Opr. Dr. Hande Akbaş Sadece yumurtlama olması yetmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Sadece yumurtlama olması yetmiyor

Haberin Devamı

Yaşı ilerlemiş bir kadının düzenli adet görmesi hamile kalması için yetmez. Adet görmek her zaman yumurtlama olduğunu göstermez. Yumurta sayısı azalıp kalitesi de bozulduğu için çocuk sahibi olmak güçleşebilir...

3 aydır adet görmüyor

Kızım 10 yaşında ilk adetini gördü, 3 aydır kesildi. Ne yapmalıyız? Bu bir sorun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk defa görülen adetin düzenli olması beklenmez. Genellikle 1-2 yıl düzene girmemiş olması sizi kaygılandırmasın.

Ancak bu kadar zaman geçmesine rağmen normale girmemişse o zaman bir uzmana başvurmanızı öneririm. Şu an için kaygılanacak bir durum görmüyorum.

Çok mu tehlikeli ?

29 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Çikolata kistim var. Doktorum alınması gerektiğini söyledi. Bu ameliyatın riski nedir? Başka yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç, kist boyutunuz büyük değilse ve çocuğunuz yoksa zorunda kalmadıkça çikolata kistlerine müdahale etmiyoruz. Yumurtalıklarınıza yapılacak her müdahale yumurtalık rezervinizi etkileyebileceğinden anne olmak istediğinizde problem yaşayabilirsiniz.

Çikolata kistleri zemininde gelişen nadir kanser tipleri vardır. Ama bunun görülme ihtimali çok düşüktür. Eğer hızlı büyüyorsa, doppler ultasonografi veya MR’da şüphe varsa o zaman çıkarılıp patolojiye gönderilmesi doğru olacaktır.

Çocuğum olmuyor

42 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim. Adetlerim düzenli. Ama çocuğum olmuyor. Düzenli adet gören ileri yaştaki kadınlar neden çocuk sahibi olamıyorlar? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız sınırda. 42 yaşından sonra doğurganlık yaşı ne yazık ki dramatik olarak azalır. 5 yıl beklemişsiniz, vakit kaybetmeden bu alanda tecrübeli bir hekime başvurun.

Düzenli adet görüyor olmanız her zaman sizin yumurtladığınızı göstermez. Yumurta sayızı azalıp kalitesi bozulduğu için ileri yaştaki kadınların gebe kalması güçleşir.

Anneliği engeller mi?

Çenemdeki tüyler yüzünden 8 aydır tedavi görüyorum. Kadın doğum uzmanı sağ over’da 4.5 milimetrelik dermoid kist olduğu söyledi. Bu ilaçla tedavi edilir mi? Çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dermoid kist dediğimiz oluşum embriyo döneminden kalan bazı diş, saç gibi dokuların dönüşerek yumurtalıkta kistleşmesi halidir. Genellikle çok büyümedikçe bulgu vermez. Sadece ultrason ile muayenede tesadüfen rastlanır.

Laparoskopik yani kapalı cerrahi yöntemle kist patlatılmadan dikkatlice çıkarılarak patolojiye gönderilmesinde fayda vardır. İlaçla tedavisi yoktur.

Ayrıca cerrahi işlem deneyimli ve üreme tıbbıyla uğraşan bir hekim tarafından yapılırsa yumurtalığınıza zarar gelmez, çocuk sahibi olmanızı da engellemez?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder