Sağlık İlaç varise çare olmuyor

İlaç varise çare olmuyor

Paylaş
İlaç varise çare olmuyor

Toplardamarların düzensiz biçimde uzayarak büklümlü olarak genişlemesi olan varisi tek başına ilaçla tedavi etmek mümkün değil

ALMAN HASTANESİ VARİS MERKEZİ DİREKTÖRÜ OP. DR. MUSTAFA K. ÇALIK ANLATTI:

İğne tedavisi nedir?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: İğne tedavisinde (Skleroterapi) amaç damar içine sklerozan (kurutucu) madde vererek yüzeyel venlerin kurutulmasını sağlamaktır.

Nasıl yapılıyor?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: İnce ve orta kalınlıktaki varislerde çok ince iğnelerle hasta damarın içine sklerozan (kurutucu) madde verilerek varis ortadan kaldırılır. Anestezi ve cerrahi bir kesi gerekmez. Kozmetik amaçlarla 1 mm olan lezyonlarda da artan oranlarda kullanılmaktadır. Yöntem ağrısızdır ve 15-20 dakikalık uygulama sonrası gündelik yaşama dönülebilir. Bu yöntemde kullanılan kurutucu ilacın köpürtülerek damara uygulanmasına da köpük tedavisi denmektedir ve daha kalın damarlarda kullanılmaktadır.

Yan etkileri var mı?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: İğne tedavisinde çok nadiren gelişen ve çoğu zaman kalıcı olmayan yan etkileri şunlar:

* Damarın tam kapanmaması, tekrar tedavi gerektirmesi

* Yer yer morarmalar (1-2 hafta)

* Kapanan damarın sert bir biçimde ele gelmesi (15-20 gün)

* Kapanan damarın yerinde hafif kahverengi lekeler (Lekeler genelde 1-6 ayda kaybolur)

* Tedavi edilen bölgede çok ince kırmızı damarlardan oluşan lekeler

* Alerji

Başarı oranı nedir?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: İğne tedavisinin başarı oranını arttırmak ve yan etkilerini azaltmak amacıyla yüzeysel (cilt) lazeriyle kombine olarak (Hibrid tedavi) kullanmak sonuçları olumlu etkiler. Hibrid tedavi yönteminde tıbbi başarı yüzde 80-95’lere, kozmetik başarı ise yüzde 60-90’lara ulaşmaktadır. Bu sonuçlar varisin ne kadar süredir var olduğu ve altta yatan diğer etkenlere bağlı olarak değişmektedir.

Ne kadar süre tedavi gerekiyor?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: Varislerin yaygınlığına ve ne kadar süredir mevcut olmasına bağlı olarak 1-8 seans (15-20 dakikalık) gerekir.

Ses dalgalarıyla tedavi nedir?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: Lokal veya bölgesel anestezi ile uygulanır. Küçük bir açıklıktan ince bir iğne ile damar içine girilir. Buradan radyofrekans kateteri Doppler US eşliğinde damar içine yerleştirilir. Yerleştirilen kateter üzerinden damar duvarına radyofrekans enerji uygulanır. Radyofrekans enerji damar duvarını ısıtırak kapanmasına neden olur. Uygulama ve sonuç olarak Damar İçi Lazer (EVLA) yönteminden farkı yoktur.

Variste cerrahi tedavi ne zaman devreye giriyor?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: Günümüzde daha nadir kullandığımız cerrahi yöntem, diğer tedavi yöntemlerinin kullanılamadığı ileri evre varislerde, mikro cerrahi yöntemlerle varisli damarların devre dışı bırakılmasıdır. Cerrahi girişim öncesi ultrasonla hastanın varislerinin haritası çıkartılarak bacaklarında gerekli işaretlemeler yapılır. Böylece ameliyatta çok küçük (2-3 mm) noktalardan varisler çıkartılır (dikiş kullanılmaz). Sadece kasık çizgisinde 2cm’lik bir yerden ana hastalıklı damar çıkartılarak kozmetik olarak kapatılır. Hasta 1 saatlik ameliyatını olduğu gün evine gidebilir ve normal yaşantısına 2-3 günde dönebilir.

Bacakta yaralar varsa ne olacak?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: Varise bağlı gelişebilen venöz ülser dediğimiz yaralarda altta yatan hastalığı tedavi etmediğimiz müddetçe çoğu zaman yaralar kapanmakta gecikirler. En inatçı yaralardan olan bu ülserler özel çoraplar, yara örtüleri, ilaçlar ve gerektiğinde lazer girişimiyle tedavi edilebilirler.

Varis ilaçla tedavi edilemez mi?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: Varisli damarları tedavi edecek hiçbir ilaç yoktur. Bunu özellikle vurgulamamın nedeni bazı çevrelerce doğal ya da tıbbi ilaçların varisi tedavi ettiği gibi yanlış bir kanı oluşturabilecek açıklamaları varis hastalarının maalesef tedaviye geç başlamalarına yol açıyor. Varis hastalarının yakınmalarını azaltacak, tedavi sürecini kısaltacak destek olarak kullandığımız ilaçlar mevcuttur ama tek başına kesinlikle çözüm değildir.

Varislerde yararlı doğal ürünler var mı?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: Asıl varis tedavisine destek olabilecek veya koruyucu olarak doktor tavsiyesiyle önerilebilecek birkaç ürün var:

At kestanesi tohumu özütü: Bu oral bileşik Avrupa’da hemoroid, varis ve yorgun bacakların tedavisinde kullanılır.

Gotu Kola: Centella asiatica bitkisinden elde edilir. Çin’de 2000 yıldan beri bilinen Ayurvedik bir bitkidir. Hintliler bu bitkiyi cilt iltihaplanmalarında ve idrar söktürücü olarak kullanmışlardır. K vitamini, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin olan Gotu Kola; kan dolaşımını düzenleyerek varis ağrılarını ve bacak kramplarını gidermeye yorgunluk etkilerini hafifletmeye, beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardım eder.

Grape seed (Üzüm tohumu): Üzüm çekirdeği, özü ve kabuğundan elde edilerek kurutulmuş ve toz haline getirilmiştir. Damar geçirgenliği ve kırılganlığının azaltılmasındaki etkileri ile ödem ve kanamaları engellemeye yardımcı etkileri olan çok güçlü antioksidandır. İçerdiği yüksek oranlı flavinoidler hücreleri çevresel zararlardan korur. Damar sistemine etkisiyle venöz yetmezlik, varis, kapiller frajilite, morarma ve berelenme ile retina bozuklukları gibi venöz ve kapiller bozukluklarda kullanılır.

3

Haberin Devamı