Beden Sağlığı Saç boyası kanser yapar mı? (Yılda kaç kez saç boyatmalı?)

Saç boyası kanser yapar mı? (Yılda kaç kez saç boyatmalı?)

Paylaş
Saç boyası kanser yapar mı? (Yılda kaç kez saç boyatmalı?)

Yapılan bir araştırma, saç boyamanın meme kanserine yakalanma riskini artırabileceğini ortaya koydu. Buna göre kesin bir neden-sonuç ilişkisi kurulamasa da saçlarını düzenli boyayan kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı boyamayanlara göre yüzde 14 daha fazla

İngiltere'de yapılan saç boyası ile kanser arasında ilişki olabileceğini ortaya koyan araştırmada, saçlarını düzenli boyayan kadınların meme kanserine yakalanma olasılığının yüzde 14 fazla olduğu ortaya çıktı.

YILDA 5 KEREDEN FAZLA BOYATMAYIN!

Uzmanlar saçların yılda 5 kezden fazla boyanmaması konusunda uyardı. Bu konuda sektör tavsiyesinin ise 4-6 haftada 1 gibi kısa bir zaman aralığı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca saçların boyandığında olabildiğince kına, pancar ve kuşburnu gibi doğal ürünler kullanmasını tavsiye ediliyor.

Araştırmacılar buna karşın “bazı meme kanserlerine saç boyasının neden olduğu” gibi kesin bir neden-sonuç ilişkisi kurulamayacağının altını çizdi.

DİĞER KOZMETİKLER TEHLİKELİ Mİ?

Bu konudaki araştırmaların, saçlarını boyayan kadınların daha fazla makyaj yapma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle zora girdiği kaydedildi. Buna göre kanser araştırmasında saç boyasıyla ilişkilendirilen bazı etken maddeler, aslında diğer kozmetik ürünlerinden kaynaklanmış olabiliyor.

KOZMETİK FİRMALARI İTİRAZ EDİYOR

Kozmetik dernekleri ise, ürünlerin onlarca testi başarıyla geçerek piyasaya sürüldüğü için sağlık sorunu yaratmasının mümkün olmadığı savunuyor.

Haberin Devamı