Sağlık Zayıflamanın ilk adımı: Ekmeği kes!

Zayıflamanın ilk adımı: Ekmeği kes!

Paylaş
Zayıflamanın ilk adımı: Ekmeği kes!

Karatay diyetinin en önemli özelliği ekmek içermemesi. Vücutta su tuttuğu, şeker ve tansiyonu yükselttiği için ekmeği diyetinizden çıkarın. Ekmek yerine buğday, mercimek, ceviz tercih edin

Karatay Diyeti'nin mucidi Prof. Dr. Canan Karatay ile siz de kilolara veda edin!

Bu çok faydalı yazı dizisi bugünden itibaren www.posta.com.tr 'de...

Başlarken...

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın her dediği olay oldu. “Yumurta, sakatat, et kolesterol yapmaz, kuruyemiş yiyebilirsiniz, yağlardan korkmayın, tereyağı yiyin” dedi. Bilimsel gerçeklerle bildiklerini savunmak ve göstermek için üç kitap çıkardı: Kilo Vermenin ABC’si, Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık, Karatay Mutfağı. Devamı da yolda. Kitapları yok sattı.

69 yaşındaki Canan Karatay çok sağlıklı. Sabah 05.00’te kalkıyor. Günde iki öğün yiyor. Akşam 19.00’dan sonra yemek yemiyor. Her gün mutlaka 20 dakika açık havada yürüyor. Prof. Dr. Canan Karatay ile bir pazar kahvaltısında buluştuk.

Tabağını Karatay Diyeti’ne uygun sağlıklı yiyeceklerle doldurdu. İki yumurta, peynir çeşitleri, közde biber, patlıcan salatası, zeytin çeşitleri, kısır ne ararsanız vardı tabağında. Doyana kadar da yedi. Ben de ona uydum elbette. Günde iki öğün nasıl yenir diyenlere söyleyeyim emin olun akşama kadar hiç acıkmadım!

RÖPORTAJ: Merve ÖZAYTEKİN

merve.ozaytekin@posta.com.tr

'BABAM ŞEKER HASTASI DİYE DOKTOR OLDUM’

Elazığ’da nasıl bir çocukluk geçirdiniz?

1943’te Elazığ’da dünyaya geldim. Atatürk İlkokulu’nda okudum. Hazar Gölü’nde yüzme öğrendim, bisikletin, ağaçların üstünden inmezdim. Bahçemizde kocaman dut ağaçları vardı. Ağaçların üstünde evcilik oynardık. Gayet mutlu bir çocukluk geçirdim.

Anneniz babanız ne iş yapıyordu?

Harput kökenli bir aileden geliyorum. 500 yıllık şeceremiz var. ‘Efendigil’ soyadı oradan geliyor. Annem Vasfiye Efendigil, Elazığ Lisesi’nin fen öğretmeniydi. Babam ise avukat, Elazığ Barosu’nun başkanı ve Elazığ Halkevi’nin yöneticisiydi. Elazığ modern bir yerdi, hâlâ öyle. 29 Ekim balosunda babam beni kucağına alır dansı öyle açardı.

İstanbul’a nasıl geldiniz?

Elazığ’da ilkokulu bitirdim 11 yaşında daimi yatılı olarak Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’ne okumaya geldim. Sıkı bir eğitim vardı. Anadolu’dan gelen birçok arkadaşla muazzam bir yaşam geçirdik. Her türlü sporu yaptık. Yetimhanelere gider, çocuklarla oynardık. Hastanelere gider, çocuklara kitap okurduk.

Doktor olmanızda kim etkili oldu?

Babam şeker hastasıydı. Şişmandı. Dedemde, ninemde ve amcamda da şeker vardı. Annem her yemekte babama insülin yapardı. Eve düzenli olarak doktor gelirdi. Bu hastalıkla ilişkimden dolayı olsa gerek sorduklarında “Doktor olacağım” derdim.

‘LAHMACUN SERBEST’

Diyetinizde hiç ekmek yok. Nesi zararlı?

Un sağlıksız bir karbonhidrat. Vücutta su tutuyor. Un beyni sulandırıyor. Anadolu’da “ekmek ahmağı” diye bir söylem vardır, bunun sebebi de oradan geliyor! Ekmek yiyince hem şeker hem de tansiyon çıkıyor. Tuz su tutar diyorlar ama bir molekülü ancak bir molekül su tutar.

Sağlıklı karbonhidratlar nelerdir?

Kuruyemişler basbayağı sağlıklı karbonhidrattır. Buğday, bulgur, mercimeğin her türü, fındık, fıstık, ceviz, bamya, lahana, taze fasulye, enginar, badem... hepsi karbonhidrat. Hem de son derece sağlıklı karbonhidratlar!

Ekmek yoksa B vitamini alınamaz deniyor?

Yalan! O kadar ateşte pişen ekmekte B vitamini mi kalır? Yapmayın. Fındık, fıstıkta yoğun ve doğal olan B vitamini de var. Vitamin vücuda doğal olarak giriyor. Ekmek bağımlılıktan başka bir şey değil. Buğdayı öğütmeden tüketirseniz, mineral, protein ve vitamin alırsınız. Karatay’da ekmek yok ama buğday salatada, çorbada ve pilav olarak fazlasıyla yeniyor. Fazla kilolarınızı verdiyseniz, hareket halindeyseniz, çok az miktar pide ekmek, makarna yiyebilirsiniz. 5 kilometre yürümek şartıyla!

Lahmacun, yufka ekmeği yenilebilir diyorsunuz?

Lahmacun incedir ve mayasızdır, az miktar yenilebilir. En sağlıklı yemektir. Eti protein, soğanı, maydanozu sebze yani vitamindir. Üstüne de limon sıkılır. Bir de yanında ayran vardır. Muhteşem bir besin kaynağıdır. Lavaş da, tava ekmeği de mayasızdır. Doğal unla yapıldıysa yenilebilir. Ekmeksiz yemek yemeğe alışana kadar belki çok az olarak tüketilebilir. Biliyorsunuz, İran’da bizim bildiğimiz ekmek bulunmaz, yalnız lavaş yenir. Bence daha sağlıklıdır, doğrusunu isterseniz.

Ya sakatatlar ve şarküteri?

Ben tavsiye ediyorum. Bol miktarda protein içerir, fiyatı da düşüktür. D Vitamini ve demir bakımından zengindir. Serbest dolaşan hayvanların kuzu böbreği, dalağı, beyni, karaciğeri, yüreğinde Omega-3 vardır. Salam, sosis gibi işlenmiş kırmızı etleri önermiyorum. Katkısız olan, ev yapımı pastırma ve sucuk olabilir. Elazığ usulü bulgurlu çiğ köfte, içli köfte de sağlıklı birer et yemeğidir.

Kalori hesabına göre çok yemiş olmuyor muyuz?

Artık kalori hesabı yok! Kafaya takmayın, canınızı sıkmadan hastalıklara karşı dirençli olmak için bu diyeti yapın. Kalori hesabıyla esas bağışıklık sisteminizi zayıflatıyorsunuz.

DÖRT MEVSİM BUNLARA DİKKAT!

- Sabahları kuvvetli ve proteinli kahvaltı yapılması şart!

- Öğünler arasında en az 4-5 saat geçmesine dikkat edilmelidir.

- Günde 3 öğünden fazla yemek yenilmemeli, ara öğünler kalkmalıdır.

- Öğünler arasında bol limonlu su, limonlu şekersiz çay ve ayran içilebilir.

- Her gün 2-3 litre sıvı almaya dikkat edilmelidir.

- Akşam saat 19.00’dan sonra hiçbir şey yenilmemelidir.

- Her gün veya akşam en az 40-60 dakika yol yürümeli ya da en az 40-60 dakika sevilen bir fizik aktivite yapılmalıdır.

- Kabız olmamaya dikkat edilmelidir. Doğal yiyeceklerle her gün iki kez yumuşak bir şekilde büyük abdeste çıkılmalıdır.

- Yaz ya da kış aylarında normal şartlarda kanda D vitamini düzeyinin en az 50 ng/ml’nin üstünde olması gerekir. Kanser hastalarında 70 ng/ml olması önerilmektedir.

- Sağlıklı doğmamızda, büyümemizde, ürememizde ve de yaşamamızda gerekli (olmazsa olmaz) olan sıvıyağ ve doğal yiyeceklerde bulunan Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağları doğallıkları bozulmadan tüketilmelidir.

- Doğal ve bozulmamış olan Omega-3 yağlarının gıdalarla alımı artırılmalı. Bütün işlenmiş ve hazır yiyeceklerde bulunan, bozulmuş Omega-6 ve trans yağların tüketilmeleri bilinçli bir şekilde azaltılmalıdır.

- Yapılan bili hayvansal katı yağlar, doğal tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, Omega-3, fındık ve keten tohumu yağlarıdır.

