Sağlık Reflü en çok o bölgede görülüyor

Reflü en çok o bölgede görülüyor

Paylaş
Reflü en çok o bölgede görülüyor

Türkiye'nin reflü haritasını çıkaran uzmanlar, hastaların yaşam kalitesini düşüren hastalığın en çok Marmara, en az ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görüldüğünü açıkladı

Türk Gastroentroloji Derneğince hazırlanan ve 17 öğretim üyesi ile araştırma görevlisi tarafından yürütülen, 56 kişilik hekim grubu tarafından tartışılarak hazırlanan uzlaşı raporuna göre, reflü Türkiye'de en çok Marmara, en az Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülüyor.

Haberin Devamı

HER 4 KİŞİDEN 1'İ REFLÜ

Türkiye'de reflünün görülme sıklığının da araştırıldığı araştırma kapsamında, Türkiye'nin reflü haritası çıkarıldı. Buna göre, Türkiye'de her 4 erişkinden birinde reflü görülüyor. Bu hastalığa en çok Marmara bölgesinde, en az ise zengin mutfağı ile bilinen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde rastlanıyor. Reflünün bölgelere göre görülme sıklığı Marmara'da yüzde 27,3, Karadeniz yüzde 23,7, İç Anadolu'da yüzde 20,4, Ege'de yüzde 19,5, Akdeniz'de yüzde 18.3, Doğu Anadolu'da ve Güneydoğu'da yüzde 17.

KANSER OLMA İHTİMALİ ÇOK AZ

Reflü Konsensus Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, reflünün mide değil yemek borusu hastalığı olduğunu söyledi. Türkiye'nin reflü profilinin diğer ülkelerden farklı olduğunu, ancak tedavide bir uzlaşı olmadığını belirten Bor, "Bugüne kadar hep Batı literatüründen hareketle reflüde tanı ve tedavi yöntemlerini uyguladık. Oysa ki, bizim reflü profilimiz Batı'dan daha farklı. Bu nedenle bizlere özgü tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

BELİRTİLER DE FARKLILAŞIYOR

Reflü hastalığında Batı ülkelerinde esas yakınmanın, göğüs kemiği arkasında yanma iken Türkiye'de ağızda acı-ekşi su ve yemeklerin gelmesi şeklinde olduğunu anlatan Bor, şu bilgileri verdi:

"Batıda reflü yanarak gelir. Türkiye'de yanma yarı yarıya az, ama ağıza acı, ekşi su ve yemeklerin gelişi fazla. Bizim reflü profilimiz farklı. Benzer şekilde reflünün kanserle ilişkili alt grubu olan ve batı ülkelerinde yüzde 10 sıklıkta görülen Barrett sorunu ülkemizde çok azdır. Farklı yapımızdan ötürü Türkiye'de reflünün kanser olma ihtimali çok az. Bu nedenle her hastaya endoskopi yapmak ve sık sık tekrarlamak yanlış. Bu rapor ile alanında etkin hekimlerle uzlaşmaya vararak, reflüde Türklere özgü tanı ve tedavi standartları geliştirdik.”

HASTALIĞI CİDDİYE ALIN

Raporda, gebelik reflüsü üzerinde de durduklarının altını çizen Bor, her 2 gebeden birinde gebelik reflüsü görüldüğünü, hamilelikte hangi dönemde hangi ilaçların kullanılabileceğinin tespit edildiğini bildirdi. Reflünün ses kaybına neden olabileceğine de dikkati çeken Bor, hastalığın ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

DAR GİYSİLER REFLÜYÜ TETİKLİYOR

Dernek Başkanı Prof. Dr. Necati Örmeci de reflüyü tetikleyen etmenler hakkında bilgi vererek şunları söyledi:

“Sigara ve tuz tüketimi reflü ile ilişkili gösteriliyor. Çikolata, yağlı gıdalar ve gazlı içeceklerin de tüketilmesinin reflüde etkili olabilir. Geç saatlerde uyku öncesi özellikle kalori içeriği yüksek yağlı ve protein değeri yüksek besinlerin tüketilmesi, karın içi basıncını artıran çok dar giysilerin giyilmesi, karın kaslarına yönelik ağır egzersizlerin yapılması gibi durumlar da reflüyü tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor.”

ÖNLEMEK İÇİN...

“Reflüden korunmak için, çok sıcak içeceklerin tüketilmemesi, asitli içeceklerden uzak durulması, obeziteden kaçınılması, gece saatlerinde yemek yenilmemesi ve gece süt içilmemesi öneriliyor. Kabızlık tedavisi için önerilen liften zengin diyetin reflüyü gerilettiği belirtiliyor. Ayrıca sık sık ve küçük porsiyonlu yemek tüketimi de reflüyü önleyebiliyor.”

Haberin Devamı

AA