yeni kimlik verildi

Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde 41 yaşındaki Ahmet Tunçer’in 11 yıldır resmi nikah yaptıramadığı eşi 40 yaşındaki Rus Natalya Yakusevic’ten olan 3 çocuğunu nüfusa kaydettirememesi nedeniyle yıllarca yaşadığı sıkıntılar nihayet bitti. Bu yöndeki yakınmaları ile ilgili yayınlanan haberlerden sonra, İçişleri Bakanlığı devreye girdi ve baba Tunçer’in nüfusuna kaydedilen çocuklara kimlikleri verildi. İstanbul’da tanışıp aşık olduğu Natalya Yakusevic’i 1998’de kaçak yollarla Rusya’dan Türkiye’ye getiren Ahmet Tunçer, daha sonra Müslüman olup ’Ayşe’ adını alan Yakusevic ile dini nikah yapıp birlikte yaşamaya başladı. Bu birliktelikten 2004 yılında Süleyman dünyaya geldi. Oğlunu hemen nüfusuna kaydettirmek isteyen Tunçer, gittiği Nüfus Müdürlüğü’nde ’Belgeleriniz eksik, yapamayız’ cevabıyla oğluna kimlik çıkartamadı. Tunçer’in daha sonra birlikte yaşadığı Natalya Yakusevic’ten 2005’te Fatma, 2008’de de Mükrima adında iki çocuğu daha oldu ve bunları da ilk çocuğu gibi eksik belgeler nedeniyle nüfusa kaydettiremedi.

Haberin Devamı

SESİNİ BAKANLIK DUYDU

11 yıldır çocuklarına kimlik çıkartabilmek için yaşadıklarını DHA’ya anlatan Tunçer, çocuklarına kimlik çıkartabilmek için annenin son 6 aydır bekar olduğuna dair belgeler istendiğini söyledi. Eşinin kaçak yollarla Türkiye’ye geldiği için pasaportu ve kimliği olmadığını bu nedenle de Rusya’ya dönüp istenilen belgeyi getiremediğini belirten Tunçer’in "DNA testi mi istiyorsunuz ne istiyorsanız getireyim yeter ki bu çocuklara bir kimlik. İsterse başkasının adına olsun ama çocuklarımın kimliği olsun. Kimlik için 11 yıldır çalmadık kapı bırakmadım. Çocuklarıma kimlik vermiyorlar" demesi üzerine İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla Süleyman, Fatma ve Mükrima babalarının nüfusuna kaydettirilip kimlik çıkartıldı.

Haberin Devamı

’DEMEK Kİ VERİLEBİLİYORMUŞ’

Haberin ardından çocuklarına kimlik verildiğini ve kimlik almaya giderken de daha önceki belgeler dışında yeni belge vermediğini ifade eden Tunçer, çocuklarına kimlik çıkartıldığına halen inanamadığını söyledi. Çok mutlu olduğunu belirten Tunçer, şunları söyledi: "Haber yayınlandıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’nden beni arayıp Ankara’nın devreye girdiğini ve kimlikleri vereceklerini söylediler. İnanamadım ve 2 saatlik işlemin ardından gerçekten de kimlikleri verdiler. Daha önceden nüfusa vermiş olduğum çocuklarıma ait doğum raporları, yaş tespit raporları, hanımın elindeki 1995 yılına ait bekarlık ve doğum belgesinin fotokopileri ile polis tahkikat raporuna istinaden verdiler. Şimdiye kadar neden verilmedi onu anlayamadım. Demek ki verilebiliyormuş. 11 yıldır bu mücadeleyi veriyordum. Çocuklarımın kimliklerini bana verene kadar inanamadım halada şaşkınım elime kimliklerini aldığımda çok mutlu oldum."

’OKULA KAYDETTİRECEĞİM’

Nüfus cüzdanının çocuklarının için hayati bir önem taşıdığını belirten Tunçer, Süleyman 5’inci sınıfa, Fatma 4’üncü sınıfa ve küçük kızım Mükrima da 2’nci sınıfa gidiyor ancak kimlikleri olmadığı için kayıtsız, yani sanal okuyorlardı. Kimlikleri olmadığı için gelecek yıllarda sınavlara giremeyeceklerdi. Kimlikle önleri açıldı ve ilk işim onları okullarına kaydettirmek olacak. Çocuklarım gerçekten çok başarılı ve artık kendi yollarını kendileri çizecek bizler de destek olacağız. İnanın çocuklarım kimliklerine kavuştuğu günün gecesi sevinçlerinden uyuyamadılar" diye konuştu.

Haberin Devamı

’BEN ONLARI ŞİMDİ DOĞURDUM’

Anne Natalya Yakusevic ise, kimliklerin verilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Çocuklarımın kimliği demek onların geleceği demek. Çocuklarım bir meslek sahibi olmak istiyor. Şimdi kimliklerini aldılar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldular. Ben sanki onları şimdi doğurdum. Bize bu mutluluğu yaşatanlara teşekkür ediyorum. Nüfus demek bir insan demek vatandaş oldular söz hakkı sahibi oldular" diye konuştu. Babaları Ahmet Tunçer’in eve kimliklerle geldiğini gören Süleyman, Fatma ve Mükrima ise büyük sevinç yaşadı. ’Kimliğimize kavuştuk. Bizler de okuyacağımıza söz veriyoruz’ diyen çocuklardan Fatma, "Annemin de kimliğinin çıkarılmasını istiyorum. Annemin de kimliği olsun, annesine kavuşsun" dedi. Babaanne Mükrima Tunçer de torunlarına kimlik çıkarıldığı için mutlu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

DHA