Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Daha uzun süre gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Daha uzun süre gerekiyor

Yaşın ilerlemesi ve 50’lere merdiven dayamasıyla birlikte erkeklerde cinsel isteği artıran, kas yapısını kuvvetlendiren testosteron hormonu kademeli olarak azalmaya başlıyor.

Bu yüzden de sertleşme sorunu baş gösteriyor. Sertleşmeyi sağlamak için daha uzun süre gerekiyor

SORU: Eskisi gibi değil

54 yaşındayım, 26 yıllık evliyim. Bir süredir kendimi yorgun hissediyorum. Birkaç yıl öncesine kadar eşimle düzenli ilişkiye girerdik.

Cinsellikte eskisi kadar iyi değilim. Bunun sebebi nedir?

CEVAP

50’li yaşlarda testosteron hormonunda kademeli bir düşüş gözlenir. Vücuttaki genel işlev azalmasının bir sonucu olarak sertleşme kapasitesi düşer.

Haberin Devamı

Cinsel yanıt döngüsünde birçok evrenin süresi ve yoğunluğu azalır. Tam ereksiyon sağlanması için daha uzun süre ve yoğun uyarı gerekir.

Ancak düzenli cinsel aktivite sürdüren erkekler yaşlanmanın tüm etkilerinden daha az zarar görürler. Bu yaşlarda prostat devri başlar.

Prostatla ilgili iki sorun var: Prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri.

Bizi asıl korkutan prostat kanseridir. 40’lı yaşlardan itibaren bu riske karşı her yıl PSA adı verilen bir kan testi ve ürolojik muayene gereklidir. Erken teşhis için bu kontroller çok önemli; erken evrelerde tespit edilen prostat kanseri tedaviye çok iyi yanıt verir.

SORU: Ameliyat şart mı?

Varikosel teşhisi konuldu. Solda 3.5, sağda 2.6 olarak tespit edildi. 2 doktora gittim. Biri “Gerek yok”, diğeri ise “Durumun acil, hemen ameliyat” dedi. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Varikosel tanısı ultrason ile değil, sadece el muayenesi ile konulabilir. Herkeste varikosel bulunmaz, toplumda bulunma oranı yüzde 15’in altında olup kısırlık sorunu olan erkeklerin yarısına yakınında varikosel mevcuttur.

Varikosel yıllar içinde geliştiğinden acil ameliyat gerekmez. Sadece sperm değerleri bozulanlarda ve bazen ağrısı olan uygun kişilerde mikrocerrahi teknik uygulanan özel bir ameliyat ile tedavi edilmelidir.

SORU: İnmeyen yumurta sorun çıkarır mı?

47 yaşında, 2 çocuk annesi bir kadınım. 11 yaşındaki oğlumun sağ yumurtası torbaya indi ama sol inmedi. Bunun oğluma bir zararı dokunur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Doğumdan sonra ilk bir ay içinde torbaya inmeyen yumurtaların ilaç veya ameliyat ile bir yaşından önce indirilmesi gereklidir.

Bu süre uzadıkça vücut içinde kalan yumurta vücut ısısının torbaya göre daha sıcak olması nedeniyle zarar görür.

Yumurtaların iki işlevi vardır;

1- Sperm yani döl hücrelerini üretmek,

2- Testosteron yani erkeklik hormonunu üretmek. Bu ısı fazlalığından öncelikle ileride ergenlikte sperm üretecek olan hücreler etkilenir.

Geçen zaman içinde bu etki artar ve yumurta ileride hiç sperm üretemeyecek hale gelir. Sizin oğlunuz 11 yaşına geldiğine göre çok geciktiğinizi söyleyebiliriz.

Ayrıca bu vücut içinde kalan yumurtalar yüksek kanserleşme riski de taşıdığından bir an önce bir üroloji uzmanına başvurmalısınız.

Tabii çocuğunuz bu yaşa gelene kadar sizin bunu neden merak etmeyip şimdi sormanız veya daha önce başka sebeplerden gittiğiniz doktorların bu durumu neden fark etmedikleri de merak uyandıran hususlar

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder