Ekonomi Rusya ile vize kalktı, nükleere imza atıldı

Rusya ile vize kalktı, nükleere imza atıldı

Paylaş
Rusya ile vize kalktı, nükleere imza atıldı

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Ankara ziyaretinde 17 anlaşma imzalandı

Turiste 30 gün süre

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Ankara ziyaretinde tarihi imzalar atıldı. İki ülke, 30 güne kadar seyahatlerde vize uygulamasını kaldırıyor. Akkuyu nükleer santralı için beklenen anlaşma imzalandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, işadamı Ahmet Çalık’ın Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesi için, uzun süredir Rusya’dan istediği desteği de garanti altına aldı. İki ülke arasında ham petrolün Karadeniz’den güvenli taşınması konusunda, Samsun-Ceyhan’a öncelik veren bir işbirliği anlaşması imzalandı.

Şoförler çok sevinecek

Türkiye’ye önceki akşam gelen Dimitri Medvedev ve eşi Svetlana Medvedeva, akşam yemeğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuğu oldu. Medvedev dün de resmi görüşmeleri kapsamında ilk olarak Çankaya Köşkü’ne gitti. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vize anlaşmasının turistlere, şoförlere ve işadamlarına büyük kolaylık sağlayacağını söyledi. Medvedev ise vizelerin kalkmasını ‘tarihi bir anlaşma’ olarak niteledi ve en kısa zamanda yürürlüğe gireceğini söyledi.

17 anlaşma imzalandı

Dimitri Medvedev daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi. İki lider, anlaşmaların imzaları atıldıktan sonra basının karşısına geçti. Rusya ile imzalanan toplam 17 anlaşmanın önemine dikkat çeken Erdoğan, “Halklarımızın kaynaşması noktasında bu (vize) ilk adımdır, aramızda bu mutabakat da var” dedi. Nükleer santralın 7 yılda inşa edileceğine değinen Erdoğan, “Enerji alanında ilk adım bu. Sonra, doğalgazda Mavi Akım’ı daha da geliştirmek, ham petrolde ise Samsun-Ceyhan büyük önem arz ediyor” dedi.

Boğazlar rahatlayacak

Samsun-Ceyhan Boru Hattı projesine özel olarak değinen Başbakan Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: “Ham petrol tankerlerinin Karadeniz’den Akdeniz’e geçişi nedeniyle Boğazlar ciddi manada tehdit altında. Bu projeyle tehdidi bitiriyoruz. Bu bakımdan çok önemli. Ayrıca eğer Samsun-Ceyhan yapılırsa, dünyaya Ceyhan’dan açılma fırsatımız olacak. Orada bir rafineri kurma imkanımız olacak. Bu, enerji alanındaki atılmış en önemli adım oluyor.”

Sözde değil özde ortak

Dimitri Medvedev ise Mavi Akım ve Güney Akım boru hatlarına dikkat çekerek, “Bu projeler iki ülkenin enerji güvenliğini sağlamakta ve yeni enerji koridorlarının açılmasına fırsat vermektedir” dedi. Samsun-Ceyhan projesinin de önemli olduğunu vurgulayan Medvedev, Ceyhan’da bir rafineri kurulması konusunu da ele aldıklarını belirtti. Dimitri Medvedev, “Türkiye ile Rusya, sözde değil gerçekten birer stratejik ortaktır” diye konuştu.

8 ayda 7 ülke ile vize bitti

Son 8 ayda 7 ülke, Türkiye’ye vize uygulamasını kaldırdı. Bugün itibarıyla vizesiz şu ülkelere gidilebiliyor: Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Güney Kore, Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela.

Haberin Devamı