Cumartesi Postası Saçlara kuş kondu!

Saçlara kuş kondu!

Paylaş
Saçlara kuş kondu!

1970'lerde ve 80'lerde moda olan saç bantları muhteşem bir dönüş yaptı ve bugün de modacıların ve kadınların gözdesi haline geldi. Üstelik daha abartılı, daha süslü bir biçimde

Gossip Girl dizisinin dünya modasına yeniden hediye ettiği saç aksesuarları birkaç yıldır saçlarımızın vazgeçilmezleri. Saç aksesuarlarının başını taç dediğimiz saç bantları çekiyor; bu yıl da o kadar moda ki Marc Jacobs’tan Louis Vuitton’a, Burberry’den Diana Von Fürstenberg’e, Anna Sui’den Carolina Herrera’ya kadar pek çok moda devi koleksiyonlarında önemli yer veriyor.

Saç aksesuarlarında da yaratıcılığın sınırlarını zorlayan ünlü modacılar bunları defilelerinin vazgeçilmez parçası olarak çoktan koleksiyonlarına kattı. 70’lerin vazgeçilmez taçları bu yıl daha da çeşitlendi. Bazıları 40’lı yıllara, bazıları ise 80’lere götürüyor saçlarımızı. Saç bantları, saçlarınızın yüzünüze gelmesini engellemekle kalmıyor, son iki yıldır gece ve gündüz size stil de kazandırıyor. Kullandığınız saç bantı modeline göre cici kız olabilir, ya da seksapeli ön plana çıkarabilirsiniz. Veya eğer varsa çılgın yanınızı saç aksesuarınızla vurgulayabilirsiniz.

Sofistike bir görünüm yaratmak için sade bir elbise ile kullanacağınız tek aksesuar saç bantı olabilir. Artık saç aksesuarları kıyafetler kadar önem taşıyor. Hal böyle olunca da her arzuya göre saç bantı bulmak mümkün. 70’lerin Hippilerinin çiçekli bantları, özellikle Diana Von Fürstenberg’in gözdesi. Modacıların elinde yeniden hayat bulan 80’lerin bandanaları, taşlı, tüylü, renk cümbüşü içindeki saç bantları giyim ve yenilikler konusundaki cesaretinizi de sınıyor! Öyle ki bazılarını takabilmek için büyük cesaret gerekiyor.

Saç aksesuarı trendlerini takip edecekseniz, illa ki ünlü markaların aksesuarlarından almanıza gerek yok. Sadece saç aksesuarı tasarlayan genç Türk modacıların tasarımlarına da göz atın. Ayrıca Koton’dan Accessorize’ye kadar birçok yerde de bütçenize uygun saç bantı bulabilirsiniz. Bizzat kendiniz bile yaratabilirsiniz. Pırıltılı, tüylü, çiçekli, fiyonklu hangi modeli isterseniz, hepsi bu yıl çok moda. Seçiminizi elbette stiliniz belirleyecek. 2010 saç modası trendlerini takip etmek istiyorsanız, kıyafetinizi tamamlayacak olan saç aksesuarlarını unutmayın!

'AYNI SAÇ BANDIYLA HEM SEKSİ HEM MASUM GÖRÜNMEK MÜMKÜN...'

Meriç ve Fatoş üniversite öğrencisi. Birdy markasıyla saç aksesuarları tasarlıyorlar. Kuş tüylerini kullanıyorlar, bu yüzden de markalarına ‘Kuşçul’ anlamına gelen ‘Birdy’ adını vermişler.

Neden saç aksesuarı?

Meriç: Aksesuar tasarımından başladık işe, çünkü ayrıntıları seven ve kendi dünyamızda da ufak güzellikleri arayan, bulan, bulunca mutlu olan insanlarız. Şimdilik yapmak istediğimiz bu, ama fikirlerimiz büyüdükçe tasarımlar da büyüyecek galiba.

Biriniz Kıbrıs’ta diğeriniz burada, sizi ne birleştirdi?

