Yaşam Rusya'nın yeni düşmanı: Alkol

Rusya'nın yeni düşmanı: Alkol

Paylaş
Rusya'nın yeni düşmanı: Alkol

Rus hükümeti yasadışı alkol üretimini ve satışını engellemek, alkol tüketimini de 2020 yılına kadar yarı yarıya düşürmek için düğmeye bastı

Rus haber ajansı RİA Novosti’de yayımlanan haberde, hükümetin "ulusal felaket" diye nitelediği alkol tüketimine karşı adeta "haçlı seferi" gibi savaş açtığı kaydedildi.

Rusya hükümetinin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Başbakan Vladimir Putin’in alkolün yasadışı üretimi, satışı ve reklam kısıtlamaları ihlaline karşı ağır cezalar içeren bir ulusal planı onayladığı belirtilerek, plan sayesinde alkol tüketiminde 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında düşüş sağlanması ve sağlıklı yaşamın teşvik edilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Sağlık uzmanları Rusya’da alkol tüketiminin özellikle 1970’li yılların sonunda artmaya başladığını, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının sonra ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar nedeniyle de alkol tüketiminin her geçen gün tırmandığını kaydettiler.

RUSYA'DA ORTALAM ERKEK YAŞI 60

Alkolizmin Rusya’ya faturası ağır olurken, özellikle çalışan erkekler arasındaki ölüm oranı alkol tüketimindeki artışa paralel olarak hızla yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan bir araştırmada, Avrupa’da erkeklerin ortalama ömrü 77 iken, Rusya’daki erkeklerin ortalama ömrünün 60 yıl olduğu kaydedilmişti.

KİŞİ BAŞINA ALKOL TÜKETİMİ 18 LİTRE

Raporda, Rusya’da kişi başına alkol tüketiminin de DSÖ’nün belirlediği kritik seviyenin iki katına denk gelen 18 litre civarında olduğu vurgulanmıştı. Rusya’daki resmi raporlara göre, ülkede her yıl 23 binden fazla kişi alkol zehirlenmesinden, 75 bin kişi de alkolle ilintili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Haberin Devamı