Sağlık Sağlık Bakanlığı'ndan "biberon" açıklaması

Sağlık Bakanlığı'ndan "biberon" açıklaması

Paylaş
Sağlık Bakanlığı'ndan "biberon" açıklaması

Sağlık Bakanlığı, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bisfenol A içeren biberonların üretiminin yasaklıyor

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, BPA olarak isimlendirilen Bisfenol A maddesinin, biberonlar dışında saydam, sert plastik kapların imalatında, yiyecek ve içecek kutularının iç yüzey kaplamalarında kullanıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, şunlar kaydedildi:“Bisfenol A maddesinin yiyeceklerle temas eden kaplarda kullanılmasına belirli ölçülerde izin verilmiş ve biberonlarda bulunabileceği miktar Avrupa Birliğinde de kullanılan TS EN 14350 standardı ile sınırlandırılmıştı.

Avrupa Birliği Sağlık ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü, yeni aldığı kararla Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bisfenol A içeren biberonların üretiminin yasaklandığını,; 1 Haziran 2011 tarihinden itibaren de AB ülkelerinde bunların satışına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Konunun, uluslararası örgütlerle işbirliği içerisinde, büyük bir ciddiyetle yakından takip edildiğini 31 Temmuz 2010 tarihli açıklamamızda duyurmuştuk. Bakanlığımız, bu son gelişmeyi ilgili bilim kurulunu toplayarak en kısa sürede değerlendirecektir. Bu değerlendirmenin sonucu kamuoyuyla paylaşılacaktır.”

Haberin Devamı

BİSFENOL A NEDİR?

Bisfenol A (BPA), diğer kimyasallarla kombine olarak plastik yapımında kullanılan bir kimyasaldır. İçecek şişeleri, biberon, saklama kapları gibi gıda kaplarının yapımında kullanılmaktadır.

Bisfenol A, Avrupa Birliği'nde gıda ile temasında Commission Directive 2002/72/EC of 6 August 2002 isimli direktifle kullanımına izin verilmiştir. Bunun yanı sıra ABD ve Japonya gibi ülkelerde de gıda ile temas halindeki malzemelerde kullanılabilmektedir.

Plastiklerin zarar görmesi ile gıdalara geçişi söz konusu olabilmektedir. Bisfenol A, hormon sisteminde etkilere neden olabilen kimyasallardan biridir. 1930'lardan itibaren östrojen hormonunu da etkilediği bilinmektedir.