Gündem Sağlık Bakanlığı'ndan Manisa'da zehirlenen askerlerle ilgili açıklama

Sağlık Bakanlığı'ndan Manisa'da zehirlenen askerlerle ilgili açıklama

Paylaş
Sağlık Bakanlığı'ndan Manisa'da zehirlenen askerlerle ilgili açıklama

Manisa'da kışlada zehirlenen askerlerle ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı, olayın besin zehirlenmesi olduğunu açıkladı

Sağlık Bakanlığınca, Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’ndaki gıda zehirlenmesi şüphesiyle ilgili ön incelemenin tamamlandığı, klinik bulgular, hastalardan alınan örnekler ve epidemiyolojik analiz sonuçlarına göre olayın bir besin zehirlenmesi olduğunun tespit edildiği bildirildi.


SAĞLIK BAKANLIĞI: KAMERA KAYITLARI...


Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kamera kayıtlarından da elde edilen veriler ışığında yapılan değerlendirmede, olayın besinlerin pişirilme sürecindeki hazırlık aşamasından kaynaklandığı belirlenmiştir" denildi.


OLAYIN GEÇMİŞİ


Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında akşam yemeğinin ardından rahatsızlanan 731 asker, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere kaldırılmıştı.


23 MAYIS: 1049 ASKER ZEHİRLENDİ, 1 ASKER ŞEHİT


Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda gıda zehirlenmesi şüphesiyle 1049 asker hastanelik oldu. 1 er şehit olmuştu.


27 MAYIS VE 11 HAZİRAN'DA YİNE AYNI OLAY


27 Mayıs’ta Manisa’da 70, 11 Haziran’da Diyarbakır’da 11 asker yemekten zehirlenmişti.


16 HAZİRAN: 69 ASKER HASTANEYE KALDIRILDI


Manisada General Seyfettin Çalbatur Kışlası 1’inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nda 16 Haziran günü akşam yemeğinin ardından rahatsızlanan askerlerden 69’u hastaneye kaldırıldı.


"EN AZ BİR DÖNEM ASKER ALINMAYACAK"


Kışlada bundan sonraki çalışmalar hakkında da bilgi veren Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer şunları söylemişti:

"Şu anda eğitim gören acemi askerler cuma günü yemin edecekler. Dağıtım birliklerine gönderilecekler. Şimdilik en az bir dönem, belki bu uzayabilir, yeni acemi er sevkiyatı yapılmayacak. Mutfak teşkilatının yeniden hazırlanması, tercih edilecek yöntemle hazırlıkların tamamlaması için böyle bir zamana ihtiyaç var."


6 KİŞİ TUTUKLANDI


Yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden aralarında yemek şirketinin genel müdürünün de bulunduğu 6 kişi tutuklandı. Aralarında subay ve astsubayların olduğu 6 rütbeli gözaltına aldı.


ŞİRKETİN ADI 6 KEZ DEĞİŞMİŞ


Sabah'ın haberine göre ise kışlaya yemek hizmeti veren Rota isimli firmanın daha önce 6 kez isim değişikliği yaptığı öğrenildi. 4 ortaklı firma son olarak Rota ismiyle 7 Şubat 2015'te Manisa'daki kışlaya yemek ihalesini 3 yıllığına almış. Firmanın 2015 Maliye Bakanlığı personeli yemek ihalesini de aldığı ancak gıda zehirlenmesi yaşandığı ve bakanlığın ihaleyi iptal ettiği öğrenildi.