Gündem Saatler geri alınacak mı? Kış saati uygulamasına geçilecek mi?

Saatler geri alınacak mı? Kış saati uygulamasına geçilecek mi?

Paylaş
Saatler geri alınacak mı? Kış saati uygulamasına geçilecek mi?

"Saatler ne zaman geri alınacak?" sorusu Sonbahar Ekonoksu'nun gerçekleşmesiyle birlikte gündeme oturdu. 2 yıl boyunca yaz saati uygulamasının sürmesi kafalarda soru işareti bırakırken bu uygulamanın devam edip etmeyeceği de araştırma konusu oldu.

Gündüz ve gece dün yani 23 Eylül'de eşitlendi. Sonbahar Ekinoksu denilen bu olay sonrası "Saatler ne zaman geri alınacak?" sorusu gündeme oturdu. Kış saati uygulamasının hayata geçip geçmeyeceği kafalarda soru işareti bıraktı.

Haberin Devamı

SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Saatlerin geri alınıp alınmayacağı konusunda henüz net bir tarih yer almıyor. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2016 ve 2017 yılında süreyi uzatmıştı. Bu yıl Bakanlığın ne karar vereceği merakla bekleniyor.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir.

Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.

Haberin Devamı

Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.