Dünya Rusya'da Putin'le ilgili komplo teorileri

Rusya'da Putin'le ilgili komplo teorileri

Paylaş
Rusya'da Putin'le ilgili komplo teorileri

Putin'in 11 gün sonra kameraların karşısına geçmesi Rusya'da komplo teorilerini daha da çoğalttı. Putin'le ilgili 'Sevgilisinden çocuğu oldu İsviçre'ye doğuma gittiği' iddiasından tutun da 'Saray'da darbe var' iddialarına kadar pek çok komplo teorisi ortaya atıldı

Rusya’da Başkan Putin’in en son 5 Mart’ta kamuoyunun önüne çıktığı, bu tarihten sonra servis edilen iki görüntü ve fotoğrafların “daha eski tarihli” oldukları iddiaları, en uçuğundan en makulüne pek çok iddia ve “komplo teorisi”ni tedavüle çıkardı. Putin, planlandığı gibi bugün St. Petersburg’da Kırgız Cumhurbaşkanı Atambayev ile görüşüp kameraların önüne çıkarak bu teorilerden sağlığı ileilgili olanı suya düşürdü. Ancak bu iddiaların bir kısmı, gündemden düşecek gibi değil.

Haberin Devamı

İşte turkrus.com'da yer alan ve gündemden düşmeyen o iddialar:

SAĞLIK SORUNU

Putin’in sağlık sorunları nedeniyle bir süredir ortada görünmediği söyleniyor. Şu sıralar Rusya’yı esir alan grip salgınından Putin’in de nasibini almış olabileceği belirtiliyor. Kremlin kaynakları da Putin’in hafif bir rahatsızlığı olduğu iddialarını reddetmiyor ama ortada kesinlikle ciddiye alınacak bir durum olmadığını savunuyor. Bu konuda Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Kurier, Putin’in bel ağrılarının nüksettiğini ve tedavisi için Viyana’dan özel doktor gittiğini yazdı. Peskov bu konudaki soruya, “Yorum yapmıyoruz, konu kapandı” diye sert bir yanıt verdi.

Haberin Devamı

ÖZEL HAYATI YİNE GÜNDEMDE

Putin’in eşinden ayrıldıktan sonra beraber yaşamaya başladığı iddia edilen eski olimpiyat şampiyonu Alina Kabayeva’dan çocuğu olduğu, doğumun İsviçre’de yapıldığı, hatta Putin’in doğuma gittiği ve bu nedenle birkaç gün ortadan kaybolduğu gibi bulvar basınının manşetlere çıkardığı habere Kremlin dalga geçerek yalanlama yapsa da, yine Batı basınında iddia geniş yer buldu.

GÖRÜŞMELER GÖRMEZDEN GELİNDİ

Başkan Putin, Kremlin resmi web sitesindeki duyurulara göre, aslında “ortadan kaybolduğu” iddia edilen geçen hafta boyunca pek çok görüşme yaptı. Ancak 8 Mart’ta kadınlar ile buluşmasının aslında 5 Mart’ta videoya çekildiği iddia edildi. Daha sonra programında banka genel müdürlerinden valilere ve Yargıtay başkanına kadar farklı isimlerle görüşmeleri ve bunların fotoğrafları servis edildi. Ancak özellikle Batı basınında her nedense bunların tamamı görmezden gelinerek “Putin en son 5 Mart’ta kamuoyunun önüne çıktı, 10 gündür kayıp” haberleri sürekli tekrarlandı. Kremlin’e yakın kaynaklar bunun “Putin karşıtı propaganda savaşının parçası” olduğunu düşünüyor.

“DARBE VAR, KOLTUĞU KAYBEDEBİLİR”

Putin’in yokluğunu Kremlin’de darbe senaryolarına bağlayanlar bile çıktı. İlk başkanlık döneminde Kremlin’de Putin’in ekonomi danışmanı olarak görev yapıp sonra muhalefete geçen isimlerden Andrey İllarionov, kendi kişisel bloğunda bunu yazdı. İllarionov, “Yakın gelecekte Putin koltuğunu kaybedebilir. Rusya hükümetinde de büyük bir değişiklik bekleniyor” diye yazdı. Bir başka analist, Kremlin’e yakın İslami Komite adlı think thank’in başkanı Geydar Cemal’in Gürcü Rustavi, 2 TV’sine demecini haber yapan The Dailys gazetesi, “Putin’e bir şey olmadı ama saray darbesi ile nötralize edildi. Darbenin arkasında eski FSB şefi, şimdiki Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev var” sözlerini aktardı.

Haberin Devamı

“NEMTSOV SUİKASTİ VE KADIROV FAKTÖRÜ”

Başta muhalif Novaya Gazeta olmak üzere, medyada ve çoğunlukla internet sitelerinde ortaya atılan bir başka iddia ise, muhalif politikacı Boris Nemtsov’u öldüren tetikçinin eski Çeçen özel tim mensubu olduğu iddiası, Çeçen lider Ramzan Kadirov’un zanlıya “Büyük bir vatansever” diye sahip çıkması, ucu Kremlin’deki iktidar kavgalarına uzanan bir olayı ateşliyor. İddialara göre, Putin’in Kadirov ile olan yakın ilişkisinden, FSB başta olmak üzere iktidarın zirvelerinde çok sayıda “rahatsız” güç odağı var. Bu suikastin Kadirov’a yakın bir isim tarafından yapıldığının hemen ortaya atılmasıyla Putin’in zor duruma düşürülmek istendiği, bu gelişmelerin sonunda Kadirov’a desteğini çekmek zorunda kalabileceği iddia ediliyor. Yani Nemtsov cinayetinin Putin’e yollanmış bir uyarı mesajı olduğunu iddia edenler var.

Haberin Devamı

“SARAY KAYNIYOR”

Putin’in birkaç gün görünmemesinin tetiklediği dedikodu kazanını Novaya Gazeta’daki sütununda ironik bir dille kaleme alan ünlü muhalif yazar Dmitri Bıkov, “Kremlin’in üstünde helikopterler uçtuğundan Savunma Bakanı Şoygu’nun darbe ile yönetimi perde gerisinde ele aldığına kadar komplo teorilerinin havada uçuştuğunu” yazdı. Abartılı yorumlar bir yana, Ukrayna savaşı ve ekonomik krizle birlikte, daha önce Kremlin’de görülen tek sesliliğin ortadan kalktığı, Putin’in bazı politikalarının eleştirildiği, “sağlam iç ittifakların” çatırdamaya başladığı, İgor Seçin ile Putin’in arasının bozulduğu gibi “saray kaynıyor” yorumlarını arttıran haberler de medyaya son dönemde daha fazla yansımaya başladı. Ancak değişmeyen tek şey, Putin’in halk nezdindeki desteği. Devlet şirketlerinin yaptırdığı son anketler Putin’in icraatını destekleyenlerin oranının yüzde 86’ya çıktığını gösterirken, “Bugün seçim olsa Putin’e oy verecekler” ise yüzde 65 ile “rakipsiz başkan” imajını destekliyor.

Haberin Devamı

"HEPSİ PROPAGANDA SAVAŞI"

Bu ve benzer iddialar özellikle Batı basınında son birkaç gündür yoğunluk kazanırken, Rusya'da Kremlin yanlısı medya ise, Kırım'ın Rusya'ya katılmasının 1. yıldönümünde Kremlin'e karşı "kara propaganda" savaşı yürütüldüğü ve asılsız iddialarla Putin'i yıpratma operasyonu için düğemeye basıldığı yorumlarını öne çıkarıyor.