Dünya Rusya'ya giderken bunlara dikkat edin

Rusya'ya giderken bunlara dikkat edin

Paylaş
Rusya'ya giderken bunlara dikkat edin

Rusya'ya vizesiz seyahat dönemi başladı. Peki Rusya'ya turist olarak giderken nelere dikkat edeceğinizi biliyor musunuz?

Türkiye ile Rusya arasında yapılan Geri Kabul Anlaşması’ sonrası iki ülke vatandaşlarının vizesiz olarak karşılıklı seyahatlerine ilişkin anlaşmanın bu günden itibaren yürürlüğe girmesi üzerine ilk yolcular bugün saat 09.00’da Moskova Ekaterinburg kentlerinden İstanbul’a geldi.

Haberin Devamı

Türkiye ile Rusya arasında vize uygulamasının kalkmasının ardından Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye vizesiz giriş yapan ilk Rus yolcular, uygulamadan duydukları mutluluğu Türkçe olarak "Çok güzel" ve İngilizce olarak da "Süper" diye dile getirdiler.

Rusya’nın Eketerinburg kentinden Atatürk Havalimanı’na gelen yolculardan İrina Kromm, herhangi bir sorunla karşılaşmadan Türkiye’ye vizesiz giriş yaptığını belirterek," Çok sevdiğim ülkenize artık sık sık geleceğim " dedi.

ÇOCUKLAR DA VİZESİZ İLK YOLCULARDAN

Bu arada, Moskova’dan gelen yolcular arasında 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılacak Rusya ekibi de yer aldı. 22 kişilik çocuk grubu ellerinde Türk bayraklarını sallayarak " Merhaba Türkiye" diye bağırdılar.

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı’ndaki pasaport görevlileri, giriş yapan Rus yolcuların daha önce olduğu gibi Türkiye’de kalacakları her bir gün için yanlarında 50 dolar bulundurmaları gerektiğini belirttiler.

İLK TÜRK YOLCULAR!

Türkiye ve Rusya arasındaki vizesiz dolaşım dün gece saat 00:00’da başlarken, ilk vizesiz ülkeye giriş yapan THY mürettebatı oldu.

Antalya ve İstanbul’dan dün gece arka arkaya Moskova’daki Şeremetyevo havalimamına inen THY uçaklarında yolcular her ihtimale karşı daha önce aldıkları vizelerle giriş yapınca, THY’nin İstanbul’dan kalkan ve 01:50’de Şeremetyevo Havaalanına iniş yapan uçağının kaptanı Cenk Olgun ve 8 kişilik mürettebatı başkent Moskova’da Rusya’ya vizesiz giren ilk kişiler oldu.

Kaptan Olgun, uçak mürettebatlarının daha önce de vizesiz giriş yaptığını ancak sadece kendileri için havaalanında özel olarak ayırtılan bir yerde
kalabildiklerini hatırlatarak, "Rusya’ya vizesiz giriş yapan ilk Türkler olmaktan mutluyuz. Herkese hayırlı olmasını diliyorum. Gümrükte hiç bir sorun yaşamadık. Pasaportlarımızı gösterip girdik. Daha önce sadece otelde kalabiliyorduk ama şimdi rahatlıkla çıkıp gezebileceğiz" diye konuştu.

RUSYA’YA TURİST OLARAK GİDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Türkiye ve Rusya arasında varılan anlaşmaya göre iki ülke vatandaşları, turistik amaçla yapacakları vizesiz girişlerde tek girişte aralıksız 30 günden, 6
ay içinde ise 90 günden fazla kalamayacak.

Rusya’ya turistik seyahat yapacak olan Türk vatandaşlarının pasaportlarının geçerlilik süresinin en az 6 ay olması, herhangi bir yerinde yırtık veya çok eski olmaması gerekiyor.

Türk vatandaşlarının uçakta verilecek göçmen kartının iki tarafını da Latin harflerle doldurduktan sonra, pasaport kontrolündeki görevliye vermesi
gerekiyor. Görevli memur göçmen kartının bir tarafını yırtıktan sonra, diğer tarafını mühürleyip seyahat eden kişiye verecek.

Turist olarak gelen vatandaşın, bu göçmen kartını pasaportu kadar dikkatli saklaması ve ülkeden ayrılırken yine pasaport kontrolü yapan memura
sunması gerekiyor.

Rusya’ya turist olarak gelecek Türk vatandaşlarının dikkat etmesi gereken
diğer konuyu da Rusça’da "Registratsiya" olarak bilinen kayıt işlemi oluşturuyor. Yasaya, göre ülkeye giriş yapan her yabancının polise 3 iş günü içinde kayıt yaptırması gerekiyor.

Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Türk vatandaşları için kayıt işlemini 7 iş gününe çıkardığı için daha fazla kalacak kişilerin bu işlemi kaldıkları otel
görevlisine, otelde kalmıyorlarsa misafiri olduğu kişinin evinin yakınındaki polis karakoluna mutlaka yaptırması gerekiyor.

Rusya’da 7 iş gününden fazla kaldığı halde kayıt yaptırmayanlar polis kontrolü sırasında tespit edilmeleri halinde sınır dışı edilme ve Rusya’ya tekrar
girememe tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Vizesiz dolaşımın başlamasının ardından Türkiye’den Rusya’ya gelecek turist sayısının en az 3 kat artacağı öngörüsünde bulunan THY, İstanbul-Moskova sefer sayısını haftada 5’e yükseltti.

Yetkililer, bazı firmaların işçileri turist gibi getirip Rusya’da çalıştırmak isteyebileceğine dikkati çekerek, buraya çalışmak için gelenlerin
mutlaka çalışma vizesiyle gelmeleri, aksi takdirde son derece zor duruma düşebilecekleri uyarısında bulundular.

Haberin Devamı