Gündem Sağanak Antalya'yı felç etti!

Sağanak Antalya'yı felç etti!

Paylaş
Sağanak Antalya'yı felç etti!

Antalya'da gün boyunca etkili olan sağanak ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Antalya’nın Demre İlçesi’nde sabah saatlerinde etkili olan yağmur sonrasında meydana gelen sel nedeniyle pek çok serayı su bastı.

Haberin Devamı

Demre’de sabah saatlerinde başlayan şiddetli yağmur, bazı bölgelerde sele dönüştü. İlçe merkezindeki Karabucak ve Alakent mahalleleri ile Köşkerler Köyü’ne bağlı Güvercinlik Mahallesi’ndeki seraları su bastı. Sel sularıyla birlikte sürüklenen molozlar seralara doldu. Ürünler zarar görürken seraların camları kırıldı, örtüleri parçalandı. Seraların büyük kısmı kullanılmaz hale gelirken, yine bazı üreticilerin evlerini de sel suları bastı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk tespitlerde, yaklaşık 200 dekar seranın selden etkilendiği belirlendi.

Zarar gören üreticilerden Muhammet Taşçı, hafta başından beri etkili olan soğuk hava nedeniyle seraların dona maruz kaldığını söyledi. Ürünlerin soğuktan etkilenmemesi için sabaha kadar soba yakarak nöbet tuttuklarını ve buna rağmen pek çok üreticinin etkilendiğini vurgulayan Taşçı, "2 gün önce 6 dekarlık domates seramı don vurdu. Şimdi de sel nedeniyle 3 dekarlık cam seram çöktü. Çok büyük kaybım var. Acil yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Üreticilerden Süleyman Tanlak ise "Perişan vaziyetteyiz. Durumumuz çok kötü. Borçlarımız var. Bütün umudumuzu seralardan alacağımız ürüne bağlamıştık. Sel, seraları yerle bir etti. Yardım bekliyoruz" dedi

4 KİŞİLİK AİLE MAHSUR KALDI

Antalya’da dün geceden bu yana yer yer kuvvetli olmak üzere etkili olan sağanak yağış nedeniyle Lara semtinde bazı ev ve işyerlerini su bastı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Emin Pehlivan, Güzeloba, Çağlayan ve Şirinyalı mahallelerinde pek çok evin bodrum katında su baskını olduğunu ve hazır bekletilen ekiplerin müdahale ettiklerini söyledi. Pehlivan, çok sayıda aracın da yollarda kaldığına dikkati çekti.

Antalya merkeze bağlı Aksu İlçesi’ndeki Macun Deresi’nde dere yatağına yapılan bir evde 4 kişilik aile mahsur kaldı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye kurtarma ekipleri, sel sularının arasında kalan aileyi kurtarmaya çalışıyor.


100 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava, Antalya ve ilçelerinde etkisini sürdürüyor. Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, son 24 saat içerisinde metrekareye 100 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Duman, "Yağış sağanak şeklinde sürüyor. Etkisini bu geceden itibaren yitirecek ve doğu ilçelerine doğru kayacak. Lodosun hızı da saatte 60 kilometreyi buluyor" dedi.

Haberin Devamı

SEL SERALARI VURDU

Yağıştan etkilenen Demre’de Kaymakam Yusuf İzzet Karaman ise yaklaşık 200 dekar seranın zarar gördüğünü söyledi. Kaymakam Karaman, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Şahin Başkanlığı’ndaki komisyonun ilk tespitleri yaptığını kaydetti. İlçe merkezindeki Karabucak Mahallesi’nde 140 dekar, Alakent Mahallesi’nde 30 dekar ve Demre’ye bağlı Köşkerler Köyü’nde 30 dekar alanın zarar gördüğünü vurguladı. Zararın parasal boyutunun henüz belirleyemediklerini anlatan Kaymakam Karaman, "Seralardaki su çekilince tespit çalışması yapacağız. Ancak ciddi bir zarar söz konusu" dedi.