Fatoş: Kıbrıs’tan buraya 10 yıl önce taşındım. Aynı okuldayız, aynı evde yaşıyoruz. Evet biz o beraber vakit geçirmekten hoşlanan ve hayatlarıyla birlikte zevkleri de aynı olan arkadaşlardanız. Meriç: Benim hikayem de Ankara’da başlıyor. Çok farklı iki noktanın mükemmel birleşimi diyorum ben. Birlikte eğlenip, düşünüp ilerlemeyi, yaşamayı severek bu zamana geldik. Yaptığımız şeyler de hep bu enerjide oldu.

Neden Birdy?

Fatoş: Birdy, çünkü kuşların doğal güzelliklerini kullanıyoruz. Yaptığımız şeyin adı da kuşçul bir isim oldu.

Saç aksesuarlarınızın özelliği ne? Neler yapıyorsunuz?

Meriç: Özelliği kendi elimizden, evimizden ve ilgimizden çıkması bu ürünlerin. Hepsi üzerine ayrı ayrı düşünüyoruz, deniyoruz, yaparken elimiz gözümüz yanıyor, acıyor vs..

Bir saç aksesuarı bir kadına neler katar?

Fatoş: Kadın ne isterse onu katar aslında. Aksesuar bu yüzden güzel zaten. Nasıl kullanırsan, mesajın neyse, o mesaja hizmet eder aksesuar. Seksi olmak istersen seksi olursun, masum sevimli kız olmak istersen, aynı ürünle onu da olabilirsin.

Kimler nasıl saç aksesuarlarını tercih etmeli?

Fatoş: Ben sadelikten yanayım. Cıvıl cıvıl giyinen, renklerini vurgulamayı seven insanlar, sade aksesuarlar kullanmalı. Sade, düz renkler tercih edenler ise bir tek aksesuar parçasıyla vurucu gözükebilir. Bu daha güzel bence.

Hangi kıyafetle nasıl saç aksesuarı kullanabiliriz?

Meriç: Homojen bir aksesuar ile birleştirilen kontrast yaratacak sert geçişler her zaman iyi bir diyalog sağlayamayabiliyor. Ama aksesuardaki renklerde parlak ve kontrast hakimiyeti günlük rahat bir kot- tişört ikilisini bile fazlasıyla değiştiriyor. Bir gün içinde karşısına çıkabilecek her olaya hazır giyinme dürtüsü ile, belirli estetik kaygılar ile kendini görmeyi bilen bir göz sahibi kadınlar çok net fark ediliyor.

Siz günlük hayatta saç aksesuarı kullanıyor musunuz?

Fatoş: Ben kullanamıyorum pek fazla, saçımdan dolayı birazcık da ama yazın kendime özel yaptığım parlak renkli şeyleri takıyorum. Bir tek saçıma bir şeyler ekliyorum ben zaten. Onun dışında aksesuar pek bana göre değil sanırım. Meriç: Taçlarda biraz daha form kaygısı içine giren daha çok yeni olan tasarımlarımız var. Onları kullanmayı da diğerleri kadar seviyorum.

Ürünlerinize nasıl ulaşılabilir?

Ürünlerimiz şu anda Kanyon Little Soho’da satılıyor, sipariş için ise birdyaccessories.com adresinden bize ulaşabilirler.

HEM YAPIYOR HEM TAKIYOR

Oyuncu İpek Yaylacıoğlu, Wicked adını verdiği markasıyla saç aksesuarları tasarlıyor. Tasarladığı saç aksesuarları ve şapkalar çok tutulan oyuncu, ayakkabı ve son olarak eldiven de tasarlamaya başladı. Kavak Yelleri, Ihlamurlar Altında, Arka Sokaklar adlı sevilen dizilerden tanıdığımız İpek Yaylacıoğlu’nun eğlenceli, farklı ve cesur tasarımları, özellikle gençlerin gözdesi.

Siz dizi oyuncusuyken saç aksesuarları tasarlamaya başladınız. Saç aksesuarı yapmak ilginizi neden çekti?

Oyunculuğa başladığım yıl aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünde okuyordum. Grafik tasarımı eğitimi alıyordum. Tasarım için stok görsel ihtiyacı içine girdim. Böylelikle ufak ufak fotoğraf çekmeye başladım. Fotoğraflarım genellikle moda portre çalışmalarıydı. Portrelerde kullanmak için şapka aradım ama istediğim özellikte şapka ya da saç aksesuarı bulamadım. Böylelikle şapka tasarlamaya başladım. Beklediğimden çok daha iyi tepkiler aldım. Her zaman istediğim ama nereden ve nasıl başlayacağımı bilmediğim markam böylece Wicked oldu. Wicked, cesur, minimal ve gösterişli tasarımlardan oluşan, tamamen el işi ve tek olarak üretilen tasarımları bünyesinde taşıyor.

Saç aksesuarının kıyafete katkıları nedir?

Saç aksesuarları en basit kıyafeti bile göz alıcı bir kombinasyon haline getirebilir. Kıyafete sıradışı bir görünüm kazandırır. Kendinizi farklı ve çarpıcı hissetmenizi sağlar.

Sizin hayatınızda bu aksesuarlar iş olmasının dışında kullanım açısından nasıl bir önem taşıyor?

Her türlü etkinlikte örneğin gala, parti, vs. gibi organizasyonlarda olmazsa olmazım, kıyafetimi tamamlayan saç aksesuarlarımdır. Ya da şapka kullanırım. Hatta çoğunlukla giyeceğim kıyafeti, kullanacağım saç aksesuarına ya da şapkaya göre belirliyorum. Kendimi diğerlerinden farklı ve mutlu hissetmemi sağlıyorlar. Hatta “Onları takmadan çıkmam” diyebilirim.

Yaptığınız aksesuarları dizilerde kullanıyor musunuz?

Sahne uygunsa kullanıyorum evet. Tasarımlarımı ekranlarda, gazetelerde ya da dergilerde görmek çok heyecan verici geliyor bana.

Ne tür saç aksesuarları yapıyorsunuz?

Minyatür saç aksesuarları ve şapka tasarlıyorum. Bolca tüy, tül ve renk kullanmayı tercih ediyorum. Yaptıklarım gündemde olan saç aksesuarlarından tamamen farklı. Harcanan emek, zaman, materyal açısından çok daha detaylı tasarımlara yer veriyorum.

Nelerden esinleniyorsunuz?

Birçok esin kaynağım var. Animasyonlar, çocuk filmleri ve Tim Burton dünyası beni en çok etkileyen öğeler. Algılarım her zaman açık. Çok araştırma yapıyorum. Beğendiğim fikirleri sonra kullanmak üzere kaydediyorum.

Şu an en moda saç aksesuarı hangisi?

Askeri konsept hala gündemde. Mesela armalarla ve zincirlerle süslenmiş asker kepleri çok moda.

Saç aksesuarlarınız nerede satılıyor?

İnternet üzerinden satış yapıyorum. Tasarımlarımı görmek için bloğumu ziyaret edebilirsiniz: http://wickedbyipek.blogspot.com. Online alışveriş için ise: http://wicked.pasaj.com adresinden bütün tasarımlarıma ulaşabilirsiniz.

Dükkan açmayı düşünmüyor musunuz?

Tüm tasarımlarımı paylaşabileceğim bir dükkan açmayı çok istiyorum. Umarım en kısa ve uygun zamanda bu planlarımı gerçekleştirebilirim.

İlerisi için başka planlarınız var mı?

Şu an saç aksesuarları, takı, etol, eldiven ve ayakkabıdan oluşan ürün yelpazeme yeni kategoriler eklemeyi planlıyorum.

RÖPORTAJ: SERAL CUMALI

scumali@posta.com.tr

5

Haberin Devamı