Beden Sağlığı Bu hastalık en çok sarışınları etkiliyor

Bu hastalık en çok sarışınları etkiliyor

Paylaş
Bu hastalık en çok sarışınları etkiliyor

Safra kesesi taşlarının daha çok kadınlarda görüldüğünü dile getiren Op. Dr. Mehmet Öztürk, “Bu sorun, sarışın veya kumral tenli, çok doğum yapmış, kilolu kadınlarda görülmesinin yanı sıra hızlı kilo kaybı nedeniyle de oluşabiliyor” dedi

Her 10 erişkinden birinde ortaya çıkan safra taşı hastalığı özellikle 30 yaşından sonra kadınlarda daha sık görülüyor. Safra kesesi taşlarının özellikle sarışın ve kumral tenli olanlarda karşılaşıldığına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Öztürk konu ile ilgili bilgi vererek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Safra kesesi karaciğerin alt yüzeyinde, ona yapışık 50 ml hacmi olan armut biçiminde bir organdır. Safranın depolanmasını ve konsantre edilmesini sağlar. Karaciğerin ürettiği safra, kanallar yoluyla bu kesede birikerek, yemek sonrası özellikle yağlı gıdaların sindirimi amacıyla bağırsağa dökülür. Her 10 erişkinden birinde olan safra taşı özellikle 30 yaşından sonra kadınlarda daha sık görülmektedir. 60 yaşından sonra erkeklerin yüzde 10-15’inde kadınların yüzde 30-40’ında safra taşı oluşmaktadır.”

İKİ ÇEŞİT SAFRA TAŞI VAR

“Safra taşı, safra kesesinde ya da safra yollarında safra içeriğinin yoğunlaşmasıyla oluşur. Safra taşı, genellikle safra kesesinin içinde oluşur fakat safranın bulunduğu her yerde safra taşı oluşabilir. İki çeşit safra kesesi taşı vardır. Kolesterol Taşları; safra taşlarının yüzde 80’ini oluşturur. Safra kesesi içinde kolesterol birikmesi nedeniyle oluşmuşlardır. Pigment Taşları; safra taşlarının yüzde 20’sini oluşturur. Safrayı oluşturan elementlerden biri olan bilirubinin safra kesesinde birikmesiyle ortaya çıkar.”

Haberin Devamı

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

“Hastalık, yaygın karın ağrısı, sırta ve sağ kürek kemiği altına yayılan ağrı, karın sağ üst bölgesine vuran ağrı, bulantı, kusma, ateş, üşüme, titreme, şişkinlik, hazımsızlık, karında gaz artışı, geğirme, yağlı gıdalara tahammülsüzlük gibi belirtilerle ortaya çıkar. Kadın olmak, safra kesesi taşı ve iltihabı oluşması için başlı başına risk faktörüdür. Kilolu olmak, kadın olmak, çok doğum yapmış olmak, açık tenli ve sarışın olmak, 40 yaş ve üzeri olmak, şişmanlık hastalığın risk faktörlerini oluşturuyor.“

HASTALIK NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

“Safra kesesi taşı ve iltihabının tanısı Ultrasonografi, detaylı muayene, kan tetkikleri, MRCP, ERCP, BT (Bilgisayarlı Tomografi) ile mümkün olur. Hastalığın tedavisi ise safra kesesinin cerrahi Laparoskopik (Kapalı) yöntem veya klasik (Açık) yöntem ile alınmasıyla gerçekleştirilir.”

İHA