Pazar Postası Saç boyasına dikkat!
Paylaş
Saç boyasına dikkat!

Boya seçimini doğru yapmak sonbaharda giderek daha çok önem kazanıyor

Dr. Ender Saraçendersarac@posta.com.tr

Eylül ayıyla beraber aslına bakarsanız sonbahara girdik. Havalar hala güzel ve sıcak gidiyor ama bir süre sonra yağmurlar kendini gösterecek. Sonbaharda saçlar zayıflamaya başlar. Bu mevsimde saçlarınıza uyguladığınız her şey özellikle de saç boyası ayrı bir önem kazanır. Kadınlar kadar erkeklerin de artık saçlarını boyattığını düşünecek olursak boya seçimini doğru yapmanın giderek daha çok önem kazandığını söyleyebiliriz. İşte bugün size sağlıklı saç boyası ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum... Daha genç bir görünüm için saçların kalitesi ve sıklığının yanı sıra rengi de önem taşıyor. Son yıllarda özellikle doğal olmayan boyalarla saçı sık olarak boyamanın bazı tıbbi sakıncaları olabileceğinin ortaya atılması, yan etki riskinin daha düşük olabileceğini öne süren organik boyalara olan ilgiyi artırdı. Peki ama bu organik boya ne demek?

Organik kozmetiklerde ülkemizde doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Pek çok kişi hala organik kavramının ne olduğunu bilmiyor. Doğal ürün pazarlarında ise insanlar ekolojik sertifikalı ürünlere bile güvenemeyebiliyorlar. Haksız da değiller çünkü bu konuda henüz tam bir netlik yok. Pek çok firma gerçek anlamda doğal, organik veya ekolojik olmadığı halde ürünlerine tamamen doğal ibaresini koyup satış yapabiliyor. Bunun yanında gerçekten sertifikalı ve güvenilir markalar da var. Özellikle kozmetik ürünlerde gerçekten doğal olanını diğerlerinden ayırabilmenin en geçerli yolu gerçek bir sertifikaya sahip olabilmesidir. Burada sertifikayı veren kuruluşun bağımsız ve güvenilir bir kuruluş olması çok önemli. Örneğin Almanya’daki Eko test. Bu, öğrencilerin piyasadaki ürünleri toplayıp yaptıkları testlerde alınan sonuçlarla verilen bir sertifika ve tamamen tarafsız. Peki ne yapacağız? Doğal ya da organik denilen bir ürünü aldığınız zaman mutlaka içindekiler bölümünü okuyun. Bu ister saç boyası, ister kozmetik olsun sonuçta vücudunuzda etkileşim olacaktır. Bir boya veya herhangi bir kozmetiğin içindeki bileşenlerin formülünde, yüzdesi en yüksek olandan başlayarak en alt olana doğru sırayla yazılması 2004 yılında çıkan bir kanuna göre zorunlu.

Her eve büyüteç şart

Evde mutlaka bir büyüteciniz olmalı. Çünkü çoğu firma zararlı bileşenleri saklamak için adeta karınca duası gibi çok küçük bir şekilde içerikleri yazıyor. Çoğu kişi de ne yediğini, içtiğini, sürdüğünü bilmeden bu tip maddeleri tüketiyor. Amerika’da son yıllarda çıkan bir kanunla artık içerikler daha büyük ve okunur bir şekilde yazılıyor. Bizde ise bu içeriklerin okunması mümkün değil. Bu nedenle en mantıklısı aldığınız her ürünün içeriğini bir büyüteç yardımıyla okumayı alışkanlık haline getirmek.

Organik boyayı nasıl anlarsınız? 2. sayfada...

Organik boyayı nasıl anlarsınız?

Saç boyalarının bazı hastalıklara yol açabileceği ile ilgili iddialar son dönemde yoğunlaştı. Peki gerçekten organik saç boyası var mı ve tüketici bunu nasıl ayırt edebilir? Kimyasal saç boyası ile saçınızı 3 Dr. Ender SARAÇ endersarac@posta.com.tr Saç boyasna dikkat boyamanız için kutudan çıkan iki karışımı karıştırmanız gerekiyor. Boya ve aktivatör. Gerçek boya bu ikisini karıştırınca saç diplerine etki ediyor ve günümüzde hala tam olarak başka hangi reaksiyonların gerçekleştiği bilinmiyor. Aktivatör olarak bileşen esas olarak hidrojen peroksit. Boya denen bileşende ise aromatik aminler var. Kimyasal boya da aromatik amin olmadan renk oluşturmak mümkün olmuyor. Avrupa’da bu aromatik ürünlerden 22 tanesi yasaklanmış durumda. Bitkisel (organik, biyolojik, ekolojik) diye adlandırılan bir saç boyası ise aynı kına gibidir. Kına da nasıl sadece kaynamış suya atılıp karıştırılıp ardından boyamaya geçiliyorsa, bitkisel boyada da başka bir bileşenle karıştırılmadan sadece kendisini suyla karıştırarak boyama işlemi gerçekleştiriliyor.

Ürünün sertifikalı olmasına dikkat edin

Doğal boya üretmenin bugün için kullanılan en iyi kaynakları kırmızı kına, siyah kına, çürümüş ağaç kökleri, kahve, kırmızı turp, ışkın kökleri, mavi-kırmızı kurkuma gibi maddeler. Bu maddelerle renkler koyulaştırılıp açılabiliyor. Her kına boyasının doğal olmadığını bilmelisiniz. Bazı kına boyalarına picramat isimli bir madde de katılmaktadır. Burada amaç kınanın rengini koyulaştırmaktır. Ancak bu madde de kanserojendir. Yani sadece kına deyip geçmeyin, ürünün sertifikalı olmasına dikkat edin. Özellikle gebeler ilk 3 ayda saç boyama konusunda çok dikkatli olmalılar. Kafa derisine yapılan dip boyalar zaman içerisinde istenmeyen durumlara yol açabilir. Kimyasal boyalar dışında organik olmadığı halde organik diye saça sürülen bazı boyalar içerisinde m-penilendiamin gibi bazı aromatik maddeler vardır ki bu maddeler de sağlıklı değildir. Eğer bir saç boyası organik olduğunu öne sürüyorsa ama iki ayrı paketi olup da bunları karıştırmak gerekiyorsa o zaman dikkatli olmanız gerekiyor; çünkü organik olmayabilir. Bir de unutmayın, içinde aromatik amin olan bir boya hiçbir şekilde tamamen bitkisel-organik değildir.

2

Haberin Devamı