Ekonomi Rus Bakan'dan "izin" sitemi

Rus Bakan'dan "izin" sitemi

Paylaş
Rus Bakan'dan "izin" sitemi

Rus Bakan'dan "izin" sitemi

Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko, Türkiye’nin Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı’nın kendi karasularından geçen bölümü için gerekli izni şu ana kadar vermemesini eleştirerek, "Türk partnerlerimiz Mavi Akım’a ihtiyaç duyduklarında izni 2 haftada almıştık" dedi.

Haberin Devamı

Rusya’nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant’ta Andrey Koleşnikov imzasıyla yayımlanan haberde, Şmatko’nun, Putin’in Slovenya gezisi sırasında gazetecilerle Güney Akım üzerine sohbet ettiği kaydedildi.

Haberde, Güney Akım konusunda Slovenya ile hiçbir sorun yaşanmadığını ve neredeyse tüm anlaşmazlık konularının giderildiği ancak, Türkiye’den hala inşaat izni gelmemesinden ötürü Rus tarafının rahatsızlığını gizlemediğine dikkat çekildi.

Şmatko, görüşme sırasında Rus muhabirlere, Türkiye yönetimiyle Güney Akım konusunda ortaya çıkan sorunları anlatmaya devam ederek, Türkiye’nin Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı’nın Karadeniz’de Türkiye’nin karasularından geçecek bölümü için nihai kararını 1 Kasım 2010 tarihine kadar vermeyi taahhüt ettiği ancak bu taahhüdünü şu ana kadar yerine getirmediğini ifade etti.

Haberin Devamı

"Türk partnerlerimiz Mavi Akım’a ihtiyaç duyduklarında izni iki haftada almıştık" ifadesini kullanan Şmatko, "Demek ki sorun, bu sorunu bu kadar zaman içinde detaylı incelemelerinden kaynaklanmıyor" dedi.

Şmatko, sorunun ne olduğu yolundaki soru üzerine, "Bence nedenleri biliyoruz...Büyük olasılıkla bu iç siyaset şeyleridir... Onlarda yakın gelecekte seçimler var... Ama bütün bunlar bizi ikna edemiyor. Hükümetler arasında imzalanmış sözleşmeler var ve bunların yerine getirilmesi gerekiyor. Ama sanırım Türklerle anlaşacağız. Bizim ilkemiz işleri bozmamak. Eğer başka endişeleri varsa tüm soruları yanıtlamaya hazırız" diye konuştu.

Haberde, Putin’in de, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile daha önce yaptığı görüşmede Türkiye’ye Güney Akım konusunda ek bilgilerin teslim edilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını söylediği belirtilerek, Putin’in, "olayların gelişimine göre davranacaklarını, Güney Akım’a alternatif olarak sıvılaştırılmış gazı tankerlerle Bulgaristan’a gönderme olasılığı üzerinde de düşündükleri" ifadesini kullandığı kaydedildi.