Prof. Dr. Derin Kösebay 'FSH hormonum yüksek çıktı'
HABERİ PAYLAŞ

'FSH hormonum yüksek çıktı'

Türkiye’de kadınların menopoza girme yaşı ortalama 47. Ancak ışın tedavisi gören, yumurtalıklarla ilgili bir rahatsızlık geçiren, genetik ya da doğuştan bazı sorunları olanlar dışında erken menopoz çok nadir görülen bir durum...

FSH hormonum yüksek çıktı, menopoza girdiğim söylendi

23 yaşındayım, 2 yıldır adet düzensizliği yaşıyordum. Doktor hormon testi yaptı. Test sonucuna göre FSH hormonum çok yüksek çıktı ve menopoza girdiğim söylendi. Bu yaşta böyle bir durumla karşılaşmak psikolojimi çok bozdu. Acaba bunun bir tedavisi var mı?

Haberin Devamı

CEVAP Menopoz yaşı Türkiye’de ortalama 47 civarı. Bu yaşta çok daha erken menopoz oluşamaz mı? Oluşur tabii. Ama çok nadir. Işın tedavisi olmadan, yumurtalıklarla ilgili bir ameliyat gerçekleşmeden, genetik ve doğuştan olan bazı bozukluklar dışında çok nadir. Bence siz hormonlarınıza tekrar baktırın. Sonuç hakikaten aynı yani FSH çok yüksekse o zaman yumurtalıklardan çıkan hormonları size dışardan vermek gerekecek. Umarım böyle bir tedaviye gerek kalmaz.

Normal doğum yapamaz mıyım?

24 yaşındayım ve 32 haftalık gebeyim. Son kontrolde doktorum bebeğin ters geldiğini ve doğumun sezaryenle olması gerektiğini söyledi. Bebeğin ters gelmesinin sakıncaları var mı? Ben normal doğum yapamaz mıyım?

CEVAP Makat gelişleri çocuk ölümlerinin başla gelişlere göre daha fazla görüldüğü bir doğum şeklidir. Başla gelişte çocuk başı önde olduğu için doğum kanalını genişleterek ilerler ve baş doğduktan sonra gövde rahatlıkla doğum kanalında ilerleyerek doğar. Halbuki makat gelişinde önce vücudun yumuşak kısımları (Makat veya Ayak) önde ilerleyip doğum kanalını kısmen genişletir. Ama vücut çıktıktan sonra vücudun en iri parçası olan baş, doğum kanalından çok kısa sürede geçmek zorunda kalır ve ayrıca göbek kordonu başla doğum kanalı arasında kaldığı için iş uzarsa çocuk oksijensiz kalabilir. Bu tehlikeler özellikle ilk gebeliklerde daha fazladır. Ayrıca kemik yapısında bozukluk olan veya kalça kemiklerinde darlık olanlarda ve bebeğin çok iri olduğu durumlarda risk daha da artar. (Makat gelişlerinde yüzde 10- 15 oranında bu tehlike söz konusudur). Bu bilgilerin ışığında doktorunuzun uyarısına özenle uyun. “Sezaryen” diyorsa sezaryenle doğurun. Sevgiler. Kolay bir doğum diliyorum.

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapını bıraktım ama hamile kalamıyorum

22 yaşında bir kadınım. 1.5 yıllık evliyim. İlk evlendiğimde doğum kontrol hapı kullandım. 7 ay sonra aşırı kanamadan bıraktım. Doktora gittim, rahmin ters olduğunu söyledi. 7 aydan sonra hiç korunmamama rağmen gebelik gerçekleşmiyor. Sorun rahimimin ters olması mı? Adetim gününde geliyor ve çok fazla oluyor.

CEVAP Rahimin ters olması eskiden gebeliğin olmasını engelliyor diye üzerinde çok durulan bir durumdu. Günümüzde artık önemini kaybetmiş olduğunu düşünüyorum. Adet miktarı, adet düzensizlikleri ve bebek olmaması konusunda pek çok faktörün rol oynadığını biliyoruz. Bunların araştırılması için bir kadın doğum uzmanına müracaat etmenizde yarar var. Rahmin arkaya dönük olmasından çok daha önemli bozukluklar (hormonal düzensizlik, rahim içinde ufak myom veya polipler, enfeksiyon) olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder