Sağlık Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan yerli kanser ilacı açıklaması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan yerli kanser ilacı açıklaması

Paylaş
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan yerli kanser ilacı açıklaması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yerli kanser ilacı geliştirildiği yönündeki iddialar üzerine "Formülün laboratuvar ortamlarında ya da hayvan deneylerinde belli bir aşamaya gelmiş olması onun ilaç olduğu anlamına gelmez. Bu çalışmaları yapan arkadaşlarım bakanlığımıza gelebilirler" dedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye HİMSS 17 Türkiye Emram Eğitim Konferansı ve Sağlık Bilişim Fuarının açılışını gerçekleştirdikten sonra kurulan stantları gezdi.

Uludağ Üniversitesi'nde yerli bir kanser ilacının geliştirildiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu konularda basın haberleriyle yorum yapmadığını söyledi.


'BAKANLIĞIMIZA GELSİNLER'


Recep Akdağ, "Bir ilacın insanlarda kullanılabilmesi için çok uzun bir süre geçiyor. Formülün laboratuvar ortamlarında ya da hayvan deneylerinde belli bir aşamaya gelmiş olması onun ilaç olduğu anlamına gelmez. Bu çalışmaları yapan arkadaşlarım bakanlığımıza gelebilirler. Meselelerini anlatırlar, hangi seviyede olduğunu anlarız. Ondan sonra yorum yapabiliriz" dedi.


YERLİ İLAÇ KONUSUNDA NELER YAŞANMIŞTI?


Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceyda İçsel ve İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ulukaya, kolon kanseri tedavisi için 2011 yılında başlattıkları araştırma üzerinde buldukları bileşikleri fareler üzerinde denemeye başlamıştı. Fareler üzerinde denemesi yapılan bileşiğin kolon kanseri tümörünü küçülttüğü ve yan etkisinin daha az olduğu gözlemlenmişti

Türkiye’nin ilk kanser ilacı olma yolunda hızla ilerleyen projede, bileşiğin insanlar üzerinde test edilme seviyesine gelindiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı