Gündem Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ankara'da

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ankara'da

Paylaş
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ankara'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavron açıklama yaptı. Çavuşoğlu, Pastör Brunson'un durumunda bir değişiklik olmadığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Lavrov ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Sergey Lavrov dünyada dışişleri bakanlarının duayenidir. Kendisine hoş geldiniz diyoruz.

Çok önemli projeleri hayata geçirmek için çalışıyoruz

Vize meselesi çok önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz gelmesi bizi mutlu ediyor.

Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu yaşamadan Rusya’yı ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz. Astana süreciyle çatışma ortamını durdurmak istedik ve önemli mesafeler kat ettik. İdlib'de yapılması gereken nettir. 12 gözlem noktamız var. Oradaki huzuru garantör ülkeler sağlamalı. Rusya ve diğer ortaklarımızla bu teröristleri tespit edip onları etkisiz hale getirmeliyiz. Teröristler orada diye bütün İdlib'i bombalamak katliam olur. Orada yaşayan teröristleri halkta istemiyor. Onları göz ardı edemeyiz.

Haberin Devamı

BRUNSON DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK YOK

Amerika'da bir karmaşa var. Bu durumu sonlandırmak isteyen bir kesim var ve bundan nemalanan bir topluluk da var. Krizden beslenenler var Birinin bildiğini diğeri bilmiyoruz diyor. Baskıyla ilişkilerimiz daha kötüye gider. Amerika tehditle ilişkilerimizi iyileştiremez. Aksine bu sorunlar diyalogla çözülür. Brunson'un durumu belli sağlık sebebiyle ev hapsinde. Brunson'un durumunda herhangi bir değişklik yok.

BU KABADAYILIK DEVRİ BİTMELİ

Yaptırımlara karşıyız. Rusya ve İran'a karşı yapılan yaptırımlara da karşıyız. Tek başına karar alacaksın, tüm dünya uyacak. Bu tavırdan tüm Avrupa da rahatsız. Artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. Dolardan kaça eğilimini şimdiden görmeye başladık. ABD'nin bir an önce bu tavrından vazgeçmesi doların da itibarını korur.

Lavrov’un açıklamalarından satırbaşları:

Dünyada bir dönüm noktası yaşıyoruz. İki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş yaşanıyor.

Bazı batı partnerlerimiz diplomasi kültürünü yitirmiş haldeler.

Türkiye şile hep beraber şunun taraftarıyız: çeşitli meseleler, Suriye meselesi olsun çözülmelidir bu meseleler.

Kısa süre önce terör gruplarına karşı nasıl mücadele edebiliriz, terörden vazgeçenleri sivil hayata nasıl döndürebiliriz bunları görüştük.

Haberin Devamı

Barışçıl çözüm arayışındayız.

MİLLİ PARAYLA TİCARET GÜNDEMİMİZDE

Astana sürecinin olumlu sonuçlanmayacağını dünyaya empoze etmek isteyenler var. Türkiye ve Rusya, Suriye meselesinde Suriye'nin durumunu iyileştirdi. Amerika Astana 3'lüsünü dengesizleştirmeye çalışıyor.

Yaptırımlar gayri meşru ve illegaldir. Tüm uluslararası normlara aykırıdır. Milli paralarla ticaret birkaç senedir gündemimizde. Türkiye'nin de gündeminde. Rusya, İran ve Çin arasında bu tarz mütakabatlar oldu. Kanaatimce doları bu şekilde istismar etmeleri, doların nüfusunun azaltacak ve daha güvenilir ortaklar aranacak.