Beden Sağlığı Saç dökülmesinin 6 ayrı türü var (Saç ekimi hakkında her şey)

Saç dökülmesinin 6 ayrı türü var (Saç ekimi hakkında her şey)

Paylaş
Saç dökülmesinin 6 ayrı türü var (Saç ekimi hakkında her şey)

Özellikle bir yaştan sonra oldukça büyük problemler yaratabilen saç dökülmesinin pek çok türü var

Dermatoloji Uzmanı Dr. Zerrin Baysal anlattı:

1) Erkek tipi dökülme

Genetik zeminde erkeklik hormonlarının etkisiyle ortaya çıkar. Erkeklerin yaklaşık yarısında, kadınların ise yüzde 20-25’inde görülür. Hastalar zaman zaman saç dökülmesinin şiddetlendiğini söylese de genellikle sinsi bir dökülmedir. Bazen hastalar saç dökülmesinden ziyade saçının inceldiğini daha çok fark eder. Temel olarak saçın tepe kısmında saçların inceldiği görülür ve saçın arka kısmına göre bir seyrelme fark edilir. Özellikle kadınlarda başlangıç dönemlerinde tanı koymak zordur ve başka saç dökülmesi ile giden tablolarla kolayca karışabilir. Dökülmeyi önleyici bazı ilaçlar kullanılabilir. Saç ekimi çözüm olabilir.

2) Saçkıran tipi dökülme

Saçkıran aniden ortaya çıkan, değişik çaplarda, bir ya da birkaç tane yuvarlak, tamamen saçsız alanlardan oluşan bir hastalıktır. Bulaşıcı değildir. Sakal bölgesinde de çıkabilir. Genellikle birkaç ay ya da yıl içinde ilaç tedavisiyle geriler.

3) Tiroid hormonlarına bağlı dökülme

Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi) durumunda yaygın saç kaybı ya da vücut kıllarında kayıp görülebilir. Tiroit hormonu tedavisi sonrası ortalama 8 haftada saçlar normal haline dönmeye başlar. Uzun süreli hipotiroidide kalıcı kök kaybı gelişir.



4) Hormon ve vitamin eksikliğine bağlı dökülme

Kadın hastalarda özellikle saçların ön bölgelerinde seyrelme, akne, adet düzensizliği, tüylenme artışı gibi problemler olduğunda cinsiyet hormonlarının düzeyini kontrol etmek gerekir. Tüm saçlı deriyi kapsayan saç kaybından yakınan kadınların yüzde 70’inde demir eksikliği saptanır. Demir depolarının azalması bile saç dökülmesine yol açabilir. Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olur. Sıkı diyetlere başladıktan yaklaşık 1-6 ay sonrasında saç dökülmesi oluşabilir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açar. Sebebe göre tedavisi yapılır.

5) İlaçlar ve strese bağlı dökülme

Bazı tansiyon ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, tiroit hormonunu düşürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, A vitamini ve türevi bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Saç kaybının kendisi de stres düzeyini artırabilir ve bir kısırdöngüye neden olabilir. Özellikle 2 aydan uzun süren saç dökülmesi önemsenmeli.

6) Diş çürüğüne bağlı dökülme

Birden ortaya çıkan saçkıran ve saç dökülmelerinin sebebi dişlerdeki çürüğün sonucu olabilir. Diş rahatsızlıklarıyla vücuda giren bakteriler bağışıklık sistemi sorunlarına yol açarak saç döker. Sağlıklı bir ağız aynı zamanda sağlıklı saçlar da demektir.

Haberin Devamı

YARIN: Saç dökülmesi nasıl önlenir?