Sağlık Yapay kalp dönemi

Yapay kalp dönemi

Paylaş
Yapay kalp dönemi

Uluslararası Katılımlı, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği 13. Kongresi Antalya Belek'te yapıldı. Kongrede öne çıkan en önemli başlıklardan biri 'yapay kalp'le ilgiliydi

SERKUT BOZKURT

Haberin Devamı

serkut.bozkurt@posta.com.tr

Uluslararası Katılımlı, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği 13. Kongresi, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği tarafından 30 Ekim-2 Kasım 2014 tarihleri arasında Titanic Deluxe Otel Belek, Antalya’da gerçekleştirildi. Kongreye kalp damar cerahhisinin en önemli hocaları katıldı.

Kongrede öne çıkan en önemli başlıklardan biri yapay kalp ile ilgiliydi.

YAPAY KALBİN AMACI NEDİR?

Kalp destek cihazları, ani ya da zamanla gelişmiş son evre kalp yetmezliğindeki hastalarda başlıca dört amaç için kullanılmaktadır:

• Aniden kalp yetersizliği gelişen hastalarda, diğer organ fonksiyonlarında oluşacak bozulmanın önüne geçmek ve uzun süreli bir destek sistemi uygulayana kadar hastayı hayatta tutabilmek için köprülemeye köprüleme (kısa süreli kullanım) amacıyla.

Haberin Devamı

• Miyokardit (kalp kasının virüs vb. sebeplerle iltihabı) gibi aniden kalp yetersizliği oluşturan ama ilaç tedavisi sonucu tamamen iyileşen hastalıklarda, hastalığın şiddetli seyrettiği dönemde hastanın hayatta tutulabilmesi için iyileşmeye köprüleme amacıyla.

• Kalp nakli için bekleme listesinde olan, ancak kalp beklerken kalp yetersizliği ilerleyen hastalarda kalp nakline köprüleme amacıyla.

• Çeşitli sebeplerden (ileri yaş, ciddi böbrek, karaciğer hastalığı vb.) dolayı kalp nakli olamayacak durumda olan hastaların yaşam süresini ve kalitesini arttırmak için hayat boyu kullanım amacıyla.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer23057","23057","201411","23057-207545.jpg","1", "0","Yapay kalp dönemi");

YAPAY KALP DESTEK CİHAZI AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Yapay kalp destek cihazları, vücut içine yerleştirilen (implantable, minyatür) ve vücut dışında (parakorporal) olan olmak üzere iki farklı gruptur. Hangisinin takılacağı, hastanın kalp yetersizliğinin ve genel durumunun özelliklerine göre uzman ekiplerce belirlenir. Yapay kalp destek cihazı ameliyatı, takılan cihazın türüne göre değişse de eğer bir komplikasyon gelişmez ise ortalama 3-10 saat süren bir ameliyattır. Ameliyatı biten hastalar, yoğun bakımdaki özel nakil odasında uyanırlar, tüm bulgular normale geldiğinde solunum cihazından ayrılırlar. Ameliyat sonrası ilk 2-3 günü yoğun bakımda geçiren hastalar, ardından aileden bir yakını ile birlikte kalacakları, servisteki özel odalarına alınırlar. Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi ortalama 20-25 gündür. Bu hastalar, cihazla yaşadıkları süre boyunca kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak ve düzenli olarak kan testleri yaptırarak bu ilaçların dozlarını doktorlarına danışmak zorundadırlar.

Haberin Devamı

Kalp nakli ve yapay kalp destek cihazları programları, devletin ruhsat verdiği ve denetlediği konusunda özel eğitim almış uzman ekiplere sahip sınırlı sayıdaki merkezde yürütülmektedir. SGK'lı hastaların kalp nakli ve yapay kalp destek cihazları ameliyatları, hazırlık, yoğun bakım ve hastane dönemlerindeki bakım ve tedavileri paket ödeme sistemi yoluyla SGK tarafından karşılanmaktadır. En çok total yapay kalp nakli yapan ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Ağırlığı 160 gram olan yapay kalbin kapladığı hacim 40 ml’dir.

Yapay kalp ile insanlar günlük hayatlarını devam ettirip, spor dahi yapabilmektedir. Diğer organları da bu arada iyileşmektedir. Daha sağlıklı olarak kalp nakli adayı olmaktadır. Dünyada en uzun yaşayan hasta şu an 11’inci yılındadır.

Haberin Devamı