Sağlık dostu mantar ile hazırlayabileceğiniz 7 lezzetli tarif

Her mevsim sofraların baş tacı olmayı hak eden mantar, özellikle kış aylarında içerdiği protein ve vitaminler yüzünden çok daha fazla tüketilmeli. İşte eşsiz tatlarıyla mantarın 7 farklı hali...

28 Şubat 2018, Çarşamba 11:49
A A
Mantar dolgulu çanak köfte

Mantar dolgulu çanak köfte

Malzemeler:  -500 gram köftelik kıyma  -1 adet kırmızı soğan (rendelenmiş)  -Tuz  -Karabiber  -Pul biber  -Kimyon  -2 yemek kaşığı ketçap  -1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)  İç harcı için;  -Zeytinyağı  -1 adet kuru soğan  -20-25 adet mantar (küçük küçük küp doğranmış)  -4 diş sarımsak (ince dilimlenmiş) -1 adet lime (yeşil limon) kabuğu rendesi  -Tuz  -Karabiber  -Cheddar peyniri (küp doğranmış)  Üzeri için; Kaşar rendesi  Tarif:  -Köftesi için;  Kıyma, rende kırmızı soğan, tuz, karabiber, pul biber, kimyon, ince kıyılmış maydanoz ve ketçabı iyice yoğurun.  -İç harcı için;  Tavayı ısıtın. Zeytinyağını ekleyin. Yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip, kavurun. Ardından ince dilimlediğiniz sarımsağı ekleyin ve bir tur çevirin. Küçük küp doğradığınız mantarları ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Tuz, karabiber ve lime kabuğu rendesiyle tatlandırıp, kenara alın.  -Birleştirmek için;  Yoğurduğunuz kıymayı 6 eşit parçaya bölün. Kıyma parçalarınızı çanak şekline getirin. Küp doğradığınız cheddar peynirlerini hazırladığınız çanakların ortasına yerleştirin. Ardından mantarlı harcı üzerine ilave edin. Rendelediğiniz kaşar peynirlerini mantarlı harcın üzerini kapatacak şekilde yerleştirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 – 20 dakika kaşarlar eriyip üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 

Mantarlı mini kumpir

Mantarlı mini kumpir

Malzemeler:  -4 adet orta boy patates  -Ayçiçek yağı  -5 adet mantar  -1 su bardağı rendelenmiş kaşar  -4-5 dal taze kekik  -Tuz -Karabiber  -Kimyon  Tarif:  -Patatesleri iyice yıkayın, ortadan ikiye bölün, içlerini oyun ve fırın kabına alıp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 – 30 dakika pişirin.  -Çıkardığınız içleri bıçak yardımı ile ince kıyın. Tavanızı ocağa alın bir parça ayçiçek yağı koyarak tavanızı ve yağı ısıtın. Patatesleri yağda soteleyerek pişirin.  -Mantarlarınızı küpler olacak şekilde doğrayın, kavurduğunuz patateslere ilave edin. Mantar ve patatesleri iyice pişene kadar soteleyin. Tuz, karabiber ile tatlandırıp ocaktan alın. 1 su bardağı rende kaşarın ¾ ünü patatesle mantara ilave edip karıştırarak erimesini sağlayın.  -Patatesleri fırından çıkarın, hazırladığınız harçtan içerisine doldurun. Kalan rende kaşar peynirini üzerlerine serpiştirin taze kekikleri de kaşarların üzerine serpiştirdikten sonra 180 derece fırında kaşarlar hafif kızarana kadar pişirin. 

Tortilla kaselerinde kremalı mantarlı tavuk

Tortilla kaselerinde kremalı mantarlı tavuk

Malzemeler:  -12 adet küçük boy tortilla ekmeği  -2-3 yemek kaşığı tereyağı  -2 adet kuru soğan  -3-4 adet kemiksiz tavuk kalça  -2 adet sivri biber  -4-5 adet kestane mantarı  -2 dal taze tarhun •¾ su bardağı krema  -1 çay kaşığı toz sarımsak  Üzeri için;  -Kaşar rendesi Tarif:  -Tortilla ekmeklerinizden büyük bir kalıp yardımı ile küçük yuvarlaklar çıkartın.  -Bu yuvarlak tortilla ekmeklerini muffin kalıplarının içerisine yerleştirerek çanaklar oluşturun ve bu muffin kalıplarını önceden ısıtılmış 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin.  -Diğer tarafta genişçe bir tavayı ocağa alın ve zeytinyağını ilave edin.  -Zeytinyağı ısındıktan sonra küçük küpler halinde doğradığınız soğanları zeytinyağında soteleyin.  -Bu arada soğanlar sotelenirken tavukları küçük küpler halinde doğrayın ve soğanlara ekleyip sotelemeye devam edin.  -Sivri biberleri ince ince dilimleyip tavaya ekleyin bir tur karıştırdıktan sonra kestane mantarlarını da küçük küçük doğrayıp tüm diğer sebzeler ve tavukla soteleyin.  -Son olarak ince kıyılmış taze tarhun, tuz, karabiber ve toz sarımsak ile tatlandırıp ocaktan alın.  -Önceden pişirip hazırladığınız tortilla kaselerinin içerisine bu harcı paylaştırın.  -Üzerlerine rendelenmiş kaşar da ekledikten sonra tekrar fırına koyup 10 dakika kadar kaşarlar eriyene kadar pişirip servis edin. 

