Sağlık Kadın hamile kalıyor, erkek kilo alıyor

Kadın hamile kalıyor, erkek kilo alıyor

Paylaş
Kadın hamile kalıyor, erkek kilo alıyor

Hamilelik döneminde anne adayının yaşadığı hormonal değişim, baba adayını da etkiliyor. Bu süreçte baba adayı, anne adayından daha fazla kilo alabiliyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Sibel Kaya, hamilelikte çok yemenin değil, dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirterek "Hamilelikte beslenme, ben ne yersem bebek de onu yer ve daha iyi beslenir anlamına gelmemektedir. Gebelikte az az ve sık sık beslenilmelidir. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapılmalıdır. Fazla kilo alındığı zaman gebelik tansiyonu, gebelik şekeri ve iri bebek doğumu gibi sorunların ortaya çıkacağı unutulmamalıdır" dedi. Kaya, hamilelikte her türlü gıdanın tüketileceği bilgisinin yanlış olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Hamilelikte bazı yasaklı gıdalar vardır. Özellikle çiğ et içeren çiğ köfte tüketilmemelidir. Buna ek olarak kabuklu deniz hayvanları, midye, suşi, kokoreç, salam, sucuk, sosis ve tütsülenmiş etler yenilmemelidir. Kavanozlarda satılan turşulardan, çok fazla tuz içerdiği ve katkı maddeleri olduğu için uzak durulmalıdır. Abur cubur tüketimine de dikkat edilmelidir."

BİTKİ ÇAYLARI SAKINCALI MI?

Kaya, bitki çaylarının hamilelikte sakıncalı olduğu yönündeki bilginin de yanlış olduğunun altını çizerek "Hamilelikte bitki çayları içilebilir. Özellikle gebelik döneminde kabızlığa eğilim olduğu için, bitki çayları günde 1-2 bardak tüketebilir. Adaçayının düşüğe neden olduğu düşünülür; ancak bu konuda kanıtlanmış bir araştırma bulunmamaktadır. Hamilelikte ton balığı yenilmemelidir yönündeki bilgi de yanlış. Hamilelikte haftada 2 kez ton balığı tüketilebilir. Üstelik gebelikte balık tüketimi daha önemlidir. Omega 3 içerir fakat denizin derinlerinde yaşayan bazı balıklar, ağır metaller içerebileceğinden gebelikte risklidir. Özellikle bebeğin gelişim evresinde olduğu ilk 3 aylık dönemde santral sinir sistemine zararlı etkileri olabilir" diye konuştu.

HAMİLEYKEN SPOR YAPILIR MI?

’Hamilelikte spor yapılmaz, araba kullanılmaz’ bilgilerinin de yanlış olduğuna işaret eden Op. Dr. Kaya şöyle devam etti:

"Hamileliğin tüm evrelerinde spor yapılabilir. Sadece son haftalarda fiziksel olarak bazı sporları yapmak sıkıntı oluşturabilir. İlk 3 ayda da düşük tehdidi, kanaması ve lekelenmesi olan anne adaylarının spor yapması önerilmez. Gebelikte yapılabilecek en iyi sporlar; yürüyüş ve yüzmedir. Haftada 2 günde mutlaka yürüyüş yapılmalıdır. Yüzme için de havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Hamilelikte araba kullanmak herhangi bir problem yaratmaz. Belki 37’inci haftadan sonra sıkıntı olabilir. Çünkü bebeğin büyümesine bağlı olarak anne adayında sıkıntı hisseder. Ancak kontrollü bir şekilde, emniyet kemeri göğsün ve göbeğin altından geçirmek şartı ile araba kullanılabilir."

’Bebeğin saçları çıkınca anne adayının midesinde yanma şikayetleri olur’ bilgisinin de yanlış olduğunu anlatan Op. Dr. Sibel Kaya, "Hamileliğin her döneminde reflü ve mide asidi olduğu için bu durum normaldir ve bebeğin saçlarının çıkması ile alakası yoktur. Mide yanmasını engellemek için beslenme düzenlenmelidir. Çok acılı, ekşili gıdalar ve yatmaya yakın yemek yenilmemelidir. Uykuda yastık boyu yükseltilmelidir. Çok şiddetli reflü durumlarında anne adaylarına, bebeğin sağlığını herhangi bir şekilde etkilemeyen ilaçlar da verilebilir" şeklinde konuştu.

SAÇ BOYANABİLİR VE MAKYAJ YAPILABİLİR AMA...

Hamilelik döneminde hormonal değişimin sadece anne adayında olduğu yönündeki halk arasındaki bilginin de yanlış olduğunun altını çizen Kaya şunları kaydetti:

"Fiziksel olarak sadece anne adayında hormonal değişim olsa da bu süreç baba adayını da etkiler. Kadınlar için hamilelik, hassas bir süreçtir. Ani duygu değişimleri yaşanabilir. Bu süreç ister istemez beslenme, psikolojik olarak babaya da yansımaktadır. Genelde hamilelik döneminde baba adayları, eşlerinden daha fazla kilo almaktadır. Hormonal değişime bağlı kısmen dikkat dağınıklığı, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetler görülebilir ancak geçici bir süreçtir. Üstelik gebelikte evde oturmak yerine, iş hayatına devam edilmesi anne adaylarının kendilerini daha dinamik hissetmelerini sağlayacaktır. Hamileler, öz bakımlarını da asla ihmal etmemeli"

’Hamilelikte saç boyası ve makyaj yapılamaz’ bilgisinin de yanlış olduğunu ifade eden Kaya "Anne adaylarının kendilerini iyi hissedeceği şekilde hamilelik sürecini geçirmeleri önemlidir. Bunun için saçlarına fön çektirebilir, çok aşırıya kaçmamak şartıyla makyajlarını yapabilirler. Özellikle 4’üncü aydan sonra organik boya ile saçlarını da boyatabilirler. Boya saçta kısa kalmalı, bol su ile yıkanmalıdır" dedi.

Op. Dr. Sibel Kaya, hamilelikte diş sağlığına müdahale edilemez bilgisinin de yanlış olduğunu, hamileliğin özellikle ikinci yarısından sonra diş ile ilgili her türlü müdahale yapılabileceğini sözlerine ekledi.

İHA

Haberin Devamı