www.posta.com.tr
  • Açılış sayfam yap
  • Üye Girişi
  • Canlı Skor
  • RSS
  • Mobil
  • ALTIN88,8360 %-0,08
  • BIST83574 %0,42
  • EURO2,8265 %-0,67
  • USD2,3115 %-0,26

Sağlıklı ve uzun yaşamın 10 kuralı

Sağlıklı beslenmenin sanıldığı kadar zor olmadığını belirten beslenme uzmanlarına göre altın kural; beyaz un, tuz, şeker ve yağ içeren besinlerin daha az ve kontrollü alınması

13 Mart 2012 - 07:00
Yazı Boyutu:

Sağlıklı bir yaşam için ince kalmanın önemli olduğunu belirten Uluslararası Spor Beslenme Uzmanı Sencer Bulut, “Vücuda aldığımız kaloriden, daha azını yaktığımızda, bu otomatik olarak yağ hücresine dönüşüyor. Aşırı kilolu olma durumu da kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, karaciğer yağlanması, bazı kanser türleri diyabete neden oluyor” dedi.

Bu nedenle şekerli, tuzlu, yağlı ve beyaz un ile yapılan gıdalardan olabildiğince uzak durmakta fayda olduğunu belirten Bulut, sağlıklı ve uzun yaşamak için dikkat edilecek beslenme kurallarını 10 başlık altında topluyor. İşte o öneriler:

1) Uyandığınızda, 1 saat içinde kahvaltı yapın: Sabah uyandıktan sonra, 1 saat içinde kahvaltı yapmalısınız. Peynir, domates, salatalık, zeytin, 2 yumurta beyazına 1 yumurta sarısı (az yağda pişirilmeli), kepek veya çavdar ekmeğinden oluşan zengin içerikli ve güçlü bir kahvaltı ile güne başlayın. Metabolizma hızı açısından ve kahvenin barındırdığı birçok fayda nedeniyle, kahve içmek unutulmamalıdır.

2) Her gün en az 10 porsiyon sebze ve meyve tüketin: Günde 10 porsiyon, sebze ve meyve tüketmelisiniz. Meyveleri, sıkarak suyunu içmek yerine, sadece meyve olarak yemek daha sağlıklıdır. Mevsimine göre, tüm sebzeleri alın. Pişireceğiniz yemeğin, aşırı yağlı ve tuzlu olmamasına dikkat edin. Brokoli gibi bazı sebzeleri, buharda pişirerek yemenizde fayda var. Öğün aralarında, açlık hissettiğinizde ise, meyve yiyin. Sabah ve akşam yemeğinde, sebze yemeği ve salata ağırlıklı beslenme modelini benimseyin.

3) Her gün en az 1 kâse tam tahıl ve baklagil tüketin: Tam tahıllı besin tüketiminin, erken ölüm oranını yüzde 15 ile yüzde 25 oranında azalttığı düşünülmektedir. Araştırmacılar, bir hafta boyunca 6 veya daha fazla porsiyon tam tahıl tüketen bireylerin arterlerinde, daha az tahıl tüketenlere oranla daha az plak olduğunu ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda sofa fasulyesi, nohut, mercimek gibi baklagiller lif açısından zengindir. Lifler, sindirim sistemindeki kolesterolle ilişkilidir.

4) Öğle ve akşam öğünlerinde, genellikle beyaz et tüketin: Öğle ve akşam yemeklerinde, tavuk, hindi, balık gibi beyaz et tüketmeyi tercih edin. Yemekleri, aşırı yağlı ve tuzlu pişirmemeye özen gösterin. Beyaz et olarak da, yağsız kısımları tercih edilmelidir.

5) Her gün en az 1/3 kâse kabuklu yemiş tüketin, bol baharat alın: Kabuklu yemişi, ham olarak tercih etmelisiniz. Her gün, bir avuç çiğ badem veya çiğ fındık sağlık için yararlıdır. Aynı zamanda, bol baharat tüketmeye özen gösterin. Bu beslenme tarzı, zencefil, sarımsak ve kurukumin içerir. Zencefil, dolaşımı arttırır. Kurkumin, bağırsaktaki kolesterol alımını önler. Vitamin deposu olan sarımsak ise; kalp, safra kesesi, akciğer ve karaciğeri kuvvetlendirirken, mide ve bağırsakları dezenfekte edip, bağırsak kurtları gibi zararlı bakterileri yok eder.

6) Omega-3 içeren takviye besinler tüketin: Temel yağ asitleri olan Omega-3, vücudumuzda üretilmediği için, mutlaka besinler ile alınmak zorundadır. Yeterli miktarda alınmadığı zaman kardiyovasküler bozukluğu başta olmak üzere, diğer hastalıkları beraberinde getirecektir. Mevsimine göre balık çeşitleri, su yosunu ve balık yağında Omega-3 bulunuyor.

7) Her gün, en az 4 fincan çay için: Çay, kandaki kolesterolü düşürmeye, arteriyel plakları azaltmaya, kan damar fonksiyonunu geliştirmeye ve lipit oksidasyonunu azaltmaya yardımcı olabilir. Yeşil Çayı da, kanser riskini azaltıp, dolaşımı düzenlediği, vücuttaki yağ yakımı sürecini hızlandırdığı için tercih edin. Kahve veya soda tüketecekseniz, kafeini azaltılmış çeşitlerini için. Çünkü normal kahve, her zaman daha iyidir.

8) Et, işlenmiş gıda, trans yağlar ve süt ürünlerini sınırlandırın: Yüksek miktarlarda et ve trans yağın, kandaki kolesterol için zararlı olduğu anlaşılmıştır. Otla beslenen hayvanlardan elde edilen bazı organik et çeşitleri uygun olmakla birlikte, kolesterol sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Trans yağlar, işlenmiş gıda ve süt ürünleri ile ilgili olarak ise, kolesterolünüz kontrol altında tutmak adına bu besinlere fazla rağbet etmeyin.

9) Diyet için vücudun ahengini bozmayın: Haftada 5 saat egzersiz yapın: İnsanoğlu’nun vücudu, mucizevî bir ahenk içinde çalışır. Ahenkle çalışan vücut sistemi; yanlış beslenme veya aşırı şok diyetlerle bozulmamalıdır. Nitekim vücudumuzun; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Örneğin, sadece protein ürünlerinin alındığı protein diyeti yapılarak; tek taraflı beslenme sonucu vücudun işleyişi bozulursa, bir daha düzelmesi uzun süre alabilir veya hastalıklara neden olabilir. Diğer taraftan, haftada en az 5 saat egzersiz gerekiyor. Bunu, direnç çalışması, kondisyon ve esneme egzersizlerinin karışımı olarak yapın.

10) Sigara ve alkol tüketmeyin: Sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmeyi istiyorsanız, kesinlikle sigara ve alkolden uzak durun.


YORUMLAR

Bu haberle ilgili hiç yorum yapılmamış. ilk yorum yazan siz olun