Türkiye (Son Dakika) Rus generalin mezarından üniformalı yeni iskeletler çıktı

Rus generalin mezarından üniformalı yeni iskeletler çıktı

Paylaş
Rus generalin mezarından üniformalı yeni iskeletler çıktı

Ardahan'da Rus generale ait olduğu değerlendirilen mezarın bulunduğu alanda askeri bot ve elbiseleri ile gömülü iskeletlere rastlandı

Karagöl Mahallesindeki bir inşaat alanında temel kazısı sırasında üzerinde haç işareti olan bir tabuta rastlandı.

İNŞAAT DURDURULDU


İhbar üzerine sevk edilen polis, kazı alanı etrafında güvenlik önlemleri aldı ve Kars Müze Müdürlüğünden gelen uzmanlar sahada inceleme başlattı. Rus generale ait olduğu tahmin edilen tabut, Kars'a götürülerek koruma altına alınırken Ardahan'daki inşaat ise durduruldu.


"40 YILLIK RUS İDARESİ SÖZ KONUSU"


Kazı alanında incelemelerde bulunan Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, alanda askeri bot, elbiseler ile insan iskeletlerinin bulunduğunu söyleyerek, "Bu alan Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Karagöl Mahallesindeki bu bölge Maşatlık olarak adlandırılıyor. Yani gayrimüslüm mezarlığı, dolayısıyla burada sadece bu generalin değil daha bir çok gayrimüslimin mezarının bulunma ihtimali yüksek. Tabi burada 40 yıllık Rus idaresi söz konusu. O sırada savaş esnasında ölen, 1915 döneminde ölenlerden de gayrimüslim olanların buraya defnedilmiş olma ihtimali daha yüksek" şeklinde konuştu.


MERAKLILAR ALANA AKIN EDİYOR


Öte yandan vatandaşlar, Rus generalin tabutunun bulunduğu alana akın ediyor. İl dışından geldiğini söyleyen Ayşe Keskin, "İstanbul’dan geldim, dün haberlerde gördüm ve sırf şu kazıyı görmek için buraya kadar geldim" dedi.




Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’ın torunu Boris Akimov, Ardahan’da apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken bulunan tabutun Rus Tümgeneral Geyman’a (1823-1878) ait olabileceğini düşündüğünü belirtti.

Boris Akimov

"ÇOK HEYECANLANDIM"


Çok heyecanlı olduğunu söyleyen iş adamı Akimov duygularını şöyle paylaştı: "Haberleri duyar duymaz çok heyecanlandım. Ben dedem ile ilgili çok araştırma yaptım. En son Ermenistan'ın Gümrü kentinde toplu mezarda toprağa verildiğini biliyordum. Fakat mezar listesinde dedemin ismi yok idi. Dolayısıyla bugüne kadar çok aradım. Nihayet haberi ve fotoğrafı görür görmez çok heyecanlandım. Çok şeyler örtüşüyor. Örneğin vefat ettiği tarih ve yer. Fotoğraftaki general rütbesi de. Tümgeneral rütbesinde 3 yıldız var."




DNA ÖRNEĞİ VERMEYE HAZIRIM'


Akimov sözlerine şöyle devam etti: "Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'ni aradım. Konuyla ilgili resmi bir bilginin olmadığını söylediler. Telefonumu aldılar. DNA örneği vermeye hazırım.


ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM'


Tabutun dedeme ait olabileceği haberlerini basında gördüm. Yapılan haberleri okudum. Şükranlarımı iletiyorum. Benim tanıdığım tarihçiler de tabutun dedeme ait olabileceğini düşünüyor. Tabii bazı tarihçilere göre, konu çok karmaşık. Çeşitli iddialar var. Ama ben tabutun dedem Geyman'a ait olduğunu düşünüyorum."


Ardahan'daki cesetle ilgili uzmanlar ne diyor? (Ardahan'daki ceset generale mi ait?)


Ardahan'da tabutun içindeki iskeletin sırrı çözüldü (Ardahan Rus generale koştu)


Ardahanlılar 'Rus General'in tabutunu görmeye koştu

Haberin Devamı