Sağlık Böbrek taşı kâbusunuz olmasın!

Böbrek taşı kâbusunuz olmasın!

Paylaş
Böbrek taşı kâbusunuz olmasın!

Böbrek taşı cerrahisinde doruk nokta olan “Fleksible Üreteroneskop” yöntemiyle, böbrek içerisindeki taşlara kolaylıkla ulaşılabiliyor. Genellikle çapı 3-4 cm'ye kadar olan taşlarda kullanılan bu yöntem, dirençli olan sert taşların tedavisinde büyük avantaj sağlıyor

Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü, yine bir ilke ev sahipliği yaptı. 19 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilen “Fleksibl Üreteroskopi Cerrahisi Kurs Programı”nda, böbrek taşı cerrahisinde gelinen en son nokta olan “Fleksibl Üreteroskopi” yöntemiyle, üroloji uzmanlarına özel olarak dizayn edilmiş fantomlar üzerinde, endoskopik olarak böbrek taşı çıkarılması operasyonuyla ilgili eğitim verildi.

Haberin Devamı

Kursa katılan olan üroloji uzmanları, böbrek taşı cerrahisindeki en yeni gelişmeler konusunda önce teorik olarak bilgilendirildiler. Ardından Acıbadem Üniversitesi CASE (Center of Advanced Simulationand Education) eğitim merkezinde birebir manken fantomlardan “Fleksible Üreteroneskop” yöntemiyle böbrek taşlarını çıkarttılar. Bu kursun özelliği, böbrekteki taşa ulaşmak için gerekli tüm basamakların kursiyerlere aslına uygun modeller üzerine yaptırılmış olmasıydı. Böbrekteki taşa ulaştıktan sonra gerçek ameliyatlarda kullanılan endoskoplar aracılığıyla taşlar lazer ile parçalandı ve çıkartıldı.

Katılımcılar, röntgen ışınları ve endoskopik görüntü yardımıyla böbrek içindeki pozisyonlarını belirlemeyi ve endoskopi istedikleri şekilde yönlendirmeyi öğrendiler. Ayrıca lazer kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar tecrübeli cerrahlar tarafından kursiyerlere gösterildi.

Haberin Devamı

TAŞLAR 2 SANTİMDEN BÜYÜKSE TEK ÇÖZÜM CERRAHİ YÖNTEM

Ülkemizde her 20 kişiden biri, hayatı boyunca en az bir kez böbrek taşlarıyla ilgili bir sorun yaşıyor. Böbrek taşları şiddetli ağrılarla seyrederek yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra böbreklerde kronik enfeksiyon, hatta fonksiyon kaybına neden olabilecek kadar tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. Çapı 5-6 mm olan taşlar ilaç, bol sıvı alımı ile kendiliğinden düşebilirken 2 cm’ye kadar olan daha büyük taşlar ESWL (Vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma) ile kırılarak tedavi edilebiliyor. Ancak taşlar 2 santimden büyükse veya ESWL yöntemi ile kırılamamışsa tek çözüm; cerrahi yöntem oluyor.

TAŞ CERRAHİSİNDE DORUK NOKTA

Yıllar önce böbrek taşları açık ameliyatla çıkartılırken son 25 yıldır vücut dışından şok dalgası ve peruktan nefrolitotomi gibi yöntemler kullanılıyor. Birçok alanda dev adımlar atan tıp dünyası, ‘böbrek taşı’ operasyonunda da hastaların yüzlerini güldüren gelişmelere imza atmaya devam ediyor. Son 5 yıldır ülkemizde de yaygınlaşan “Fleksible Üreteroskopi” yöntemi de, ‘böbrek taşı’ cerrahisinin geldiği en üst nokta olarak nitelendiriliyor.

BÖBREK İÇİNDEKİ TAŞLARA KOLAYCA ULAŞILABİLİYOR

Haberin Devamı

Acıbadem Maslak Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, kursta yaptığı konuşmasında yöntemin nasıl uygulandığını şöyle anlattı:

“Fleksible Üreteroskopi yönteminde idrar deliğinden çok ince bir ‘üreteroskop’ cihazın yardımıyla böbreğin içine giriliyor. Üreteroskop, 2,5-3 milimetre çapında olan ve uzunluğu boyunca, çalışma kanalı ile görüntüyü sağlayan bir mercek bulunduran çok ince bir cihaz. Fleksibl, yani kıvrılabilen, bükülebilen üreteroskopların uçları çeşitli yönlerde ve açılarda döndürülebildiği için böbrek içindeki tüm taşlara rahatlıkla ulaşabilme imkanı sağlıyor. Taşlar, ucunda kamera bulunduran bu ‘üreteroskop’ yardımıyla lazer yoluyla bütün halinde ya da kırılarak vücuttan dışarı atılıyor.

EN UYGUN TEDAVİ ŞEKLİ

Genellikle çapı 3-4 cm’ye kadar olan taşlarda kullanılan bu yöntem, özellikle ESWL tedavisine dirençli olan sert taşların tedavisinde büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca vücut kitle indeksi yüksek olan çok şişman hastalarda en uygun tedavi şekli olarak nitelendiriliyor.

HASTA 1 GÜN İÇİNDE EVİNE GİDEBİLİYOR

Haberin Devamı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, ülkemizde son 5 yıldır yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu yöntemin hastaya sağladığı avantajları şöyle sıraladı:

“Fleksibl Üreteroskopi cihazının çok ince olması ve ucunun kıvrılabilme özelliği, böbrek içindeki taşlara ulaşılmasında büyük avantaj sağlıyor. Taşlar, ucunda kamera bulunduran bu ‘üreteroskop’ yardımıyla lazer kullanılarak güvenle kırılabiliyor. Hasta 1 gün içerisinde evine gidebiliyor ve günlük yaşamına dönebiliyor. Boyutu 2 cm’den büyük taşlarda ise 1’den fazla seans gerekebiliyor.”