Üç mantarlı ince bulgur salatası

Üç mantarlı ince bulgur salatası

Malzemeler:  -10 adet kültür mantarı  -10 kestane mantarı  -4-5 adet istiridye mantarı  -2 yemek kaşığı tereyağı -2 diş sarımsak  -500 gram bebek roka  -4 yemek kaşığı ince bulgur  -Tuz -Karabiber  -Sızma zeytinyağı  Tarif:  -Mantarları dilimleyin. Sarımsakları kıyın.  -Tereyağını bir tavada eritin mantarları tavaya alın yumuşayınca sarımsakları ilave edip pişirin.  -İnce bulguru sıcak suda ıslatın ve demlenmesi için kenara alın.  -Rokaları saplarından ayırın.  -Büyük bir kaseye roka, sotelenmiş mantarlar ve ince bulguru alın ve iyice karıştırın.  -Eğer mantarların piştiği yağ yeterli geldiyse ekstra yağ ilavesi yapmayın.  -Tuz ve karabiber ile lezzetlendirip servis edin. 

Kremalı mantar çorbası

Kremalı mantar çorbası

Malzemeler: -2 yemek kaşığı tereyağı  -400 gram mantar (doğranmış)  -2 diş sarımsak -2 yemek kaşığı un  -4 su bardağı tavuk suyu  -200 ml. 1 küçük paket krema  -Tuz   -Karabiber Üzeri için; Dereotu Tarif:  -Tereyağını tencerede eritin, mantar ve sarımsakları ekleyip mantarlar suyunu çekene kadar pişirin. Unu ekleyin, baharatlandırın ve kavurun. Un kokusu çıkınca yavaşça ve sürekli karıştırarak tavuk suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.  -Çorba kaynayınca ocaktan alın kremayı sürekli karıştırarak ilave edin ve tekrar ocağa alıp bir taşım kaynatın.  -Üzerine ince kıyılmış dereotu serpip servis edin. 

Sebzeli mantar dolması

Sebzeli mantar dolması

Malzemeler:  -1 dolmalık kırmızı biber -1 dolmalık sarı biber  -1 dolmalık yeşil biber  -3 yemek kaşığı zeytinyağı  -2 diş sarımsak  -5 kurutulmuş domates  -1 çay bardağı ceviz içi  -Tuz  -Karabiber -12 adet iri boy mantar  -1 yemek kaşığı tereyağı  Üzeri için;  •Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri  Tarif:  -Biberleri küp doğrayıp zeytinyağında ezdiğiniz sarımsakla beraber hafif soteleyin.  -İnce kıydığınız kurutulmuş domatesler ve ceviz içini ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp karıştırın.  -Mantarları sap kısımlarından ayırıp yıkayın ve kurulayın. Ortalarına sebzeli harçtan doldurun.  -Yağlı kağıt serili fırın kabına dizin. Üzerlerine tereyağını paylaştırın.  -Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin.  -Fırından çıkarmaya yakın kaşar peynirlerini üzerlerine serpin.  -Kaşar peyniri eriyip kızarınca fırından çıkarıp sıcak servis yapın. 

Mantarlı mücver

Mantarlı mücver

Malzemeler:  -2 patates  -1 yumurta akı  -2 dal dereotu  -1-2 dal taze soğan -3-4 yemek kaşığı un  -1 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri -Tuz -Karabiber -300 gram mantar  Kızartmak için;  -1 yumurta  -Tel şehriye  -Zeytinyağı  Tarif:  -Patatesleri haşlayıp ezin.  -Yumurta akını bir kapta kar haline gelinceye kadar çırpın.  -Dereotunu ve taze soğanları yıkayıp kıyın. Unu ayrı bir kaba alıp rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve karabiberle harmanlayın.  -Dereotu, taze soğan, ince kıydığınız mantar ve ezdiğiniz patatesi ekleyip karıştırın.  -Yumurta akını azar azar ilave ederek yedirin. Pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar karıştırın.  -Yumurtayı bir kasede çırpın.  -Tel şehriyeyi bir tabağa alın.  -Patatesli mantarlı harçtan birer kaşık alarak elinizle yuvarlak şekil verin.  -Önce yumurtaya sonra tel şehriyeye batırın.  -Mücverleri kızgın yağda kızartın. İki tarafı da kızarınca kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.  -Sıcak servis yapın.  Arda'nın Mutfağı lezzet.com