Eğitim - Kariyer Sabancı’dan raf ömrünü uzatan teknoloji

Sabancı’dan raf ömrünü uzatan teknoloji

Paylaş
Sabancı’dan raf ömrünü uzatan teknoloji

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal ve ekibi, çok yönlü ambalaj ihtiyacını karşılamak amacıyla farklı işlevler kazandırılmış kil nanotüpleri içeren bir ambalaj filmi geliştirdi

Bu film meyve ve sebzelerin aşırı olgunlaşmasını ve et örneklerinde mikrobiyal büyümeyi engelleyerek kolay bozulur ürünlerin raf ömrünü uzatan bir özellik taşıyor.

Düşük maliyetli ambalaj

Bu tür aktif ambalajlar sayesinde gıda güvenliğine katkı sağlanabileceğine dikkat çeken Hayriye Ünal, bozulma kaynaklı ekonomik zararın azaltılabileceğini söyledi. Geliştirilen bu teknolojiyle farklı gıda türlerine özel düşük maliyetli ambalajların tasarlanabileceğini belirten Ünal patentlenmiş nano-kil katkılı gıda ambalajının piyasaya sürülebilmesi için çalışmalara devam ettiklerini vurguladı.

Verimlilik test edildi

SUNUM araştırmacıları nano-kil katkılı bu filmle domates, muz ve tavuk gibi gıdaları paketleyerek farklı süreler boyunca bekletti ve sıradan polietilen film karşısındaki verimliliğini ölçtü. 10 gün sonunda, yeni filmle paketlenmiş domateslerin kontrol grubundaki sebzelere göre daha iyi durumda olduğu görüldü.

Haberin Devamı