Sağlık 'Erişilemeyen ilaç' ortadan kalkıyor

'Erişilemeyen ilaç' ortadan kalkıyor

Paylaş
'Erişilemeyen ilaç' ortadan kalkıyor

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile SGK, 'erişilemeyen ilaç sorununun çözümü için yeni düzenleme yaptı. Buna göre "geri ödeme koşulları" nedeniyle ilaçlara erişim sağlayamayan hastalara onay verilmesi halinde ödeme yapılabilecek. Bu kapsamda, "hastanın daha önce sigara içmemiş olması" gibi geri ödeme şartı bulunan bazı kanser ilaçları için bilimsel komisyonun "hastanın tedavisinin olumlu gittiği" yönünde kanaat getirmesi yeterli olacak

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) işbirliğiyle, kamuoyuna "erişilemeyen ilaç" olarak yansıyan, geri ödemesinde sıkıntı yaşanan bazı ilaçların temini için yeni düzenleme yapıldı. Yeni düzenleme, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) "endikasyon dışı ilaç kullanım onayı" verilen hastalar için geri ödemelerde kolaylıklar içeriyor.

Düzenlemeye göre, SUT'ta "geri ödeme koşulu" olarak tanımlanan kriterler nedeniyle kısıtlanmış ya da tanımlanmamış ilaçlara erişim sağlayamayan hastalara, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilecek onayla ödeme yapılabilecek.

Özellikle kimi kanser ilaçları için zorunlu olan "hastanın daha önce sigara içmemiş olması" şartına karşın, TİTCK'ya bağlı bilimsel komisyonun "hastanın tedavisinin olumlu gittiği yönünde kanaat getirmesi" yeterli olacak. Bu durumda ilaca onay verilecek ve ilaç geri ödeme kapsamına alınacak.

Haberin Devamı

TİTCK'NUN VERDİĞİ ONAY YETERLİ OLACAK

SUT'ta tanımlı olmamasına rağmen TİTCK'nın ruhsatına onay verdiği yeni endikasyonlarda da geri ödeme yapılabilecek. Bu kapsamda, örneğin "everolimus" etkin maddeli bir ilaç, SUT'ta tanımlı olmamasına karşın meme kanseri endikasyonunda ruhsat onayı aldığı için geri ödeme kapsamına girecek. İlaçların ruhsatlı endikasyonuna yeni endikasyon eklenmesi halinde de hastanın SGK'daki geri ödeme sürecini beklememesi için TİTCK'nın hastaya vereceği onay yeterli olacak.

HASTALAR YENİ ÜRÜNLERE ULAŞACAK

TİTCK Başkanı Osman Arıkan Nacar, düzenleme ile hastaların ilaca erişimindeki sıkıntıları aşma yönünde önemli bir aşama kaydedildiğini söyledi.

"Gerek endikasyon dışı izinler gerekse TİTCK onayıyla yurt dışından getirilen ilaçlar düşünüldüğünde tıpkı ABD ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi hastalarımızın yenilikçi ürünlere ulaşması sağlanacak" diyen Nacar, TİTCK tarafından tüm başvuruların hasta bazında, uzman akademisyenlerin güncel veriler eşliğinde değerlendirmeler yaptığını, bilimsel komisyonlar aracılığıyla karara bağlandığını belirtti.

Haberin Devamı