Sağlık İdrar şikâyetlerini hafife almayın

İdrar şikâyetlerini hafife almayın

Paylaş
İdrar şikâyetlerini hafife almayın

Prostat büyümesi 50 yaşına gelen her erkek için kaçınılmaz bir başlangıç. Büyümeyle birlikte şikayetler de ortaya çıkarsa, tedavi şart. Düzenli kontroller, prostat kanserinden korunma açısından büyük önem taşıyor

İstanbul Cerrahi Hastanesi Endoüroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sinan Zeren anlattı:

Haberin Devamı

Prostat ne işe yarar?

Prof. Dr. Sinan Zeren: Prostat bezi, erkeklerde mesaneden çıkan idrar yolunun hemen başlangıcında yer alan ve idrar yolunu çepeçevre saran ceviz büyüklüğünde, yaklaşık 20 gram ağırlığında bir organdır. Prostat bezi spermlerin beslenmesine ve boşalma sırasında spermlerin taşınmasına yarayan sıvıyı salgılar.

Prostat giderek büyür mü?

Prof. Dr. Sinan Zeren: Doğum sırasında yaklaşık bir bezelye büyüklüğünde olan prostat dokusu 40’lı yaşlardan itibaren büyümeye başlar. Dışa doğru olan büyüme hastaya bir rahatsızlık vermez ancak büyümenin içe doğru olması idrar yapmada zorluğa yol açar. 50’li yaşlardan itibaren tedavi gerekliliği ortaya çıkmaya başlar. 60’lı yaşlar ve üzerindeki her iki erkekten birinde iyi huylu prostat büyümesi vardır.

Haberin Devamı

Kanser anlamına mı geliyor?

Prof. Dr. Sinan Zeren: İyi huylu prostat büyümesi (BPH) prostat kanseri demek değil. Ancak aynı prostatta iyi huylu büyüme ve prostat kanseri birlikte görülebilir. Prostat büyümesi kanser gelişimi için bir zemin hazırlamaz. Ancak prostat kanseri riskine karşı 50 yaşından sonra düzenli aralıklarla doktora gitmekte yarar var.

Belirtileri neler?

Prof. Dr. Sinan Zeren: - Sık idrara çıkma. - Gece idrara kalkma. - İdrar yaparken sızı ya da yanma. - İdrara başlarken bekleme ve duraklama. - İdrarı yaparken ıkınma veya zorlanma. - İdrar yapma zamanının uzaması. - İdrarın ince kalibrede çıkması. - İdrarın akış hızında yavaşlama. - Kesik kesik idrar yapma. - İdrarın çatallı, saçılarak çıkması. - İdrar yapma ihtiyacının aniden gelmesi. - İdrar damlaması ya da kaçırma. - Mesanedeki idrarın tam boşalmaması hissi. - İdrarı hiç yapamama ve tıkanma.

Nasıl teşhis edilir?

Prof. Dr. Sinan Zeren: Aynı anda prostat kanseri de olabileceğinden bu yönde de araştırmalar yapılmalı. Tanı konulması için ‘üroflovmetri’ denilen idrarın akış hızı ölçümü yapılır. Hastanın mesanesi doluyken yapılan ultrasonik incelemeyle prostatın büyüklüğü ölçülür, böbrekler ve idrar yollarındaki değişimler incelenir. Hastanın idrarını yapması sonrası tekrarlanan ultrasonik incelemeyle mesanede kalan idrar miktarı ölçülür. Parmakla prostat muayenesi, prostat büyümesi için olduğu kadar kanser ön tanısı için de önemlidir ve mutlaka yapılması gerekir. PSA denilen kan testi prostatın durumu ve özellikle kanser başlangıcı için uyarıcı olan önemli bir testtir. İdrar analiziyle biyokimyasal durum ve enfeksiyon varlığı incelenir. Sistoskopi (mesane ve alt idrar yollarının ışıklı optik aletle incelenmesi) prostattaki büyümenin idrar yoluna yaptığı basının ve bu basıya bağlı mesanede oluşan değişimlerin direkt gözle incelenmesine imkan sağlar.

Haberin Devamı