- Sağlıklı kilo vermek ve de sağlıklı kilomuzda kalarak, dinç, hayat dolu ve enerjik yaşamak istiyorsak, düşük glisemik indeksli karbonhidratları, bozulmamış yağları ve sağlıklı proteinleri tüketmek gerekir.

- Vücut yağlanmasını önlemek ve bozulmuş kan yağlarını normalleştirmek amacı ile mutlaka doğal tereyağı ve sağlıklı sıvı yağlar tüketilmelidir. Doğal balık yağı Omega-3 ve kolesterol bütün hücre zarlarımızın temel yapı maddeleridir.

AYRAN İÇ, SAĞLIKLI OL

Ayran sütten çok daha faydalıdır. Protein, kalsiyum ve yağ bakımından çok zengindir. Az tuzlu olmak şartıyla (kalp tansiyon hastaları tuzdan kaçınsınlar), bana sorarsanız dünyanın en faydalı içeceklerinden biridir. Bağırsak florasını düzenler, mideyi rahatlatır.

Her gün 1 litre ayran için, acıkmazsınız! Çünkü kalsiyum, yağ, su ve protein vücuda girer. Ayrıca laktoz alerjisi olanlar ve tüketmeyenler korkmadan rahatlıkla bol bol ayran tüketebilir. Ayran gaz yapıyorsa, bağırsaklardaki floranın bozukluğundandır.

Ayrıca maya alerjisi varsa yine gaz sorunu olur. Ayran ve yoğurt vücutta laktik asit meydana getirdiği için uyku yapar. Her ikisinin de sakinleştirici özelliği vardır. Gece 20.00’den sonra yemeyi içmeyi yasaklıyoruz ama uykusu kaçanlar, rahat uykuya dalabilmek için ayran içebilir veya yoğurt yiyebilirler. Bir sakıncası yoktur.

ZAYIFLATAN TARİFLER

Pastırmalı Kuru Fasulye

MALZEMELER

- 2 su bardağu kuru fasulye

- 100-150 gr pastırma (çemeni alınmış)

- 2 kuru soğan

- 2-3 kuru kırmızı biber

- 3-5 kurutulmuş domates

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- Kristal kayatuzu, karabiber.

HAZIRLANIŞI

Fasulyeleri akşamdan ıslatın. Domates kurularını da yıkayıp üzerini örtecek miktar sıcak su ile ıslatın. Önce soğanları soyun, küçük küp şeklinde doğrayın. Kuru biberleri yıkayın, ikiye üçe bölün. Suda beklettiğiniz domates kurularını da küçük küp şeklinde doğrayın. Doğradığınız soğan, kuru domates ve biberi düdüklü tencerenin dibine yerleştirin. Çemenini temizlediğiniz pastırmaları, ikiye üçe bölün ve tencereye ilave edin. En son fasulyeleri koyun. Fasulyelerin üzerini 2-3 cm geçecek miktarda su ilave edin ve pişirin. Tencereyi ateşten indirin, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Tereyağını tavaya koyup kısık ateşte eritin, üzerine kırmızı biber ilave edin, fasulyenin üzerine gezdirin.

ÖRNEK MÖNÜ

1. GÜN

Kahvaltı: (08.00-09.00)

- İki adet yumurta (haşlanmış ya da tereyağında peynirli omlet şeklinde tüketilebilir.)

- 8-10 tuzsuz yeşil ya da siyah zeytin

- Bir avuç içi kadar beyaz peynir

- 4-5 adet gün kurusu kayısı

- Şekersiz bitki çayı, su

- Bir çay bardağı ceviz içi

Öğle yemeği (13.00-14.00)

- Bir avuç içi kadar haşlanmış dana eti, bol salata ve zeytinyağlı fasulye

- Bir su bardağı tuzsuz ayran

- Şekersiz bitki çayı ya da su

Ara öğün/şart değil (15.00)

- Yarım su bardağı kadar ceviz

- Şekersiz çay ya da limonlu su

Akşam yemeği (18.00-19.00)

- Balık, yeşil soğan, roka ve turp (zeytinyağlı)

Not: Akşam saat 19.00’dan sonra meyve dahil hiçbir şey yemeyin.

- Bol su için (limon ekleyebilirsiniz).

- Yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapın.

YARIN: GÖBEK, PANKREAS VE KARACİĞER YAĞLANMASININ GÖSTERGESİ

5

Haberin Devamı