Beden Sağlığı Polen alerjisine aşı tedavisi

Polen alerjisine aşı tedavisi

Paylaş
Polen alerjisine aşı tedavisi

Alerjik nezlenin ya da polen alerjisinin esas tedavisinin aşı tedavisi olduğu belirtiliyor. Aşı tedavisi şikayetleri giderdiği gibi ileride alerjik nezlenin astıma dönmesini de engelliyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kokuludağ, polen alerjisinde aşı tedavisinin, şikayetleri giderdiğini, hastalığın nedenine etki eden bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bahar alerjisi belirtilerinin arka arkaya defalarca hapşırma ve burun akıntısı olduğunu belirten Kokuludağ, "Bazen de astım tarzında gıcık öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes darlığı gibi şikayetler polen alerjisinin belirtileri olarak ortaya çıkıyor" dedi.

Bahar alerjisinde üç tür tedavi yolu olduğunu anlatan Kokuludağ şöyle konuştu:

"Birincisi polenlerden mümkün olduğu kadar kaçınmak. Tabii kişinin dışarı çıkmaması, fanusta yaşaması gerekiyor. Bu da mümkün olmadığı için polenlerden kaçınmak için sık banyo yapılması, güneş gözlüğü takılması korunmada biraz yardımcı olabiliyor. İkincisi ilaç olarak burun spreyi kullanabiliriz. Ağız yoluyla alınan alerji hapları olarak kullanılan ilaçlar var. Fakat bu ilaçlar şikayeti etkiliyor. Yani kullanım süreci şikayeti bastırır, kullanılmadığı zaman tekrar şikayetler ortaya çıkıyor. Tabii bu ilaçların yan etkilerinden de bahsetmek lazım.

Haberin Devamı

Özellikle antihistaminik dediğimiz ilaçlar, kullanan kişide uyku hali, sersemlik yapabilir. Kişi dikkat gerektiren bir iş yapıyorsa, araba kullanıyorsa ya da fabrika da çalışıyorsa kişinin dikkatinin dağılmasına ve kaza olmasına yol açabiliyor. Üçüncüsü ise alerjik nezlenin ya da polen alerjisinin esas tedavisi aşı tedavisidir. Aşı tedavisi şikayetleri giderdiği gibi ileride alerjik nezlenin astıma dönmesine de engeller ve şikayetlerin devamlılık kazanmasını engelleyen, hastalığın nedenine etki eden önemli bir tedavidir."

'AŞI TEDAVİ EDİCİDİR'

Polen alerjisinde belirtilerin, kişinin alerjik olduğu polenlerin havada bulunmasıyla bağlantılı olduğunu kaydeden Kokuludağ, şunları söyledi:

"Örneğin Ege bölgesinde zeytin poleni mayıs ayında havada çok fazla bulunur çünkü zeytin ağaçları mayıs ayında çiçek açıyor. Özellikle mayıs ayının başından başlayıp haziranın ortasına kadar devam eder. Fakat kişinin alerjik olduğu polen sayısı çoğaldıkça şikayetlerin süresi de uzar. Toza karşı alerjiler geliştiği zaman şikayetler bahar ayının dışında da yıl boyunca olmaya başlar. Bu şekilde kişinin alerjik olduğu madde sayısı çoğaldıkça hastanın hem şikayeti artar hem de hastanın ilaçlardan gördüğü fayda azalır. Böyle bir gelişmeyi önleyen tedavi aşı tedavisidir."

Haberin Devamı

Kokuludağ, toplumda "Alerjinin tedavisi yoktur" diye bir inanış olduğunu ama alerjinin tedavisinin bulunduğunu vurgulayarak "Bunun esas tedavisi aşı tedavisidir. Aşı tedavisi hastalığın nedenini tedavi eden bir yöntemdir" dedi.

Alerjik hastalıkların alerji olmadan da ortaya çıkabildiğini belirten Kokuludağ, toplumda "Alerjinin tanısı zordur" diye bir kanı olduğunu fakat alerjinin tanısının son derece kolay olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ali Kokuludağ "Hemen yarım saatte bir cilt testiyle tanı konabiliyor. Kişi neye karşı alerjik olduğu ortaya konabiliyor. Ancak alerjik olmayan bir durumda bu test negatif çıkar. Aynı şikayetler alerjik olabiliyor ya da olmayabiliyor. Örneğin astım alerjik olabilir de olmayabilir de" dedi.

AA