Kilo kaybı sağlarken mutfakta yapacağınız çok küçük değişimlerle daha hızlı bir süreç yakalayabileceğinizi düşündünüz mü? Yaz mevsimi yaklaştıkça hemen herkesi kilo verme telaşı sardı. Spor salonu üyelikleri tazelendi, arkadaştan komşudan alınan sayfa sayfa diyetler buzdolaplarının üzerini süslemeye başladı. Kimimiz ise diyetisyenden yardım almayı tercih ettik. Peki kilo kaybı sağlarken mutfakta yapacağınız çok küçük değişimlerle daha hızlı bir süreç yakalayabileceğinizi düşündünüz mü? Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, form tutmaya mutfaktan başlamanın yollarını posta.com.tr'ye anlattı. YEMEKLERİN SUYUNA YER VERMEYİN Ne de lezzetlidir ekmeğimizi banarak yediğimiz tabağın en son kısmı. Ama maalesef tüm fazla yağ ve sosun biriktiği bu bölüm öğün başına fazladan 100 kaloriye mal oluyor. Kurduğunuz güzel sofralarda tabağınıza susuz bir şekilde alacağınız her bir öğün size kilo kaybı olarak geri dönecektir. Dolayısıyla ekmeğinizi yemeğe bandırmak gibi bir alışkanlığınız varsa bunu bir an önce bırakmanızda fayda var ETİKET BİLGİLERİNİ OKUYUN çoğu zaman sadece son tüketim tarihine bakarak aldığımız; süt, yoğurt, ayran ve cacık gibi süt ile süt ürünleri, etiket bilgisi mutlaka okunması geren bir besin grubu. Bunun nedeni ise tam yağlı, süzme, yarım yağlı ve yağsız olarak nitelendirilen bu grupta ciddi kalori değeri farklarının olması. özellikle süzme ya da tava yoğurdu alıyorsanız hemen bu tercihinizden vazgeçin. çünkü günlük 2-3 porsiyon yoğurt veya süt tüketiyorsanız enerji alımında 200-300 kalorilik bir değişim, yılda 10 kilo kadar bir fark yaratacaktır. YAPIŞTIRMAYAN TAVA VE TENCERELER KULLANIN Et, süt, yumurta, peynir, balık, tavuk ve hindi gidi hayvansal gıdalar belirli miktarda yağ barındırıyorlar. Bunlara genelde “görünmeyen yağlar” deniliyor. Günlük yağ alımının büyük bir çoğunluğunu oluşturdukları için zeytin, ceviz, fındık, badem, zeytinyağı ve tereyağı gibi görünür yağlarla denge sağlamaları gerekiyor. Bu nedenle içinde yumurta veya et bulunan bir yemeğe ekstra yağ ilavesinden kaçının. örneğin etli sebze yemeklerine veya tavada yaptığınız omletlere yağ ilave etmeyin. Bu durum size ortalama günlük 200 kalori kazanç sağlayacak. SABAHLARI EVDE TOST YAPIN Poğaça, açma ve börek genellikle işe gitmeden önce bir pastaneye ya da fırına uğrayarak edinebileceğimiz en pratik kaynaklar. Eğer sabahları kahvaltı edemiyorsanız siz yine de 5 dakika erken kalkarak kendinize mutfakta güzel bir tost hazırlayın. çünkü poğaça, açma veya börek gibi yağlı besinlerin yerini alan tost ya da peynirli simit size 150 kalorilik bir indirim sağlayabiliyor. üstelik vücudunuzun yağlanma eğiliminin de önüne geçiyor. ŞEKERLİĞE ŞEKER DEĞİL, TARçIN KABUĞU KOYUN çay ve kahve, dozunda içildiği takdirde, herhangi bir kronik rahatsızlığınız da yoksa vücudunuza fayda sağlayan masum içecekler. Fakat süt tozu, süt, şeker, krema ve şurup ilavesi oldukça hızlı ve yüksek bir kalori artışına neden olarak bu masumiyeti bozabiliyor. örneğin 1 büyük kupa şeker ve krema ilaveli kahveyle ortalama 500 kalori almak bile mümkün olabiliyor. Bu nedenle şeker yerine tarçın kabuğu; süt tozu yerine de light süt ilavesi kalori anlamında büyük kazançlar sağlayacaktır. 1 kupada kazanacağınız 100 kalori ,günde 2 kupa çay ya da kahve içtiğinizi düşünürsek size yılda 10 kiloluk bir kayıp sağlayacak. BESİN LİSTENİZİ GöZDEN GEçİRİN İçeriğindeki doymuş yağ oranı, fazla enerji ve koruyucular nedeniyle önerilmeyen bir grup olan şarküteri ürünleri ve sakatatlar çoğu zaman sabah kahvaltılarının ya da öğünlerin vazgeçilmezi oluyor. Oysa sadece 100 gr sakatat veya şarküteri ürünüyle ortalama 350 kalori enerji alıyorsunuz. Bunun yerine kahvaltı için alışveriş listenize peynir, yumurta, köfte, hindi füme, somon füme veya somon ızgara yazın. Bu size yılda 15 kilo kazanç sağlayacaktır. KIZARTMA YERİNE FIRINLAMA Kızarmış patates, kızarmış tavuk, şnitzel, deniz ürünleri ve börek sıklıkla tükettiğimiz ve fark etmeden yüzlerce kaloriyi bize kazandıran besinler. Ayrıca serbest radikaller denilen ve vücuda saldırmaya hazır olarak bekleyen, damarları yıpratan, kansere neden olan, yaşlanmayı destekleyen zararlı bileşenlerin ise en yoğun kaynaklarını oluşturuyorlar. Sadece patatesi kızartma yöntemi yerine fırınlama yöntemiyle pişirdiğinizde bile 100 kalorilik enerji kazancı sağlayacaksınız. Haftada 3 kez patatesinizi kızartma yöntemi yerine fırınlama ile pişirdiğinizde bu durum size yılda 2 kilo kayıp olarak dönecektir.