MAHSUR KALAN AİLE KURTARILDI

Antalya’da aşırı yağış nedeniyle Aksu İlçesi’ndeki Macun Deresi’nin taşması sonucu evlerinde mahsur kalan Yılmaz ailesini Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri kurtardı. Dere kenarındaki evde yağmur sularının neden olduğu sel, balkon demirlerine kadar yükseldi. Ailenin yardım istemesi üzerine olay yerine gelen Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ve Aksu Belediyesi Fen İşleri ekiplerinden bir grup, evlerinin balkonunda kurtarılmayı bekleyen aileye ulaştı. Aile önce vinçle evden alınmak istendi ama küçük çocuklar Sabahat ve Aziz nedeniyle ailenin botla balkondan alınmasına karar verildi. Kurtarma botu olay yerine getirildi ve Yılmaz ailesi tek tek evinin balkonundan bota alındı. Bu sırada botla birlikte getirilen can kurtarma yelekleri ailenin tamamına yetmedi ve evin annesi Gazal Yıldırım, yeleği olmadan bota binmek zorunda kaldı. Kurtarma çalışmalarını Aksu Kaymakamı Raif Özener de takip etti. Botla evlerinde tahliye edilen ailenin babası Mehmet Yılmaz, işte olduğu sırada eşinin telefonuyla eve geldiğini söyledi. Evden çıkmak istedikleri sırada sel sularının yükseldiğini belirten Mehmet Yılmaz, korktuklarını, çocuklar için endişelendiğini söyledi.

Haberin Devamı

HAVALİMANINDA RADAR ARIZASI

Haberin Devamı

Antalya ve çevresini etkisi altına alan sağanak yağmur ve lodos, Antalya Havalimanı’nın radar sistemini de bozdu. Havalimanından sorumlu Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz, radar arızası yüzünden Antalya’ya gelen 5 uçaktan 3’ünün Dalaman’a, 2’sinin de Ankara’ya yönlendirildiğini söyledi. Yavuz, "Şu an arıza giderildi ancak 2 saatlik rötar yaşandı" dedi.

Dalaman’a yönlendirilen uçaklardan birinin İstanbul’dan Antalya’ya Fenerbahçe futbol takımı kafilesini almaya gelen özel uçak olduğu, arıza sonrası Antalya’ya gelecek olan özel uçağın, sarı lacivertli ekibi Trabzon’a götüreceği kaydedildi.

ARAÇLAR YOLLARDA KALDI

Antalya’da aşırı yağış nedeniyle Metin Kasapoğlu Caddesi’nde çok sayıda araç, lastiklerin boyunu aşan suyun içinde mahsur kaldı. Yolda kalan araçlar ve su seviyesinin yükselmesi nedeniyle caddede ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Cengiz Çelik, sabah erken saatten bu yana 70 personelinin kentin çeşitli yerlerinde görev aldığını söyledi. Çelik, "Yaklaşık 10 işyeri ve eve su baskını gerçekleşti. Tümüne müdahale edildi. 30 araç ve vidanjörle ihbarlara müdahale ediyoruz" diye konuştu.

KUMLUCA’DA 6 KÖYÜN YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağış nedeniyle birçok köyle ulaşım kesildi. Kumluca’ya bağlı Ortaköy, Karacaören Yeni Kışla, Çaltı, Kuzca ve Altınyaka köylerinde şiddetli yağış nedeniyle dağdan gelen toprak ve taşlar yolları kapatırken, yoldaki araçlarda vatandaşlar mahsur kaldı. Vatandaşların yardım istemesi üzerine Kumluca Belediyesi’ne ait iş makineleri, yaklaşık yarım saatlik çalışmanın ardından yolu kısmen trafiğe açtı.

Finike’de ise etkili olan yağmur da yaşamı olumsuz etkiliyor. Yağmur sularının taşıdığı taş, toprak ve ağaç parçaları vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Ekrem KARAMAN, DHA